Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Máte nedostatok energie? Takto opäť odbrzdíte telo a myseľ

17.02.2020 00:00 nedostatok-energie

Ráno vstávať skoro, cez deň stráviť 8 - 12 hodín prácou, doma trochu odpočinúť a znova opakovať - aj vy trávite deň ako väčšina populácie? Rozdielom medzi jednotlivcami je efektivita. Ako ste na tom s únavou a dostatkom energie?

Môžeme vykonávať podobné činnosti za podobných podmienok, no vždy tam bude tam rozdiel: energetický. Kľúčovým je poznať systém, ktorý vám pomôže lepšie zvládať denné činnosti. Ako docieliť, aby ste sa cítili viac oddýchnutý, plný energie a pripravený čeliť novým výzvam?

Rituály na odbúranie nedostatku energie

Keďže sme pánmi svojho času, predpokladáme, že sme počas plnenia denných úloh rovnako efektívni. Nie vždy však máme chuť na stretnutie s obchodným partnerom, či riešením opakujúcich sa pracovných úloh. Nie vždy máme energiu na rovnaké činnosti. Prečo je to tak?

Stupeň energie sa mení

💡 Dôležité je uvedomiť si, že energetické hladiny každého z nás sa počas dňa menia. Ak dokážeme odsledovať, kedy je úroveň našej energie najvyššia, dokážeme si na tento čas naplánovať najzložitejšie úlohy. Naopak, vtedy, keď na nás počas dňa prichádza únava, by sme sa mali venovať úlohám, ktoré sú rutinné a ich postupy máme už “zautomatizované”. 

Ako identifikovať, kde vzniká nedostatok životnej energie?

Všimli ste si, že máte obdobia, kedy prekypujete energiou a nápadmi, a máte aj obdobia, kedy ide všetko akosi pomaly a ťažkopádne? Je dôležité idenfikovať, ako ste na tom počas dňa. Môžete si viesť záznamy o tom, kedy ste efektívny a práca vám ide od ruky, aj kedy by ste potrebovali pauzu. To vám pomôže efektívnejšie naplánovať úlohy na celý deň.

Vďaka tomu si dokážete na obdobia najvyššej efektivity naplánovať úlohy vyžadujúce tvorivosť, sústredenie a môžete ich splniť za oveľa nižší čas ako inokedy. V období nízkej hladiny energie sa budete zase venovať činnostiam, ktoré nevyžadujú najvyššie nasadenie.  

💡 Vytvorenie jednoduchých rituálov, môže podľa Harvard Business Review viesť k pozoruhodným výsledkom. 

Fyzická energia - ako jej získať čo najviac?

Základom fyzickej sily na celý deň je dostatok živín získaných zo stravy, cvičenie a pravidelný spánok. Ak ktorákoľvek zo spomenutých zložiek fyzickej energie “pokrivkáva”, spoznáte to aj na úrovni únavy. 

Výživa ako zdroj energie

Nedostatok vitamínov a minerálov v strave môže ovplyvniť množstvo funkcií v tele. Naopak, prebytok tukov a cukrov v jedle, po ktorom počas dňa siahate, môže stáť nielen za rozvojom obezity a rôznych ochorení, ale aj nedostatku životnej sily. Prvým dôležitým rituálom, ktorý by ste si mali vytvoriť, je zaradiť do svojho jedálnička dostaok potrebných živín.

💡 Tip: Vyváženú stravu môžete podporiť kokteilom prospešných látok, ktoré budú prínosom pre vaše telo.

