Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Najčastejšie príčiny vzniku krízy vo vzťahu

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.09.2018 00:00 kríza vo vzťahu

Každý jeden pár je jedinečný. Ľudia sú rôzni a aj problémy, ktoré v partnerských vzťahoch vzniknú, sú založené na najrozličnejčích základoch. Aké sú najčastejšie dôvody vzniku krízy vo vzťahoch?

Najčastejšie príčiny vzniku krízy vo vzťahu

Komunikácia

Viaceré štúdie preukázali, že nedostatok komunikácie je jeden z hlavných dôvodov, prečo vznikajú problémy medzi partnermi. Keď ľudia spolu hovoria, vedia, po čom túži ich partner, aké sú jeho priority, požiadavky, či ciele. Nedostatok komunikácie je prejavom pohŕdania partnerovými potrebami, čo môže mať za následok aj rozpad vzťahu.

Riešením môže byť zavedenie pravidelných stretnutí partnerov, kedy budú rozoberať dôležité záležitosti vzťahu. Spoločná popoludňajšia káva, či spoločná večera strávená komunikovaním o problémoch, ale aj túžbach a očakávaniach. 

Nespokojnosť v intímnej oblasti

Ďalšia z bežných príčin, prečo vzniká kríza vo vzťahu. Problémy vznikajú buď z dôvodu, že jeden z partnerov chce sexu viac ako druhý, alebo jeden partner nedokáže dostatočne uspokojiť toho druhého.  

Riešením môžu byť afrodiziaká na podporu libida, doplnky výživy na odstránenie problémov s erekciou, či problémov s predčasným vyvrcholením. 

Nedostatok alebo strata dôvery 

Bez dôvery chýba vzťahu základný kameň úspešného vzťahu. Porušené sľuby, žiarlivosť, nevera, nedostatok spoľahlivosti - to všetko môže viesť k takému závažnému dôsledku. Dôležité je zistiť, či nedostatok dôvery je založený na opodstatnených alebo neopodstatnených obavách.

Ako vyriešiť nedostatok dôvery? Ubezpečiť partnera, že sa môže na vás spoľahnúť v každej situácií, je neľahká, no nie nemožná cesta. Vyžaduje čas a trpezlivosť, no na konci vás môže čakať vyhliadka opäť šťastného a plnohodnotného vzťahu. 

Manipulácia

Ovplyvňovanie názorov partnera a presviedčanie ho o vlastnej “pravde” môže po čase vyústiť do nepríjemných dôsledkov. Keď si “manipulovaný partner” uvedomí negatívny vplyv zo strany manipulátora, má to často nepríjemný dopad na vzťah. Najmä, ak tomu predchádzalo rozviazanie kamarátstiev, odcudzenie sa s rodinou a podobne. 

Otázka rôznych životných priorít

Na začiatku vzťahu postačí fyzická príťažlivosť, sexuálna vášeň, či spoločné záujmy. Keď sa však neskôr začneme zaoberať očakávaniami každodenného života, názory a očakávania sa môžu odlišovať. Už to nie je len o tom, čo chce jednotlivec, významnou je otázka, čo chce pár spoločne dosiahnuť, zažiť, docieliť, k čomu sa dopracovať.

Životné priority úzko súvisia s otázkou komunikácie. Preto platí: čokoľvek chcete, potrebujete, po čom túžite, partner by to mal vedieť. Nepredpokladajte, že vám bude čítať myšlienky. Chcete niečo? Tak to povedzte. 

Závislosti

Je jedno, či sa jedná o závislosť na alkohole, hazarde, či sexe. Ťažké formy závislostí ovplyvňujú vzťah v obrovskej miere a dokážu mať naň deštruktívny vplyv

Existuje množsvo možností, ako sa so závislosťami vysporiadať. Záleží však na jednom - či partner, ktorého sa závislosť týka, je ochotný v záujme ukončenia krízy pristúpiť na prijatie pomoci. 

Syndróm prázdneho hniezda

Ak jeden z partnerov (a podľa výskumov sú to hlavne ženy) uprednostňuje záujmy dieťaťa pred všetkými ostatnými, môže to závažným spôsobom ovplyvniť vzťah. Hlavne vtedy, keď deti opustia “hniezdo”. Partner (alebo obaja partneri) môžu podliehať takému smútku, či depresiám, ktoré škodia spolužitiu páru. Odchod detí od rodičov v podstate preverí, nakoľko sú partneri schopní fungovať sami.  

Čo robiť, keď deti opustia rodičovské zázemie? Nič sa predsa nekončí, práve naopak. Partneri majú viac času venovať sa nielen svojim záujmom, ale aj jeden druhému. Doposiaľ nesplnené cestovateľské sny, plány ohľadne záhrady, či rekonštrukcie domu, majú viac času na realizáciu. 

Peniaze

Rovnako ako nedostatok komunikácie, aj problémy v oblasti finančných otázok páru sú jedným z najbežnejších príčin rozpadu vzťahu. Peniaze slúžia na uspokojenie najhlbších psychologických potrieb a obáv vrátane, ale nielen, dôvery, bezpečnosti, bezpečnosti, sily, kontroly a prežitia.

Odpovede na otázky vo finančnej oblasti vám môžu pomôcť kvalifikovaní finanční poradcovia. Títo profesionáli sa denne sa zaoberajú riešeniami pre rodiny s rozličnými príjmami a výdavkami, potrebami a požiadavkami. Dokážu pomôcť pri zbavovaní sa dlhov, či plánovaní krátkodobých až dlhodobých finančných cieľov. 


 



vzťahy kríza vo vzťahu ako oživiť vzťah
Magazín arrow
Magazín arrow