Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Nedarí sa vám schudnúť? Toto sú najčastejšie príčiny

03.02.2021 00:00 nedari-sa-vam-schudnut-toto-su-najcastejsie-priciny

Znova to nekleslo? Neveriacky pozeráte na váhu a premýšľate, kde sa mohla stať chyba. Je toto aj váš prípad?

V každom prípade platí, že by ste nemali vešať hlavu. Radšej si bližšie posvieťte na dôvody vašej otázky “Prečo sa mi nedarí schudnúť?”.

Koľko času strávite spánkom?

Väčšina ľudí si kvalitu spánku nespája s chudnutím, čo je chyba. Podľa WebMD sa odborníci zhodujú v tom, že dostatok spánku je pre zdravie, pohodu aj vašu váhu rovnako dôležitý ako strava a pohyb. Naopak, nedostatok spánku sa podľa vedeckých poznatkov priamo spája s priberaním.

Ospalosť so sebou prináša daň: nedostatok energie, chuť na nezdravé jedlá, odsúvanie cvičenia, jedenie väčších porcií jedla. Čo je najhoršie, prehrešky si ospravedlníte ako “odmenu”, ktorú si zaslúžite. Cítite sa unavene, vyčerpane, a preto si “logicky” zaslúžite v ten deň neprihliadať príliš na stravu, necvičiť, siahnuť po krásne napenenom cappuccine.

Čo pijete?

Alkoholické nápoje a chudnutie

Alkohol počas chudnutia je kapitola sama o sebe. Jeho konzumáciu si ospravedlňujeme frázami ako “na krvinky”, “na lepší spánok”, “len za jeden” a podobne. 

Vzdanie sa alkoholu môže predstavovať výrazné zmeny a to nielen v otázke ako schudnúť. Pitie totiž “povzbudzuje” konzumáciu kalorických jedál okamžite aj na druhý deň a zvyšuje chuť do jedla. Ovplyvňuje dĺžku a kvalitu spánku, úroveň energie.

Alkohol výrazne spomaľuje proces chudnutia

Alkohol negatívne vplýva aj na trávenie, pretože aj v relatívne malých dávkach mení vylučovanie žalúdočnej kyseliny. So zvyšujúcim sa vekom môžu nastať problémy v oblasti trávenia, preto je vhodné podporiť ho úpravou jedálnička, alebo doplnkami výživy.

Voda

Dobrým spôsobom, ako počas chudnutia hydratovať telo, je prostredníctvom čistej vody. Pomáha dostať odpad z tela, zvýšiť energetický výdaj a je nevyhnutná ku spaľovaniu tukov. Na 15 kg telesnej váhy by sme mali denne vypiť 0,5 litra vody. Ak je teda vaša váha 60 kg, denne by ste mali vypiť 2 litre. 

Ako uvádza Medical News Today, voda môže pomôcť zaberať miesto v žalúdku, čo vedie k pocitu sýtosti a zníženiu hladu. Vypitie pohára vody predtým, ako siahnete po jedle, môže pomôcť obmedziť prejedanie sa

V štúdii z roku 2014 vypilo 50 žien s nadváhou 30 minút pred raňajkami, obedom a večerou okrem svojej pravidelnej konzumácie vody aj po dobu 8 po sebe nasledujúcich týždňov 500 ml vody. Účastníčky zaznamenali zníženie telesnej hmotnosti, telesného tuku a indexu telesnej hmotnosti. Hlásili tiež potlačenie chuti do jedla. (Zdroj: Medical News Today)

Cvičenie a zdravé chudnutie

O pozitívnom vplyve cvičenia na pokles hmotnosti azda netreba ani hovoriť. Kombinácia telesného pohybu a vhodnej stravy je najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť prebytočných kíl. Taktiež sa dokáže upraviť krvný tlak, či hladina cholesterolu, čo tiež nie je zanedbateľná informácia. 

Cvičenie výrazne napomáha budovaniu svalov a podporuje úbytok hmotnosti.

Podľa Healthline, ak chcete využívať zdravotné výhody cvičenia, odporúča sa vykonávať niektorú formu aeróbneho cvičenia najmenej trikrát týždenne v dĺžke minimálne 20 minút. Ak sa vám však nedarí schudnúť, určite si v tomto smere pridajte. Aj obyčajná chôdza vás môže “pripraviť” o zásoby tukov, pokiaľ ju vykonávate denne nepretržite aspoň 15 - 20 minút.

Na rozdiel od mužov, ženy nie sú vždy naklonené cvičeniu so závažiami. Výhodou silového tréningu je, že vďaka nemu budujete svalovú hmotu. A svaly spaľujú kalórie. Keď sa trápite s tým, že ručička na váhe nie a nie klesnúť, možno je čas začať premýšľať aj nad silovými cvičeniami. 

Večerné jedenie

Neskoré večerné jedlá či nočné “zobkanie” pri televízii môžu zhatiť vaše plány. Možno budete namietať, že je kalória ako kalória a počas dňa si limit strážite. Maškrtiť sa dá aj zdravo, napriek tomu by ste mali s jedlom večer narábať opatrne. 

Tip: vitamíny na chudnutie

Podporou zbavovania sa prebytočných kilogramov dokáže byť aj bio prírodný doplnok výživy vhodný aj pre vegánov Zerex Assassin. Vezme si na mušku vaše tukové zásoby a vďaka svojmu obsahu dokáže príjemným spôsobom pomôcť s chudnutím. Nájdete v ňom:

  • garcíniu kambodžskú, ktorá prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti,
  • pomarančovník horký, ktorý napomáha k správnemu metabolizmu lipidov a ku kontrole telesnej hmotnosti,
  • chróm, ktorý prispieva k normálnemu metabolizmu makroživín.



Magazín arrow
Magazín arrow