Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Najväčšie mýty o problémoch s počatím. Ako ich skutočne riešiť?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 28.06.2017 00:00 problémy s počatím

Aj vy ste už natrafili na množstvo lží a poloprávd o tom, ako riešiť problémy s počatím? Na túto horúcu tému sa vedú polemiky na diskusných fórach, kde si dámy, usilujúce o bábätko, vymieňajú „zaručené babské rady, ako otehotnieť“. Aká je však pravda?  

Pozrime sa na najrozšírenejšie mýty o počatí.

1. Ak žena po sexe urobí „sviečku“, spermie sa rýchlejšie dostanú do cieľa.

  Táto informácia je veľmi rozšírená, no okrem efektnej akrobacie nemá opieranie si nôh o stenu obzvlášť veľký účinok. Spermie sa totiž pohybujú bez ohľadu na to, v akej polohe sa nachádzate a tá najrýchlejšia dorazí do cieľa tak či tak. Namiesto toho si po sexe 15-20 minút poležte, skôr, než sa vyberiete na záchod či do sprchy.  

2. Orgazmus pomôže telu ženy „nasať“ spermie dovnútra

  Už ste určite počuli o tom, že sťahy svalstva, ktoré nastanú pri orgazme, umožňujú spermiám, dostať sa hlbšie a tým napomáhajú počatiu. Táto informácia sa však nezakladá na žiadnom relevantnom výskume. Spermie sa dostanú tam, kam majú, neberúc do úvahy vaše vyvrcholenie. Aj vedci (a vedkyne) sa však zhodnú na tom, že s orgazmom si plodenie potomka užijete viac.  

3. Ak chcete dievčatko, majte sex niekoľko dní pred ovuláciou, ak chlapca, milujte sa tesne pred ovuláciu

  Ak by sa to dalo ovládať takto jednoducho, nebol by celkový pomer mužov a žien na planéte 1:1. Skúsiť to môžete, no vaša šanca, splodiť dieťatko vytúženého pohlavia, bude vždy len 50%.  

4. Viac sexu = vyššia šanca otehotnieť

  Mať sex každý deň môže byť pre mnoho párov náročné – nie vždy sa obom chce, najmä keď vedia, že „musia“. Nie je to však ani potrebné. Aj spermie totiž potrebujú svoj čas na dozretie (čo môže byť aj 2-3 dni). Nenúťte sa do milovania každý deň, ak sa vám nechce. Ideálnym časom na počatie sú predsa vaše plodné dni. Sledujte svoj cyklus alebo si stiahnite mobilnú aplikáciu, ktorá vám pomôže, vypočítať najvhodnejšie dni na počatie.  

5. Je jedno, ako sa žena stravuje v čase, keď sa snaží otehotnieť

  Vyvážená a pestrá strava, plná vitamínov a minerálov, je pre ženy veľmi dôležitá nielen v období tehotenstva, ale aj počas „prípravnej fázy“. Zaraďte do vašej stravy čo najviac potravín, ktoré obsahujú kyselinu listovú, vitamíny C, E a B7, jód a železo. Vhodnými doplnkami stravy sú napríklad Maca, či Ženšen, ktoré zvyšujú plodnosť žien aj mužov. Vyhnite sa, naopak, morským rybám, polotovarom, fast foodu, syrom s plesňou a nepasterizovaným mliečnym výrobkom.

Tip: Už počas toho, ako sa snažíte o bábätko a riešite prípadné problémy s počatím, môžete vyskúšať tipy v našom magazíne.



plodnosť problémy s počatím ako otehotnieť
Magazín arrow
Magazín arrow