Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Mäta prieporná: Kúzelná bylinka (nielen) do drinkov, ale tiež na lepšie trávenie.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.03.2015 00:00 mäta prieporná

Určite ste už o tejto bylinke počuli. Alebo ju už aj používate, pretože ju pestujete vo svojej záhradke alebo v kvetináči vo svojej kuchyni. Mäta prieporná je bylinkou, ktorá zlepšuje nielen trávenie, ale pomáha liečiť aj iné zdravotné neduhy. Vynikajúce účinky boli preukázané v prípade prechladnutia a chrípky. Účinná nie je iba v podobe čaju, ale aj v iných formách. Možností, na čo a ako je možné ju využiť, je oveľa viac. Je čas si predstaviť niektoré z nich.  

Mäta prieporná: božské povzbudenie a zotavenie

     Vďaka nezvyčajnej výraznej aróme, ktorú spôsobuje mentol v listoch samotnej mäty, vám prinesie príjemné zotavenie a povzbudenie. Budete sa cítiť lepšie a to hneď. Výrazná vôňa listov spôsobuje chladivý vplyv na organizmus a tým odvádza z tela pocity tepla. Pritom je jedno a to isté, či si doprajete studený alebo horúci mätový čaj, malinovku alebo absolvujete masáž masážnym olejom s výťažkami mäty priepornej. V zásade platí, že mäta je schopná osviežiť a vzpružiť každé telo nielen zvonka, ale aj zvnútra a to v každom ročnom období, nie iba v tom letnom, kedy jej máme vo svojom okolí najviac.

Čaj na lepšie trávenie  ...

     Doprajte si mätový čaj a pomôžete svojmu problémovému tráveniu. Je to naozaj tak. Mnohí sa o tom presvedčili, bohužiaľ až vtedy, keď u nich prepukli neznesiteľné problémy s trávením. Rovnako už malým deťom sa odporúča pri častých bolestiach bruška a prejedení podávať práve liečivý mätový čaj. Svojimi účinkami je vhodný v prípade tráviacich problémov, pri nafukovaní a zvýšenej plynatosti, ako aj pri zhoršenom vylučovaní žalúdočných štiav. V neposlednom rade sa v nedávnej minulosti potvrdilo, že samotný čaj podporuje aj znižovanie krvného tlaku, pretože účinky čaju z mäty uvoľňuje hladké svaly samotných tepien.

Odstraňuje nepríjemný zápach z úst 

     Ďalším pozitívom je, že Mäta prieporná priaznivo pôsobí v prípade častých zápalov horných dýchacích ciest a zhoršenej imunity. Pokiaľ mávate často nepríjemný pocit v ústnej dutine, pripravte si jednoduchý koktail namiešaný zo zmesi mäty, šalvie a rumančeka. Všetky tieto bylinky naraz mierne povarte vo vode, chvíľu nechajte vylúhovať a po precedení aplikujte kloktaním v ústach. Takýmto spôsobom si vyplachujte ústa pravidelne aj niekoľkokrát počas dňa.

 Výborný mätový kúpeľ 

     Ak radi relaxujete, zaručene vyskúšajte uvoľňujúci a povzbudzujúci mätový kúpeľ. Obzvlášť, ak vás často bolievajú nohy. No takýto kúpeľ sa vám zíde aj v prípade problémov s pokožkou na rukách, respektíve pri reume. Navyše výnimočná vôňa samotnej bylinky nepoteší iba vaše telo, ale aj myseľ, či samotnú dušu. Je výborným pomocníkom na boj proti zhoršeným duševným stavom a depresiám z každodenných starostí. Čo poviete, výborný tip na najbližší víkend. Doprajte aj sebe niečo nové a výnimočné, čo vás dokáže postaviť na nohy.

Skvelá ingrediencia nielen do nápojov, ale aj jedál ...

     Čo dodať na záver? Snáď už iba to, že mäta sa postupne udomácňuje aj v našich kuchyniach. Skúsiť ju môžete pridať do svojej výživy a jedla. To, že sa využíva na prípravu osviežujúcich „miešaných“ nápojov (predovšetkým lahodného „mojita“), je už v našich končinách dávno známe.

Avšak ako prísada do jedál, to je v našich končinách ešte stále niečím výnimočným a netypickým. Je čas to zmeniť, pretože veľa krajín pridáva mätu aj do svojich jedál. Pýtate sa prečo? Predchádzajú tak žalúdočným problémom a kŕčom, rovnako aj nafukovaniu. Zlepšujú si takto činnosť pečene a znova toho problémového trávenia. Najčastejšie si mätou môžete ochutiť mäso, ryby a tiež aj polievky. Tak teda veľa chuti do prípravy napríklad aj najbližšieho nedeľného obedu v prítomnosti tejto kúzelnej bylinky!

FOTO: http://www.hab.sk/



imunita trávenie masáž drink
Magazín arrow
Magazín arrow