Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Vyhnite sa nepríjemným pocitom aj zahanbeniu z nadúvania

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.08.2017 00:00 nadúvanie

Nadúvanie je problém, ktorý mnohým ľuďom znepríjemňuje pobyt na pracovisku či v spoločnosti. Ak vás už dlhšie trápi nafúknuté brucho a vetry, je na čase, začať pátrať po príčinách a po vhodnej liečbe – ideálne na prírodnej báze. Poradíme vám, ako na to.  

Nielen fazuľa a šošovica vedia nafúknuť brucho

Jednou z príčin nadúvania je nadmerná konzumácia určitých potravín. Okrem strukovín to však môžu byť aj potraviny, ktoré by ste si na prvý pohľad s týmto problémom nespojili – napríklad zemiaky, chlieb, mäso, kapusta, karfiol, kel, uhorky, cibuľa, cesnak, banány, jablká, korenisté jedlá či mliečne výrobky. Príčinou hromadenia plynov v tráviacom trakte môže byť aj nediagnostikovaná intolerancia laktózy.  

Dôvodom nadúvania býva aj fajčenie, pri ktorom musí telo spracovať viac vzduchu než za bežných okolností ako aj „prehĺtanie vzduchu“ vo forme sýtených nápojov či prežúvania žuvačiek. 

Za plynatosťou sa môže skrývať aj pomalé a neefektívne trávenie a celkovo spomalený metabolizmus. V prípade, že prejavy nadúvania trvajú niekoľko dní a sprevádzajú ich kŕče, odporúčame vám vyhľadať pomoc lekára. Nadúvanie môže byť v určitých prípadoch príznakom vážneho ochorenia žalúdka, hrubého čreva, pečene či pankreasu – nepodceňujte riziko.  

Aké strava zmierňuje nadúvanie?

  Ak sa chcete rýchlo zbaviť plynatosti:

  • uprednostňujte ľahko stráviteľné potraviny – namiesto zemiakov si ako prílohu dajte ryžu
  • vyhýbajte sa sýteným nápojom: minerálkam, malinovkám, šampanskému, pivu
  • obmedzte cukry (vrátane fruktózy a mliečneho cukru)
  • zeleninu jedzte radšej varenú než surovú.

Nezabúdajte na kvalitný pitný režim. Dostatok čistej vody vám pomôže, zbaviť sa toxínov a zlepší vaše trávenie. Do vody môžete pokojne pridať aj niekoľko plátkov citróna či limetky. Na problémy s nadúvaním výborne zaberajú aj bylinné čaje: všestranná mäta pieporná, harmanček, fenikel či chutný odvar z rasce.  

Tip: Okrem úpravy jedálnička môžete svoje trávenie podporiť aj užívaním prípravku Zerex Enzemax, ktorý slúži na podporu trávenia, prevenciu zápalov tráviaceho traktu a hemoroidov a stabilizáciu hladiny krvného cukru. Voľne dostupný doplnok výživy Zerex Enzemax obsahuje výťažky z Púpavy lekárskej, Skorocelu Indického, Pestreca mariánskeho, rakytníka, chlorelly a Aloe vera. Efektívne stimuluje metabolizmus a je vhodný aj na dlhodobé užívanie.



podpora trávenia spomalený metabolizmus nadúvanie
Magazín arrow
Magazín arrow