Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Nebojte sa liečivej sily čajov

Autor článku: redakcia Zerex.sk 09.09.2014 00:00 ča

Pokiaľ patríte k tej skupine ľudí, ktorí obľubujú radšej kávu ako čaj, radi vás týmto článkom presvedčíme o tom, prečo by ste mali radšej prejsť na pitie čajov. Skúste si vychutnať v blízkej dobe i šálku čaju, ako si vychutnáte šálku kávy. Zvoliť by ste si mali jednak vhodný čas na pitie čaju a tiež aj najvhodnejší čaj práve pre vašu chuť, náladu a potrebu. Pokiaľ si myslíte, že čaj sa konzumuje len pre zahnanie smädu, veľmi sa mýlite. Čaje majú zázračné účinky, ktoré vám dokážu prospieť.

Zelený čaj a čierny čaj sú najobľúbenejšími...

Hlavné postavenie medzi čajmi zastupuje zelený čaj. Aj keď u nás je okrem spomínaného zeleného čaju veľmi obľúbeným aj čierny čaj. Samotné listy zeleného čaju sú z čajovníka čínskeho, z rovnakej rastliny ako listy čierneho čaju. Jednotlivé druhy čajov sa odlišujú od seba technikou spracovania. Čierny čaj sa ešte upravuje takzvaným procesom fermentácie, to znamená kvasením enzýmami. To je hlavný dôvod, prečo sa odlišuje samotná chuť a účinky čaju.

Zelený čaj je už vyše tisíc rokov kráľom čajov...

Zelený čaj obsahuje väčšie množstvo antioxidantov, vitamínovminerálov, vďaka ktorým je už dlhé roky zaraďovaný k najzdravším druhom čaju. Aj v porovnaní s čiernym čajom vyhráva práve zelený čaj. Niekoľko tisíc rokov je zelený čaj kráľom čajov a podotýkame, že oprávnene. Práve vďaka schopnosti posilňovať obranyschopnosť organizmu, ako aj vďaka silným podnecujúcim (podporným) vplyvom pre ľudské telo.

Zelený čaj obsahuje množstvo prospešných látok pre telo...

Látky, ktoré obsahuje zelený čaj, priaznivo vplývajú na srdce, cievy a tiež aj na krvný obeh. Rovnako napomáha regulácii látkovej výmene v tele, eliminuje usádzanie tukov v cievach a v konečnom dôsledku zlepšuje samotný tok krvi. Podporuje takzvaný „dobrý“ cholesterolznižuje naopak ten „nezdravý“ cholesterol. Rovnako sa zelený čaj osvedčuje i pri chudnutí. Ak práve chudnete, skúste vypiť zelený čaj a nebudete pociťovať chuť do jedla. Pokiaľ budete dodržovať zdravú stravu, odstránite všetky ohrozujúce činitele zo svojho živote, nebudete obézni a tiež nebudete fajčiť a piť alkohol, budete mať dostatok pohybu a nezabudnete pravidelne počas dní piť práve zelený čaj – dosiahnete radikálnu úpravu krvného tlaku smerom k optimálnym hodnotám. Zelený čaj odstraňuje baktérie a vírusy z vášho tela. Upravuje úroveň žalúdočnej kyseliny v tele. Pokiaľ mávate často problémy s pálením záhy, rovnako sa obráťte na tento „zázračný liečivý“ prírodný nápoj, zaručene vás nesklame ani v tomto prípade.

Zelený čaj pred spaním radšej nepite...

Zelený čaj vám pomôže stabilizovať svoj imunitný systém. Pokojne ho pite aj viackrát počas dňa. Ale krátko pred spaním radšej nepite ani len šálku zeleného čaju. Môže vás spôsobiť traumu z následnej nespavosti.

Dobrá rada na záver...

Na trhu sa môžete stretnúť s ešte ďalšími druhmi čajov, nie iba so zeleným a čiernym, ktoré sme spomínali v našom článku. Uvádza sa, že ich je známych až niekoľko tisícok. Pamätajte si, že kvalita čajov sa odvíja od viacerých činiteľov. Milovníci čaju sú schopní si skutočne za kvalitný čaj hodne priplatiť. Sypané čaje sú kvalitnejšie ako tie balené vo vrecúškach. Ak si uvaríte viac čaju, nikdy ho už nezohrievajte. Zelený čaj nezalievajte úplne vriacou vodou a pozor na kov pri ňom. Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek druh čaju, vedzte, že čaje sú už dlhé roky liečivé a zdravé a dnes ich môžete zaradiť aj do svojho životného štýlu.



čaj zelený čaj imunita
Magazín arrow
Magazín arrow