Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Najspoľahlivejšie formy antikoncepcie. Čo naozaj funguje?

22.04.2019 00:00 antikoncepcia

Jednoducho definovať antikoncepciu môžeme ako spôsob zabránenia neželanému tehotenstvu. Existuje mnoho rôznych možností tejto kontroly. Niektoré sú percentuálne úspešnejšie, niektoré zase lacnejšie či najpoužívanejšie. Ako sa vyznať v možnostiach, ktoré máme?

V tomto prehľade nájdete niekoľko spôsobov možnej ochrany pred otehotnením. V závere sa dočítate aj o bizarných metódach z histórie.

Bariérové metódy (mužské alebo ženské kondómy)

Jedna z najlacnejších a najpoužívanejších metód vôbec je využitie kondómu. Pri správnom použití majú až 98 %-nú úspešnosť. Okrem zabráneniu prieniku spermií do vagíny, pohlavne prenosné choroby majú tiež ďaleko menšiu šancu, že sa dostanú k novému hostiteľovi. Kondóm je ľahko dostupný v supermarketoch, lekárňach, automatoch, drogériách, a jeho cena nezruinuje ani študentský rozpočet.

Dôležitým faktorom pri použití kondómu je bez pochýb pevná erekcia. K tej môže dopomôcť aj prírodný doplnok výživy Zerex Klasik. Predstavuje vysoko koncentrované zloženie extraktov z tradičných bylín a dôležitých aminokyselín. Zložky na prírodnej báze obsiahnuté v produkte majú priaznivý vplyv na kvalitu sexuálneho života, pevnú erekciu a výkon muža v posteli.

Kondómy pre ženy sú vyrobené zo syntetického latexu alebo latexu. Žena ho zavádza do pošvy, aby tým zabránila preniknutiu semena do maternice. Pri správnom používaní sú ženské kondómy účinné na 95 %. Podobne ako pánske kondómy chránia pred tehotenstvom a pohlavne prenosnými infekciami. Nevýhodou je ich vyššia cena oproti “klasickým kondómom” a - horšia dostupnosť.

Núdzová antikoncepcia alias “tabletka ráno po”

Núdzové antikoncepčné pilulky sú hormonálne pilulky, ktoré sú určené na použitie v prípade nechráneného pohlavného styku. Ak sa užívajú pred ovuláciou, pilulky môžu oddialiť ovuláciu počas najmenej 5 dní, aby sa spermie mohli stať neaktívnymi. Nemali by sa používať ako bežná antikoncepčná metóda, vzhľadom k tomu, čo urobí jedna mega dávka hormónov s organizmom ženy.

Hoci výrobcovia sľubujú až 99 %-nú úspešnosť, netreba zabúdať, že dôležitým faktorom účinnosti je čas, kedy si žena tabletku vezme. Ten je stanovený na maximálne 72 hodín po styku, avšak možnosť účinku sa so stúpajúcim časom znižuje.

Nežiadúce účinky, ktoré sa môžu v súvislosti s touto metódou vyskytnúť, sú:

● bolesti hlavy,

● nevoľnosť,

● precitlivenosť prsníkov,

● hnačka,

● únava,

● závrate,

● bolesti žalúdka.

Plodné vs. neplodné dni

Metóda pozorovania, ktorá vyžaduje znalosť vlastného tela, pravidelné záznamy a zopár vedomostí a to všetko zadarmo. Pri pravidelnom cykle ženy môže byť spoľahlivosť naozaj vysoká, nepravidelnosť však môže znamenať problém. A čo sú vlastne plodné a neplodné dni?

Zjednodušene, plodné dni znamenajú, že spermie sú schopné oplnodniť vajíčko, v neplodné dni to možné nie je. Najspoľahlivejším môže byť v tomto prípade ovulačný test, ktorý určí plodné dni s pomerne vysokou úspešnosťou na základe hladiny hormónov.

