Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

5 prvých príznakov problémov s prostatou

28.12.2020 00:00 problémy s prostatou

Reprodukčný orgán, ktorým prostata bezpochyby je, si zaslúži vašu pozornosť a záujem, keď sa objavia ťažkosti. Aké sú prvé príznaky problémov s prostatou a aké ohrozenie vedia predstavovať?

Ak ste náhodou nevedeli, potencia a prostata spolu úzko súvisia. Pokiaľ nastanú u vás problémy s prostatou a je potrebná liečba na ich riešenie, môže to mať negatívny dopad práve na vašu potenciu. V tomto smere je potrebné zdôrazniť význam pravidelných prehliadok u vášho urológa, s cieľom záchrany fungujúcej potencie, ako aj celkového zdravia.

Nízky počet urologických prehliadok

Ako to už býva zvykom, obavy muža zo samotného úkonu vyšetrenia je najčastejšou uvádzanou príčinou, prečo nie je záujem o urologické prehliadky. Štatistiky uvádzajú príliš nízky počet – len 6 percent mužov sa pravidelne zúčastní urologických prehliadok.

Ochorenia a prvé príznaky problémov s prostatou

Prostatická žľaza svojím tvarom a veľkosťou pripomína orech. S pribúdajúcim vekom však má tendenciu zväčšovať sa a spôsobovať mužom nepríjemné problémy. Okrem samotného zväčšovania svojho objemu dochádza aj k prostatitíde (zápal prostaty), v niektorých prípadoch aj k rakovine prostaty

Aké majú problémy s prostatou príznaky?

Medzi úplne prvými príznakmi sú najmä: 

  • častejšie nočné návštevy toalety
  • a nutkanie na močenie.

K tomuto prejavu sa môžu pridať:

  • ťažkosti so začatím alebo zastavením močenia, 
  • prerušovanie močenia, 
  • slabý tok moču a pocit, že nie ste schopný úplne vyprádzniť mechúr. 

Neskôr sa môžu pridať aj: 

  • bolesti pri ejakulácii alebo krv v ejakuláte. 

Tieto varovné signály by mali byť dostatočným dôvodom na to, aby ste vyhľadali lekára. 

Pri prostatitíde sa pridruží k príznakom aj opuch, keďže je prostata zapálená, horúčka, zimnica a bolesti. Zápalové ochorenia sa na rozdiel od zväčšenia a rakoviny vyskytujú u rôznych vekových skupín mužov. Možno by stálo za to zaradiť do stravy aj protizápalové potraviny, ktoré účinne bojujú so zápalmi - a chutia výborne.

NÁŠ TIP

K zvýšenej starostlivosti o močové cesty môže pomôcť aj prírodný doplnok výživy Zerex Urinclear. Obsahuje výťažok z vysokokvalitných kanadských brusníc a D-manózu,  ktoré spoločne podporujú obranyschopnosť organizmu. 

Zaujímavé poznatky vedy

Kým v minulosti sa predpokladalo, že častá ejakulácia je dôvodom problémov s prostatou, súčasné poznatky tento mýtus vyvracajú. Štúdia prestížnej Harvardskej univerzity prišla dokonca na to, že vysoká frekvencia ejakulácie bola spojená so zníženým rizikom. V porovnaní s mužmi, ktorí počas svojho života hlásili 4–7 ejakulácií mesačne, mali muži, ktorí ejakulovali 21 alebo viackrát mesačne, o 31% nižšie riziko rakoviny prostaty

Podceňovať vyšetrenie sa nevypláca

Hanbíte sa ísť so svojimi intímnymi problémami za svojím lekárom? Bojíte sa vyšetrenia? Ak je to aj váš prípad, odložením návštevy lekára si môžete spôsobiť ďalšie sťaženie stavu. Skoré odhalenie a liečenie prostaty a problémov s potenciou, môžu pomôcť i vám v cieli obísť nepríjemné a životu bezpečné ťažkosti so zdravím.

Včasná diagnostika a prevencia sú základ

Pravdou zostáva, že samotné ochorenie prostaty nemá vplyv na potenciu, ale skôr nastupujúca liečba potom. Včasná diagnostika je v tomto smere základ, obzvlášť ak sa začnú objavovať častejšie problémy - práve so spomínanou potenciou. Prevencia ochorení prostaty je unikátnou metódou skorého zistenia vyliečiteľného stupňa rakoviny prostaty.

Jedná sa o bezplatné urologické vyšetrenie a včasné zistenie možných zložitých situácií. Preventívne prehliadky majú byť po 50. roku veku prirodzenou aktivitou každého muža. Pomôžte si odvrátiť všetky stupne tejto choroby, ktoré vás môžu vážne ohroziť. Preto pri akýchkoľvek náznakoch problémov s potenciou bezodkladne kontaktujte lekára. 

V rámci prevencie problémov s prostatou stojí za to vyskúšať doplnky stravy na prírodnej báze s obsahom zinku, pŕhľavy dvojdomej a serenoy plazivej.

Oplatí sa nájsť si čas na seba a svoju prostatu, pretože následne sa vám to vráti až dvojnásobne!

 

Prečítajte si aj o saw palmetto (serenoa plazivá) a jej účinkoch na prostatu:



o mužoch predčasná ejakulácia zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow