Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Aké má maca účinky? 10 dôvodov, prečo zaradiť macu peruánsku do jedálnička

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.01.2018 00:00 Maca peruánska

Maca peruánska alebo aj Lepidium meyenii zohráva dôležitú úlohu v oblasti medicíny a výživy. Táto jedinečná dvojročná rastlina podobná reďkovke sa pestuje v regiónoch Južnej Ameriky, konkrétne v Andách na územiach Peru a Bolívie v nadmorskej výške 3800 až 4400 metrov nad morom. Dokázané sú jej pozitívne vplyvy na plodnosť, znižovaníe hmotnosti aj osteoporózu.   Maca bola súčasťou tradičných potravín s liečebným účinkom už pred viac ako 3000 rokmi. V minulosti boli jej účinky používané na odstránenie menštruačných bolestí, problémov s menopauzou, aj na zvýšenie energetickej hladiny. V súčasnosti sú jej účinky využívané v mnohých oblastiach, a nájdeme ju ako “superpotravinu” v podobe tabliet.

1) Maca peruánska zlepšuje plodnosť

Účinky tejto rastliny sú v tomto ohľade známe už z dávnej minulosti. Rastlina bola používaná v 16. storočí na zvýšenie plodnosti u koní a dobytku, ktorým sa vo vysokohorských podmienkach veľmi nedarilo rozmnožovať. Dnes je spolu s ďalšími tradičnými bylinami obsiahnutá v tabletkách na erekciu Zerex, ktoré priaznivo ovplyvňujú sexuálny život. Výskumy potvrdili pozitívny vplyv aj na mužskú plodnosť. Príkladom je výskum Katedry fyziologických vied, Fakulty prírodných vied a filozofie a Inštitútu pre vyšetrovanie detí Universidad Peruana Cayetano Heredia, Lima, Peru, štúdia, predmetom ktorej bola maca peruánska a jej vplyv na mužov. Výsledky potvrdzujú, že Maca mala za následok zvýšenie objemu spermií, počet spermií na ejakulum, pohyblivý počet spermií a motilitu (pohyblivosť) spermií. Prečítajte si aj: Kotvičník zemný - zázrak na potenciu.

2) Zvyšuje libido

Či už s pribúdajúcim vekom alebo v spojení s užívaním liekov na rozličné ochorenia, môže dochádzať k negatívnym dopadom na sexuálny apetít u oboch pohlaví. V jednoduchosti, k úbytku libida. Maca peruánska je prostriedkom, ktorý umožní vrátiť ho späť “do formy”. Ešte z čias Inkov je známa práve účinkami na libido.

3) Pomoc pri strate hmotnosti

Maca je odborníkmi považovaná za stimulátor štítnej žľazy a prírodný stimulant určený na urýchlenie metabolizmu. V knihe "Diéta štítnej žľazy: Spravovanie Vášho metabolizmu pre trvalú stratu hmotnosti" od Mary J. Shomon poznamenáva, že ide o adaptogénnu bylinu, ktorá môže pomôcť pri zvyšovaní energie v tele. Ďalším z prívlastkov tejto rastliny je “ženšen Peru”, pretože napomáha k zvýšeniu množstva energie a vytrvalosti. Tá je nepochybne potrebná najmä pri telesnej aktivite akou je cvičenie a účinne pôsobí na celkovú výkonnosť.

4) Zabraňuje cukrovke

Je známe, že cukrovka alias Diabetes mellitus je ochorenie spojené so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Maca Peruánska významne zlepšuje toleranciu glukózy a znižuje jej hladinu v krvi.

5) Zdravie pre srdce

Nenápadná rastlinka súčasne pomáha znižovať hladinu “zlého” cholesterolu a triglyceridov, ktorých vysoká hladina spomaľuje prúdenie krvi a zvyšuje jej zrážanlivosť. Znížením hladiny triglyceridov pomáhame celkovému zdraviu kardiovaskulárneho systému.

6) Bojuje proti anémii

Vysoký obsah železa, horčíka (ale aj fosforu, vápnika, draslíka, sodíka, jódu a množstva významných vitamínov B1, B2, B6, B12, C, E), predurčuje macu peruánsku na boj proti znižovaniu koncentrácie hemoglobínu v krvi. Je teda aktívnym bojovníkovm proti anémií.

7) Maca peruánska posilňuje imunitu

Obrovské množstvo publikácií, záznamov, internetových stránok poukazuje na pozitívne účinky v súvislosti s imunitou. Podporuje hojenie rán, rýchlejšiu regeneráciu organizmu, má priaznivý vplyv na fyzickú aj psychickú kondíciu a v neposlednom rade odolnosť voči stresu. Vďaka vplyvom macy na odolnosť voči mnohým nepriaznivým vplyvom na organizmus, je odporúčaná ako doplnok výživy pre vrcholových športovcov.  

8) Boj proti osteoporóze

Používanie rastlinky s názvom maca peruánska zabraňuje vzniku osteoporózy. Osteoporóza je ochorenie, kedy sa kostné tkanivá nedokážu obnoviť takou rýchlosťou, akou sa rozpadajú, a teda sú oveľa krehkejšie. Vyskytuje sa omnoho častejšie u žien ako u mužov, najčastejšie po menopauze. Práve s tou je spojený ďalší pozitívny účinok tejto “zázračnej” rastlinky.

9) Pomoc pri menopauze

Proti nepriaznivým vplyvom menopauzy patrí najmä zmena hladiny hormónov. To má za príčinu návaly tepla, výkyvy nálad, zníženie libida aj náhle pocity únavy. Maca peruánska pomáha pri regulácií hormónov, čím výrazne zlepšuje boj práve s týmito nepriaznivými prejavmi.

10) Nepriateľ predmenštruačného syndrómu aj bolesti pri menštruácii

Bolestivou menštruáciou trpí v súčasnosti viac ako polovica žien. Príčiny sú rôzne, jednou z nich je aj kolísajúca hladina hormónov. Ako bolo spomenuté pri pozitívnom vplyve na príznaky menopauzy, tú je možné dostať do rovnováhy práve prostredníctvom macy. Ako vyplýva z uvedených bodov, maca peruánska prispieva k celkovému blahobytu a pozitívnemu vplyvu na ľudský organizmus. Nie nadarmo je označovaná za “superpotravinu”, ktorá by sa mohla stať súčasťou každého vyváženého jedálnička.

✅ Extrakt z koreňa macy môžete nájsť vo forme ľahko vstrebateľných kapsúl Zerex Maca. Jedna dávka tohto BIO doplnku výživy obsahuje až 800 mg výťažku, ktorý je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu a horčíka.



afrodiziakum libido potencia plodnosť maca peruánska
Magazín arrow
Magazín arrow