Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Maca prášok je dokonalý pomocník do kuchyne

Autor článku: redakcia Zerex.sk 14.09.2016 00:00 maca

V tomto článku sa pozrieme detailnejšie na podstatu problematiky ohľadne "Maca prášku", ktorý je vyrobený zo sušených koreňov juhoamerickej rastlinky "Maca". Jedná sa o veľmi výživný prášok, s množstvom vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych aminokyselín, bielkovín a zároveň aj vlákniny. Už za čias Indiánov bola rastlinka Maca považovaná za posvätnú, predovšetkým kvôli jej vplyvom na fyzickú, psychickú, dokonca aj sexuálnu silu. Dnes si však povieme viac o jej prášku a tiež o jeho možnom využití v kuchyni.

Čo je to Maca?

Jedná sa o starú známu liečivú bylinku, ktorá má pôvod až v Peruánskych Andách. Patrí k jednej z najstarších a najvyššie rastúcich byliniek a rastliniek na svete. Využíva sa predovšetkým koreň, ktorý je jedlý a podobá sa u nás známej reďkovke. Má jedinečnú sladkastú chuť a zaraďuje sa k hlavným súčastiam potravy ľudí v ďalekom Peru. Poznáme ju aj pod názvom takzvaný „peruánsky stimulant" respektíve "peruánsky ženšen.“

Aké má vlastnosti?

Rastlinka Maca je jedinečná v tom, že dokáže zásobovať naše telo dôležitými látkami a zároveň je schopná vplývať aj na procesy, ktoré sa v tele uskutočňujú. Osvedčila sa pri liečbe a eliminovaní stresu a napätia, vyčerpanosti a malátnosti, pri problémoch a ťažkostiach s nízkym sexuálnym apetítom a nízkou potenciou. Rôzne klinické štúdie všetky uvádzané vplyvy na ľudské telo potvrdili. Azda aj preto v súčasnosti neustále rastie záujem o túto rastlinku a to hneď v rôznych formách.

Maca prášok. Aké má využitie v kuchyni?

Ako sme už naznačili v úvode nášho článku, je nesmierne dôležité a zdraviu prospešné rastlinku Maca využívať aj vo svojej kuchyni. V kuchyni sa osvedčila najmä v podobe prášku. Prečo je to hlavne tak, sme si už ozrejmili vyššie. Je čas poskytnúť typy, kde konkrétne by ste tento prášok mohli najlepšie využiť aj vy.

Určite ho skúste pridať do vášho obľúbeného smoothies nápoja. Je jedno, či si ho pripravíte z čerstvého ovocia alebo zeleniny. Maca prášok môžete pridať do každého z nich. Ak holdujete napríklad aj pudingu alebo dezertu, pridajte maca prášok práve do tejto pochúťky. Pokiaľ radi pečiete, je možné ho pridať aj do chutných mafiniek, či iných cookies pochúťok. Možností je veľa, tak si neodopierajte aj tie možno nezdravšie formy jedál, pretože si ich s maca práškom urobíte viac zdravšími ako doposiaľ.

Odporúčanie na záver

Rastlinka Maca má svoju charakteristickú chuť a je možné, že vám nebudete chutiť v prášku. V takom prípade si ju doprajte ako stimulant na podporu sily a energie (nielen v posteli) vo forme kapsúľ.



zdravie trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow