Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Najlepšia liečba je prevencia. Ako sa brániť zápalu prostaty?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.12.2016 00:00 liečba prostaty

O prostate vieme už niečo aj z nášho magazínu, no dnes si túto problematiku rozšírime ešte viac. Konkrétne budeme rozoberať skutočnosti týkajúce sa predovšetkým prevencie prostaty, respektíve toho, ako sa čo najlepšie brániť zápalom a problémom s prostatou. Síce mesiac prostaty "september" už skončil, o prostatu je potrebné sa starať počas celého roka. Iba dôkladnou starostlivosťou a prevenciou bude možné sa úspešne chrániť pred všetkými zápalmi a ďalšími problémami vznikajúce práve zo zanedbanej starostlivosti o tento dôležitý orgán.

Prevencia je veľmi dôležitá ...

Tak ako sme už v úvode naznačili, mať zdravú prostatu aj v každom veku (aj v tom vyššom), vyžaduje istú dávku zodpovedného prístupu k tomuto dôležitému mužskému orgánu. V tomto smere je dôležitá práve prevencia. Najistejšie pre každého muža je zúčastňovať sa pravidelný preventívnych prehliadok u urológa. Tie sú bezplatné raz za tri roky pre všetkých mužov vo veku od 40 rokov. Nie však každý muž, ktorého sužujú ťažkosti s prostatou, ich musí aj vždy liečiť, či už napríklad liekmi alebo formou operácie. Dokazujú to stále vyššie počty mladších, či starších mužov, ktorí nepotrebujú aktívnu liečbu problémov prostaty. Jediné, čo sa muselo zmeniť, bol ich nový prístup k životu. Zmenili teda spôsob ich života, predovšetkým upravli svoju stravu a prísun tekutín. Vráťme sa ale na začiatok všetkého. Aby nebolo treba riešiť zápaly, či bolesti s prostatou, je potrebné si ju udržiavať zdravú, pretože len tak je možné sa vyhnúť vážnym problémom najmä vo vyššom veku. Ale ako na to? V tomto smere dokážu veľmi pomôcť niektoré prírodné produkty a bylinky, ako aj prírodné výživové doplnky s výťažkami účinných bylín. Niektoré z nich uvedieme v nasledujúcich riadkoch článku.

Vŕbovka malokvetá

Zapamätajte si názov tejto liečivej rastlinky, pretože je to doslova "Boží dar" na zápal(y) prostaty. Dobré je piť pravidelne čaj z tejto bylinky. Aj keď ste v súčasnosti zdravým mužom a v nižšom veku, treba myslieť na svoje zdravie aj vo vyššom veku. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať zázračný domáci liek na vašu prostatu. Práve táto bylinky značne pomáha pri všetkých močových chorobách a ochoreniach obličiek. Účinky tejto rastlinky sú také silné, že po pár dňoch pominú všetky problémy s prostatou. Niektoré prípady mužov čakajúcich na operáciu prostaty hovoria o tom, že pred operáciou moč týmto mužom doslova len kvapkal z močového mechúra, ale po vypití už jednej šálky z tejto rastlinky, prišla okamžitá úľava od bolesti a problémov s prostatou. Dôležité je však čaj piť pravidelne a istý čas, aby výsledky boli čo najlepšie a mali aj dlhodobejší charakter. Ďalší prípad hovorí o tom, že muž s tromi operáciami mechúra, s diagnostikovanou rakovinou mechúra, so zlým telesným stavom, začal piť čaj práve z vŕbovky malokvetej. Jeho vyliečenie prišlo nečakane, ale isto. Aj tieto prípady jasne hovoria o tom, či vŕbovku malokvetú zaradiť do zoznamu byliniek podporujúcich zdravie mužskej prostaty alebo nie. Ešte treba ujasniť, že na začiatku ochorenia prostaty je potrebné piť aspoň tri šálky denne z tejto rastlinky (ak sa stav zlepší, potom bude stačiť piť len dve šálky na doliečenie).

Žihľava (pŕhľava) dvojdomá

Kto by ju nepoznal. Reč je o žihľave dvojdomej, známej tiež pod menom pŕhľava. Už dlhé roky je preslávená práve vďaka svojim priaznivým účinkom na mechúr a prostatu. Okrem toho podporuje aj látkovú výmenu. Využívajú sa predovšetkým listy a vňať, niektorí konzumujú aj koreň žihľavy. Čaj zo žihľavy podporuje obranyschopnosť a podporuje prevenciu pred vznikom močových kameňov a problémov s prostatou. Pre pravidelné užívanie žihľavy v optimálnych dávkach je dobré užívať prírodný produkt žihľava dvojdomá v tabletkách.

Hluchavka biela

Hluchavka biela je známa aj pod ľudovým názvom "hluchá žihľava". Je vynikajúcou liečivou rastlinkou, ktorá u mužov skvalitňuje práve aktivitu prostaty. Zmierňuje zápal prostaty a uľahčuje močenie mužom vo vyššom veku. Tiež podporuje látkovú výmenu a pôsobí proti nadúvaniu (uvoľňuje aj nepríjemné kŕče). Využíva sa predovšetkým kvitnúca vňať, ale aj biele kvety.

Brusnica obyčajná

Brusnice sa už dávno využívajú na liečbu zápalu močových ciest predovšetkým u žien, no pomôcť dokážu rovnako aj mužom pri zápale prostaty alebo problémoch s močovým ústrojenstvom. Majú dobrý močopudný a protizápalový účinok. Vďaka prospešným látkam, ktoré obsahujú, dokonale ochraňujú močový mechúr pred baktériami a odvádzajú ich preč z tela. Ak sa objavia chronické ťažkosti a tým aj nárast vzniku infekcie močových ciest, prevencia má pozostávať z užívania brusnicových výživových doplnkov aj viac mesiacov.

Kotvičník zemný

Jedná sa bylinku, ktorá sa preslávila hlavne ako afrodiziakum a podporný "liek". Rastlinka sa využíva najmä ako prírodný nástroj na reguláciu úrovne pohlavných hormónov. Rastlinné steroidy, ktoré sa nachádzajú v kotvičníku, zaraďujeme k látkam, ktoré sa dokážu premeniť na hormóny, ako sú estrogén a testosterón. Práve preto u mužov táto rastlinka zvyšuje potenciu vďaka testosterónu (užíva sa pri neplodnosti), no rovnako aj pri problémoch s prostatou (pri hypertrófii). Zlepšuje stavy pri obtiažnom a bolestivom močení u starších osôb, pri chronickom zápale močového mechúra, či zápale obličiek. Pôsobí močopudne, upokojuje membrány močových ciest a zároveň napomáha odbúrať v tele močové kamene. V neposlednom rade zlepšuje činnosť obličiek a zároveň podporuje ich regeneráciu. Kotvičník zemný je dostupný aj ako doplnok stravy v tabletkách.

Kustovnica čínska "GOJI"

Ako posledná možnosť prírodnej pomoci na prostatu je druh rastlinky respektíve kríku, ktorý nájdeme voľne rásť najmä v Japonsku, Kórei, ale tiež aj v Číne. Rastlinka sa volá Kustovnica čínska a názov "Goji" je pomenovanie pre jej plody. Tradičná čínska medicína využíva túto rastlinku na zlepšenie funkcií obličiek a tiež na podporu funkcie mužskej prostaty. Má všestranné využitie, azda aj preto, že má viacero ďalších priaznivých vplyvov na celé telo (napríklad účinne potláča bolesti hlavy, problémy so zrakom). Kustovnica čínska v tabletkách navyše pomáha pri starnutí, podporuje pamäť, potenciu, zvyšuje imunitu a znižuje vysoký krvný tlak.



prostata
Magazín arrow
Magazín arrow