Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Mágia z prírody: Tieto liečivé bylinky sa naozaj oplatí vyskúšať

Autor článku: redakcia Zerex.sk 19.11.2018 00:00 liecive bylinky

Organické, bio a prírodné potraviny a jedlá sa opäť tešia veľkej popularite. Príroda ponúka mnoho riešení. Pritom nemusíme organizmus zaťažovať chémiou. Ktoré liečivé bylinky sa oplatí vyskúšať a prečo?

Poznali ich už naši dávni predkovia. Pomocou nich sa zbavovali chorôb, bolestí aj rôznych neduhov, ktoré len mohli ľudskú populáciu trápiť. Dnes vám prinášame prehľad tých najzaujímavejších byliniek, ktorých sláva neustala. Naopak, opäť dávajú o sebe vedieť.

Ženšen pravý (všehoj ázijský)

Rastlina stáročia využívaná na rôzne účely už v tradičnej východnej medicíne, predovšetkým v Číne. Čím je ženšen taký výnimočný?

  • prospieva činnosti mozgu, vplýva na pamäť aj náladu (podpora mentálnych funkcií),
  • antioxidačné účinky na organizmus, môže pomôcť vysporiadať sa so zápalovými procesmi v tele,
  • pomáha zvýšiť výkon a súčasne znížiť vplyv únavy,
  • pomáha posilňovať imunitný systém (účinky popisuje aj štúdia kórejských výskumníkov),
  • dokáže pomôcť s udržiavaním žiadanej hladiny cukru v tele,
  • v súčasnosti sa vykonávajú štúdie, ktoré sa venujú priaznivým účinkom ženšenu na rakovinou postihnutý organizmus,
  • napomáha mužskej aj ženskej plodnosti,
  • prispieva k spomaleniu starnutia.
  • Býva súčasťou zdravej výživy, čajov na povzbudenie alebo súčasťou jedálnička ľudí, ktorí potrebujú nakopnúť svoj výkon. Známy je rovnako študentom a aj vrcholovým manažérom.

Ďumbier lekársky (zázvor)

Skvelý čaj v zimnom období, ktorý si zo zázvoru môžeme pripraviť (napr. spolu s medom, citrónom a škoricou) nie je to jediné využitie pre zázvor. Korenie do perníkov alebo tradičná čínska kuchyňa je tiež spôsob, ako využiť jeho pikantnú chuť. Pokojne mu pripočítajme aj zásluhy za účinky na regeneráciu, pomoc pri tehotenských nevoľnostiach aj pri bolestiach kĺbov. Táto tradičná bylina (resp. jej koreň) si nájde miesto nielen v kuchyniach, ale aj ako súčasť domácej lekárne.

Ľubovník bodkovaný

Ak vás ťaží neschopnosť zaspať, stavy úzkosti, alebo dokonca depresia, Ľubovník bodkovaný je bylina, ktorá vám môže v tomto ohľade pomôcť. Rastlina s malými žltými kvietkami bola obľúbená už u našich starých a prastarých materí. Pôsobí ako prírodné antidepresívum, ale používa sa aj na rýchlejšie hojenie poranení alebo ako prostriedok na pomoc pri hemoroidoch.

Nemusíte si z neho robiť len čaj proti stresu, hoci chuť čaju z ľubovníka je skutočne lahodná. Popáleniny, na ktoré dáte obklad z odvaru byliny sa vám odvďačia rýchlejším hojením. Máte tráviace problémy alebo zapálené hrdlo? Aj s týmito ťažkosťami si ľubovník môže poradiť.

Skutočne široké využitie tejto rastliny neocenia len tehotné ženy, pre ktoré sa užívanie ľubovníka neodporúča. Využijú ho však v budúcnosti, ak ich dieťatko bude trpieť bolestivým bruškom a nadúvaním.

Praslička roľná

Investujete veľa peňazí na to, aby ste mali krásne vlasy, pevné a zdravo vyzerajúce nechty? Praslička je prírodný a menej nákladný spôsob, ako môžete s menším množstvom peňazí (a vynaloženého úsila) dosiahnuť svoj cieľ. Okrem krásy vlasov, nechtov a pokožky, môže dokonca ovplyvniť aj zdravie zubov.

Rovnako je aj pomocou pri ochorení obličiek alebo ženských problémov, kedy dokáže uľaviť vo forme obkladu, sedacieho kúpeľa aj čaju. Ženy ocenia prasličku aj v ďalšom smere, obsahuje totiž kyselinu kremičitú, ktorá spevní pokožku. Pomáha zabrániť tvorbe prebytočného mazu a akné.

Podobne ako ľubovník, môžete aj prasličku využiť v období “bolestí hrdla” ako účinné kloktadlo. Môže sa popasovať so zápalovými procesmi a zbaviť telo opuchov. Dokonca aj ľudia s problémom často spotených nôh sa vďaka kúpeľa na nohy z prasličkového odvaru môžu postupne zbavovať nepríjemného problému.

Príroda poskytuje množstvo skvostov, o ktorých často ani netušíme. Pritom stačí objaviť ich čaro a moc.



liecive bylinky
Magazín arrow
Magazín arrow