Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Mykóza u mužov: Tichý nepriateľ, ktorý partnerke poriadne znepríjemní život

20.08.2019 00:00 mykoza-u-muza

Pôvod nepríjemných pocitov na najcitlivejšej časti ľudského tela sa často spája s mykózou. Kým ženy trpia svrbením, pálením a začervenaním pokožky, mykóza u muža (balanitída) nemusí mať až také citeľné prejavy. Čo by ste však mali o nej vedieť?

Prenos mykózy pohlavným stykom môže partnerke narobiť ťažkosti a to až do takej miery, že sa bude sexu na míle vyhýbať. Je preto dobré včasne rozpoznať príznaky, aby ste seba ani ju nepripravili o telesné radosti.

Príznaky, že “ju máte”

Ak včas rozpoznáte problém, budete ho vedieť účinnejšie zlikvidovať. Podľa štúdie Zápalové kožné poruchy penisu a preventívna úloha obriezky môžu muži s mykózou zaznamenať začervenanie, opuch, bolesť, svrbenie, škvrny, plaky alebo výtok v špičke penisu. Horší klinický prejav má mykóza u diabetických pacientov alebo u mužov so zníženou imunitou.

Zhoršenie neliečených symptómov môže spôsobovať bolesti pri močení alebo počas sexu. V horšom prípade vám ťažkosti spôsobia zjazvenie v otvore penisu alebo vás kvôli nedostatočnému prekrveniu pripravia o erekciu.

Najčastejší pôvodca mykózy penisu

Vedci z Centra dermatológie a andrológie na univerzite Justusa Liebiga v nemeckom Giessene vo svojej štúdii Mykotické infekcie penisu uvádzajú, že balanitída spôsobená Candidou albicans* je najčastejšou mykotickou infekciou penisu. Vo väčšine prípadov povrchové infekcie penisu reagujú na miestnu antimykotickú liečbu.

*Candida albicans je druh kvasinky, ktorý niekedy u ľudí spôsobuje ústne a genitálne hubové infekcie. Táto mykóza je predovšetkým častou príčinou chorôb a úmrtí u osôb so zníženou imunitou (vplyvom AIDS, chemoterapie, transplantácie orgánov). Zdroj: Wikipedia

Okrem infekcie môžu mykózu u muža spôsobiť aj chronické kožné choroby, ktoré v spojení s nedostatočnou hygienou prispievajú k podráždeniu pokožky.

Určenie diagnózy a liečba mykózy u mužov

Po tom, čo lekár určí diagnózu, vám budú predpísané antibiotiká alebo antimykotiká vo forme masti, krému alebo tabliet. Symptómy sú zvyčajne viditeľné, preto vo väčšine prípadov lekár nerobí stery. Za iných okolností môže byť odobratá vzorka vatovým tampónom alebo sa na základe vzorky moču skontroluje prítomnosť baktérií alebo húb.

Prevencia je vždy jednoduchšia (a menej bolestivá)

Základným predpokladom prevencie je čistota. Čistota predkožky by mala byť každodennou samozrejmosťou podobne ako umývanie tváre či zubov. Hromadenie odumretých buniek kvôli nedostatočnej hygiene totiž môže byť prvou hrozbou, ako k mykóze prídete. Používanie kondómu počas styku je jednou z najúčinnejších foriem prevencie sexuálne prenosných chorôb.

Mykóza u žien - hotová katastrofa

Prečo sú symptómy mykózy horšie u žien? Nečudo, že sa pri prejave hubových ochorení ženám nechce do sexu. Prejavy mykózy sú totiž niekoľkonásobne nepríjemnejšie. Mykózam sa totiž “najviac darí” v teplom a vlhkom prostredí, ktoré im ženy dokážu “poskytnúť” vo väčšej miere ako je to u mužov.

Mykotické ochorenia spôsobujú nepríjemné intenzívne svrbenie, opuchy, začervenanie, biely výtok, vaginálna vyrážka, a aj bolestivosť pri súloži. Žena sa kvôli nim často vzdáva sexu, kým si s nimi neporadí. Podľa Mayo Clinic, počas života sa s týmto problémom stretávajú až tri zo štyroch žien. Ohrozené sú najmä tehotné ženy, ženy trpiace cukrovkou alebo ženy so zníženou imunitou.

Sexuálne zdravie = spokojný sexuálny život

Zdravie a vitalita sú záležitosťou oboch sexuálnych partnerov, preto je potrebné sa o ne starať. K zachovaniu sexuálnej vitality mužov môže prispieť Zerex Ultragold, prípravok z extraktov tradičných bylín a vitamínov, ktoré k tomu prispejú. Tento prírodný doplnok výživy priaznivo ovplyvňuje sexuálny život, pôsobí na udržanie správnej funkcie reprodukčného ústrojenstva.

Ženám môže byť prospešný kotvičník zemný (Tribulus terrestris), ktorý je nielen známym afrodiziakom s možnosťou zvýšiť chuť na sex, ale môže prispieť aj k harmonizácii hladiny estrogénu. Môže tiež pomôcť zmierniť príznaky menopauzy, prispieť k sexuálnej túžbe a vzrušeniu. Kotvičník je často súčasťou prírodných doplnkov výživy alebo čajov na povzbudenie vhodných pre neho aj pre ňu.

 

A čo takto dopriať svojej polovičke erotickú nuru masáž? O jej zdravotných benefitoch sa dočítate v nasledujúcom článku:

 



mykóza u muža
Magazín arrow
Magazín arrow