Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Malá žľaza, veľké starosti: Problémy s prostatou, o ktorých by ste mali vedieť

09.05.2019 00:00 problemy-s-prostatou

Kým je všetko v poriadku, o existencii prostaty muži príliš neuvažujú. Zaujímať sa o ňu začnú predovšetkým vtedy, keď ich začnú trápiť rôzne ťažkosti. Týkajú sa problémy s prostatou aj vás?

Niektoré ochorenia prostaty nemusia mať žiadne príznaky, iné môžu mať aj dosť nepríjemné prejavy. Dozviete sa, s ktorými problémami sa muži potýkajú, aj ako udržať prostatu v zdraví a dostatočnej kondícii.

Ťažkosti s prostatou ovplyvňujú plodnosť muža

Prostata je dôležitou súčasťou mužského reprodukčného systému. Hoci má táto žľaza veľkosť orecha a jej hmotnosť dosahuje po puberte asi 20 gramov, jej úloha je nenahraditeľná. Tekutina produkovaná prostatickou žľazou pomáha vyživovať spermie a tvorí tak semeno dôležité k počatiu dieťaťa. Keďže je prostata cieľom mnohých bežných ochorení, plodnosť muža môže byť ovplyvnená v každom veku.

Zápal prostaty (prostatitída) vplýva na močenie aj ejakuláciu

Jedno z najbežnejších ochorení prostaty sa môže vyskytnúť v dvoch formách: bakteriálna (akútna) a nebakteriálna (chronický syndróm panvovej bolesti). Postihnúť môže mužov všetkých vekových kategórií, najčastejšie však trápi mužov vo veku od 30 do 50 rokov.

Toto ochorenie sa prejavuje ťažkosťami s močením (môže byť nepríjemne bolestivé a časté), bolesťou v slabinách, panvovej oblasti alebo genitáliách. Niekedy sa symptómy podobajú chrípke a bolesti pri ejakulácii.

Ak sa niektoré typy prostatitídy neliečia, môžu spôsobiť zhoršenie infekcie alebo iné zdravotné problémy. Antibiotická liečba na zápal prostaty zvyčajne zaberá.

Rakovina prostaty: nepohodlie, bolesti a opäť problémy s močením

Rakovina prostaty je jedným z najbežnejších typov rakoviny u mužov. Zvyčajne rastie pomaly a spočiatku je obmedzená na prostatickú žľazu, kde nespôsobuje vážne poškodenie. Aj keď viaceré typy rakoviny prostaty rastú pomaly a môžu potrebovať minimálnu alebo žiadnu liečbu, iné typy sú agresívne a môžu sa rýchlo šíriť. (Mayo Clinic)

Problémy, ktoré pri nej muži prežívajú, zahŕňajú:

● problémy s močením (prerušované, časté, bolestivé, nemožnosť vyprázdniť úplne močový mechúr, znížená sila v prúde moču),

● krv v ejakuláte,

● nepohodlie v panvovej oblasti,

● bolesti kostí,

erektilná dysfunkcia.

Rizikové skupiny predstavujú muži, v ktorých rodine sa vyskytla rakovina prostaty v minulosti, muži tmavšej pleti (prejavy rakoviny sú u nich agresívnejšie), obézni muži. Riziko predstavuje aj vyšší vek - čím vyšší vek, tým vyššia pravdepodobnosť.

Starostlivosť o prostatu a jej “kondícia”

Dôležité je stravovanie

Všeobecné odporúčanie pre zdravý život a zdravie vašej prostaty znie: zdravá strava zložená z viacerých porcií ovocia a zeleniny denne, vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku. K tomu pridať pár celozrnných potravín a dôležité živiny tak dostanete ľahko do tela.

K starostlivosti o prostatu môže prispieť aj prírodný doplnok výživy Prostanax. Predurčuje ho k tomu silná zostava v doplnku - serenoa plazivá, pŕhľava dvojdomá a zinok.

Serenoa plazivá priaznivo pôsobí na správnu funkciu prostaty, močového ústrojenstva, na zachovanie reprodukčnej schopnosti a súčasne podporuje rast vlasov. Pozitívne ovplyvňuje mužské pohlavné hormóny a prispieva k prevencii zápalov prostaty.

Pŕhľava dvojdomá pôsobí protizápalovo a pozitívne ovplyvňuje vylučovaciu funkciu obličiek ako aj funkciu močového ústrojenstva.

Zinok je dôležitá zložka pre udržanie prostaty v správnej kondícii. Napomáha pri blokovaní mužského pohlavného hormónu na jeho aktívnu formu, čo má vplyv na spomalenie rastu buniek prostaty.

Pohyb a telesná aktivita

Cvičenie pomáha vo viacerých smeroch: pomáha udržiavať telesnú váhu, zlepšuje náladu, prispieva k celkovému zdraviu. Akékoľvek cvičenie a pohyb vykonávaný väčšinu dní v týždni v dĺžke aspoň 30 minúť sa počíta.

 

Prostata dokáže spôsobiť nepríjemnosti aj v sexuálnej oblasti - konkrétne pri erekcii. Ako je to možné? Odpoveď nájdete v článku:



problémy s prostatou
Magazín arrow
Magazín arrow