Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Mňam, mňam čokoláda. Okúste ju aj proti únave a slabosti!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 07.01.2015 00:00 čokoláda

Mávate ho často alebo ste o ňom iba počuli z médií? Hovoríme o syndróme únavy a slabosti. Veľmi účinným pomocníkom v tomto smere môže byť aj sladká dobrota a maškrta, predovšetkým tmavá čokoláda. Tá pomáha obmedzovať jednotlivé príznaky samotného syndrómu únavy. Opätovné príznaky únavy sú sprevádzané predovšetkým silnou svalovou vyčerpanosťou zapríčinenou psychickou poruchou.

Čokoláda vplýva na náladu, srdce a na krvný tlak ...

Je to skutočne tak. Čokoláda s vyšším podielom kakaa ovplyvňuje uvoľňovanie serotonínu v mozgu. Ten sa podieľa na zlepšovaní nálady nás všetkých. Zároveň s čokoládou si môžete upraviť aj svoj zvýšený krvný tlak, čím priaznivo pôsobí aj na srdce a udržiava ho zdravé.

Jednoznačne „tmavá“ čokoláda ...

Skúste počas jedného mesiaca zjesť približne 50 gramov tmavej čokolády. Mali by ste zaznamenať zlepšenie. Aj vedci potvrdili, že minimálne 50 gramov tmavej čokolády počas dňa zmenší únavu a slabosť. Čokoláda vie pomôcť to áno, ale nemôžete ju používať ako pravidelný nástroj liečenia.

Veľa vitamínov a minerálnych látok ...

Tmavú čokoládu tvorí aj veľa prospešných minerálnych látok (predovšetkým meď, horčík, draslík, železo) a taktiež aj viacero vitamínov (od A, C, cez D až po Z).

Antioxidanty sú rovnako veľkým plusom ...

Možno ste to vedeli, možno nie, tmavá čokoláda je bohatá aj na antioxidanty. O ich priaznivých účinkoch sme nie raz hovorili v článkoch aj v našom „zdravom“ magazíne. Najväčšou výhodou antioxidantov je ich účinný boj proti škodlivým látkam v tele, ktoré môžu zapríčiňovať narušenie buniek spájajúcich sa so starnutím a rakovinou.

Zdravé cievy a optimálna hladina cukru v krvi ...

Tmavá čokoláda prospieva v konečnom dôsledku aj cievam. Udržiava ich zdravé a ochraňuje proti vzniku cukrovky typu 2. Prospešnými látkami v čokoláde sú aj takzvané „flavonoidy“, ktoré obmedzujú odpor tkanív proti účinkovaniu inzulínu, čo má za následok efektívne používanie inzulínu pre prospech tela v maximálne možnej miere.

Aj keď je zdravá, jedzte ju s mierou ...

Na záver snáď už len jedna dobrá rada. Nemali by ste zabúdať na jedno, že i keď tmavá čokoláda patrí k zdravým pochúťkam, nemali by ste to s jej konzumáciou preháňať, ako s každou sladkou maškrtou, pretože obsahuje aj ona nielen veľa prospešného kakaa (cez 60 %), ale aj množstvo cukru a tukov. V každom prípade, môžete sa k lepšiemu zdraviu dopracovať aj so sladkou pochúťkou, len sa musíte rozhodnúť pre správny druh maškrty.



čokoláda srdce vitamíny antioxidant
Magazín arrow
Magazín arrow