Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Nedostatkom "vitamínov B" trpí čoraz viacej z nás! Prečo sú dôležité?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.10.2014 00:00 vitamín b

Už minule sme začali rozoberať prvú skupinu vitamínov B. Dnes dokončíme predstavenie zvyšných vitamínov z tejto širokej skupiny, pretože všetky považujeme za nesmierne dôležité pre ľudské telo, jeho život a bez nich vznikajú iba problémy so zdravím.

Vitamín B7 „biotín“, známy aj ako vitamín H...

Podporuje zdravý rast vlasov, pokožky a nechtov. Je prítomný pri metabolických procesoch v organizme. Zúčastňuje sa na zachovaní vyrovnanej hladiny cukru v krvi a v celom krvnom obraze. Vo väčších dávkach ho môžete nájsť predovšetkým v droždí, vo vnútornostiach, tiež v kakau a v čerstvej zelenine.

Vitamín B9 „kyselina listová“...

Ďalším v poradí je vitamín B9 (kyselina listová). Kyselina listová je veľmi dôležitým a potrebným vitamínom pre každú dospelú a predovšetkým tehotnú ženu, ktorá nosí vo svojom tele nový plod života. Vďaka nej môže žena donosiť a následne priniesť na svet zdravý plod - dieťa. Rovnako tento vitamín slúži i ako účinný nástroj boja proti rakovine krčka maternice. Kyselina listová rovnako podporuje tvorbu hormónu s názvom serotonín, ktorý účinne vplýva proti depresiám a frustrácii. Okrem iného vitamín B9 je účinnou látkou proti srdcovo-cievnym chorobám. Najlepšími zdrojmi vitamínu B9 je jednak zelenina, celozrnné obilniny, mäso, vnútornosti, vajcia a tiež aj droždie.

Vitamín B12...

Vitamín B12 patrí taktiež do skupiny vitamínov B. Plní rôzne dôležité úlohy v metabolizme cukrov, tukov, ako aj bielkovín. Je nesmierne dôležitý pre tvorbu červených krviniek v krvi človeka. Spolu s vitamínom C, ktorý je najvýznamnejším antioxidantom, účinne očisťujú telo od rôznych škodlivých látok. Podporuje našu pamäť a zároveň povzbudzuje celkovú koncentráciu. Preto odporúčame piť veľa mlieka, jesť pravidelne vajcia a rovnako aj vnútornosti, či ustrice s cieľom prijímať pravidelne potrebnú dávku spomínaného vitamínu B12.

Prijímajte do tela všetky vitamíny skupiny B rovnako, nie iba jeden druh...

Prijímajte do tela všetky vitamíny skupiny B rovnako a vyvážene, nie iba jeden druh. Pýtate sa na dôvod? Samotné vitamíny B navzájom spolupracujú a jeden bez druhého nedokážu fungovať stopercentne. Pokiaľ je ich účasť nevyrovnaná, bude to spôsobovať nemalé problémy v celkovom metabolizme, ako aj činnosť ostatných vitamínov, minerálnych látok. A to je už nie jednoduchá záležitosť, ktorú možno prehliadať.

Dobrá rada na záver...

Vitamíny B nenájdete v prírodných produktoch nikdy o samote, ale zakaždým v celom komplexe. Takto fungujú tieto vitamíny veľmi dlhú dobu, až niekoľko miliónov rokov. Dbajte o prísun celej skupiny vitamínov B. Iba takto budete milo prekvapení ich celkovým výkonom pre vaše telo. Potešia sa im nielen vaše nervy, ale najmä svaly, kožný a tráviaci systém, tiež vlasy, pečeň, ústa a v neposlednom rade aj vaše oči. A už máte kompletné informácie o tom, ako vášmu telu prospievajú všetky vitamíny B. Je to už na vás, či sa budete usilovať o ich zvýšenie príjmu pre vaše telo alebo ponecháte ich súčasný stav a množstvo vo vašom tele.



droždie vitamín b
Magazín arrow
Magazín arrow