V Zerex Vitality Complexe nájdete: 

  • vitamín B6 prispieva k prirodzenej činnosti nervovej sústavy, funkcii imunitného systému, zníženiu miery únavy a vyčerpania,
  • vitamín C prispieva k správnej funkcii imunitného systému, napomáha tvorbe kolagénu, ktorý má pozitívny vplyv na kosti, ďasná alebo zuby,
  • vitamín D priaznivo ovplyvňuje metabolizmus vápnika a fosforu, teda látok, ktoré sú pre stavbu kostí a zubov veľmi dôležité,
  • vápnik prospieva svalom, nervom a kostiam,
  • železo pomáha s okysličovaním ľudského tela a prispieva tiež k správnej tvorbe červených krviniek,
  • selén slúži ako antioxidant, a tým napomáha ochraňovať telo pred voľnými radikálmi, 
  • chróm prispieva k prirodzenej hladine krvného cukru,
  • horčík je dôležitý pre dostatočnú koncentráciu, je efektívny proti svalovým kŕčom a podporuje sexuálne funkcie.

Bez zdravých 8 hodín spánku nie je ani energia

Hoci namietanie o čase potrebného spánku na nás číha z každého časopisu, či názorov kolegov, rodiny a známych, telo na svoju regeneráciu potrebuje v priemere 8 hodín skutočného spánku. Nemal by mu predchádzať kontakt s technikou (napr. písanie pracovných mailov, či správ pred spaním) a spánok by mal byť neprerušovaný. 

💡 Vytvorte si správny spánkový rituál a získajte jedným z najpríjemnejších spôsobov obrovské množsvo energie. 

Cvičenie: vydajte energiu, aby ste ďalšiu získali

Tento paradox výdaja a príjmu je jednoducho vysvetliteľný a funguje. Cvičením síce vydávate väčšie množstvo energie, súčasne však prospieva životne dôležitým telesný funkciám a podporuje rozvoj novej sily. Venovať sa mu môžete denne v dĺžke pol hodiny a viac, a telo vám to za tento rituál vráti niekoľkonásobne. Novou energiou a zdravím tela. 

Emócie pod kontrolou

Moc ovládať svoje emócie znamená zlepšovať kvalitu svojej energie bez ohľadu na to, akým výzvam čelíte. Naopak, nechať sa ovládať emóciami môže spôsobiť neistotu, nervozitu, neschopnosť prevzatia kontroly nad svojím správaním. V čom je hrozba? Nemať emócie pod kontorlou môže znamenať nesprávne rozhodnutia, ktoré môžu mať nepríjemné následky. 

✅ Ako efektívny prostriedok na zvládanie emócií môžu pomôcť rôzne dychové cvičenia, cvičenie alebo meditácie. Preto by ste pri tvorbe svojho denného rituálu nemali na tieto formy uvoľnenia zabúdať.

✅ Na trhu existujú doplnky výživy na prírodnej báze, ktoré vďaka extraktom z bylín, aminokyselín a vitamínov pomôžu prirodzene upokojiť nervy. Vyskúšajte napríklad Zerex Zenaden s mučenkou, medovkou, valeriánou a L-tryptofánom. 

Rozvoj ducha alebo získanie energie z toho, čo je pre vás dôležité

✅ Rodina, priatelia a koníčky sú bezpochyby obrovským zdrojom životnej sily a nevyčerpateľným zdrojom energie. Dobiť si baterky môžete plánovaním spoločného času, rozvojom zručností, či vďaka športovým a iným záujmovým aktivitám. Vytvorte si rituál, vďaka ktorému uspokojíte najmä svojho ducha. Uvažujte o tom, čo je pre vás dôležité a čomu nechcete odopierať svoj čas. 
Vezmite to najmä z toho pohľadu, na čo si chcete vo svojom živote pamätať. Je to plnenie pracovných úloh a kariérne úspechy? Alebo je to príjemný čas strávený s blízkymi, či pri vašich obľúbených koníčkoch? Vyhodnoťte správne svoje prirority, môžu byť totiž tým, čo vás pripraví o únavu a zásobí dostatkom životnej energie.

Pssst - máme pre vás zopár odskúšaných tipov na ukľudnenie nervov! Prečítajte si o nich v nasledujúcom článku:



nedostatok energie únava nedostatok životnej energie
Magazín arrow
Magazín arrow