Zaujímavosť: Táto forma antikoncepcie je jedinou formou, ktorú uznáva aj kresťanská cirkev.

Permanentná antikoncepcia: vazektómia

Vazektómia je trvalá voľba, kedy sa prostredníctvom chirurgického zákroku zamedzí prístup spermií do ejakulátu. Táto metóda je vysoko účinná, je však potrebné počítať s tým, že po vykonaní zákroku bude ešte potrebná opatrnosť niekoľko mesiacov. V 20 % prípadoch sa totiž ejakulát stále objavuje v sperme, cca. 3 mesiace po zákroku.

Percentuálna úspešnosť je potom viac ako 99 %. Prirodzene, tak ako každá operácia, po vazektómii môžu niektorí muži zaznamenať zmeny v podobe opuchov, zvýšenej citlivosti či bolesti.

Prerušovaná súlož

Najlacnejší, ale aj najmenej spoľahlivý spôsob ochrany pred otehotnením, predstavuje metóda prerušovanej súlože. Nepoužíva sa pri nej nič iné, len subjektívny úsudok, kedy je potrebné vyhnúť sa ejakulácii vo vagíne partnerky.

Prerušovaná súlož ako forma antikoncepcie sa neodporúča mužom, ktorí majú problém s predčasným vyvrcholením. K tomu, aby si sex vychutnali dlhšie, im môžu pomôcť tabletky Zerex Extralong. Zložky obsiahnuté v produkte majú priaznivý vplyv na dĺžku pohlavného styku, kvalitu sexuálneho života, pevnú erekciu a výkon muža v posteli (kotvičník zemný, maca peruánska, všehoj ázijský, L-arginín).

Hormonálna antikoncepcia

Azda najpoužívanejšia metóda ochrany pred otehotnením v našich končinách je použitie hormonálnej antikoncepcie. Obľúbená je najmä vďaka vysokej účinnosti, cenovej dostupnosti a jednoduchému užívaniu (spravidla jeden raz denne). Existujú však aj náplaste alebo implantáty, ktoré sa aplikujú raz za niekoľko mesiacov.

Princíp hormonálnej antikoncepcie spočíva v tom, že hormóny dajú mozgu signál, a ten vyhodnotí dozrievanie vajíčka ako nežiadúci stav.

Nevýhodou tejto metódy je snáď len fakt, že na jednej strane umožní žene neotehotnieť, no na druhej strane v mnohých prípadoch stráca libido. Súvisí to predovšetkým práve s použitím hormónov. Tiež nie je ochranou pred pohlavne prenosnými chorobami.

Zaujímavosti o antikoncepcii z histórie

V minulosti sa na zabránenie neželaného tehotenstva používali rôzne, často až bizarné metódy. Najčastejšie boli jedenie a pitie rôznych jedál.

● Niektoré staroveké ženy jedli semená granátového jablka, aby zabránili nechceným tehotenstvám. Inšpiráciu našli v bájach o Persefone.

● Azda najnebezpečnejšou starodávnou metódou bola napríklad čínska prax pitia malých dávok ortuti.

● Staroveký židovský text odporúčal ženám použiť špongiu namočenú v octe na blokovanie spermy.

● Antikoncepcia nebola legálna v USA do roku 1972. Bola k dispozícii len pre manželské páry, ktoré chcú plánovať svoju rodinu.

● Pokus o vytvorenie “mužskej antikoncepčnej tabletky” ovplyvnením mužských hormónov dopadol horšie ako zle. Vedci skúšali rôzne veci, výsledkom však boli scvrknuté semenníky a šialené zmeny nálad. Asi netreba dodávať, že tento experiment bol rýchlo prerušený.

 

Spomínaná prerušovaná súlož sa používa aj ako technika predĺženia styku - nie je však vždy úspešná. O tom, čo naozaj funguje, sa dočítate tu:



antikoncepcia
Magazín arrow
Magazín arrow