Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Tekvica Hokkaido a jej priaznivé účinky na telo

Autor článku: redakcia Zerex.sk 19.12.2014 00:00 tekvica hokkaido

Tekvica Hokkaido. Poznáte ju aj vy zo svojej kuchyne alebo počujete o tomto druhu po prvýkrát? Istotne sa zhodneme na tom, že sa jedná o v celku nový druh tekvice v našich zemepisných šírkach. A zaručene je si čo povedať o jej priaznivých účinkoch aj na zdravie.

Vďaka množstvu vitamínov vhodná na žalúdok, prečistenie organizmu, alergie

Je to už raz tak. Pokiaľ máte problémy napríklad so žalúdkom, pokožkou, trápia vás alergie alebo potrebujete prečistiť celé svoje telo, máme pre vás riešenie. Mali by ste vyskúšať práve japonskú tekvicu „Hokkaido“, ktorá je navyše bohatá aj na množstvo vitamínov. Z nich majú dominantné zastúpenie predovšetkým vitamíny A, C a B. Okrem vitamínov obsahuje táto tekvica i veľa vlákniny.

Tekvicu Hokkaido netreba ani šúpať

Oproti druhom tekvíc, ktoré poznáme z našich končín, „Hokkaido“ tekvicu nie je potrebné ani šúpať. Stačí ju iba dôkladne umyť. Ak spozorujete na jej šupke menšie mäkké alebo špinavé časti, jednoducho ich vykrojte preč. Veľkosť tejto tekvice je od tridsať do štyridsať centimetrov (niekedy dokáže dorásť aj do väčších rozmerov). Vhodným prostredím na skladovanie je pivnica, v ktorej by malo byť maximálne do osem stupňov. Dnes je možné si ju uskladniť aj na „horšie“ časy v mrazničkách, takže si ju môžete dopriať aj mimo hlavnej sezóny, keď budete mať na ňu chuť.

Mäkká a hladká dužina

Tekvica Hokkaido má mäkkú a hladkú dužinu rovnako ako naše klasické tekvice zo záhrad. Z minerálnych látok je dôležité spomenúť najmä draslík, ktorý je potrebný pre samotné zdravie každého z nás. Na druhej strane v nej nájdete málo sodíka, čo je priaznivý údaj pre všetkých, čo majú problémy so srdcom. Dokonca jej pravidelná konzumácia dokáže znížiť riziko vzniku infarktu a mŕtvice. Doprajte si tekvicu „Hokkaido,“ jednak pokiaľ máte problémy so zrakom, tiež ak chcete mať zdravú pokožku bez alergií a ak ste mužom v najlepšom veku a trpíte zväčšenou prostatou.

V neposlednom rade tento druh tekvice obsahuje veľa zinku, ktorý sa nachádza predovšetkým v tekvicovch semenách tejto tekvice. Z toho dôvodu by ste si ich mali uschovávať a nevyhadzovať. Tekvicové semiačka sú veľmi zdravé a bohaté na prospešné látky, obzvlášť na vlákninu a zinok. Práve tieto látky sú účinné v boji proti nádorovým ochoreniam.

Skúste chutný guláš 

Na záver ešte jeden tip. Pôjde o chutný tip na guláš Hokkaido. Čo na prípravu takéhoto guláša budete potrebovať? Stredne veľkú tekvicu Hokkaido, 2 cibule, 5 zemiakov, 3 strúčky cesnaku, 3 paradajky, 3 papriky, rascu, kocku zeleninového bujónu na chuť, lyžicu horčice, mletú červenú papriku, soľ, olej a majorán.

Ako prvé si usmažíte na oleji nakrájanú cibuľku, cesnak, pridáte rascu a časť červenej papriky. Následne do zmesi pridajte papriku (nakrájanú na slížiky), potom paradajky (najlepšie bez šupky). Na záver prisypte na menšie kúsky nakrájané zemiaky a po minútke aj samotnú tekvicu. Posoľte, pridajte zvyšok červenej papriky a horčicu. Následne to všetko zalejte dvoma až tromi litrami vriacej vody. Skúste zemiaky a ak sú mäkké, posypte polievku majoránom a vypnite. Ako prílohu okrem chlebu môžete použiť aj zemiakovú placku, či lokšu. Takto pripravený guláš bez mäsa vás dokáže osviežiť predovšetkým v teplejšom období, no ak máte naň chuť aj v tomto zimnom čase, nech sa páči. Pripomeňte si príjemné letné chvíle kedykoľvek sa vám to hodí. Prajeme dobrú chuť!

 



imunita zdravie vitamíny vláknina
Magazín arrow
Magazín arrow