Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Skúsenosti s macou peruánskou: Ako ovplyvňuje sexuálny život muža?

26.11.2019 00:00 maca-peruanska-skusenosti

Maca peruánska je po celé generácie známa vďaka svojim prínosom týkajúcim sa zdravia, energie či podpory sexuálnych funkcií. Aké skúsenosti s ňou majú súčasní vedci?

Maca má celý rad potenciálnych zdravotných výhod, najmä pre sexuálne zdravie. Širokospektrálne využitie rastliny podrobujú testom a štúdiám mnohé vedecké inštitúcie. Aké sú ich závery a čím môže maca prispieť k zlepšeniu sexuálneho života?

Užívanie macy od minulosti po súčasnosť

Tradične sa používa ako afrodiziakum a niekoľko množstvo výskumov naznačuje, že môže vplývať na zvýšenie libida. Kým v minulosti sa maca používala ako súčasť jedálneho lístka obyvateľov Peru, dnes ju nájdeme aj v práškovej alebo kapsulovej forme. Predáva sa po celom svete a denné odporúčané dávkovanie je medzi 1500 - 3000 mg.

Zvýšenie výkonu aj obrana pred hyperpláziou prostaty

Podľa štúdie peruánskych vedcov s názvom Etnobiológia a etnofarmakológia macy peruánskej, rastliny z peruánskych vysočín pôsobí maca energizujúco, resp. ako zdroj energie, čo môže pomôcť najmä pánom, ktorí sa snažia o zvýšenie výkonnosti v posteli.

Maca má podľa rovnakej štúdie aj pozitívny vplyv na veľkosť prostaty a obranu pred hyperpláziou prostaty, ktorá sa vyskytuje u mužov najmä po dosiahnutí 50. roku života. V minulosti sa kvôli dĺžke života žiadny z tradičných opisov účinkov rastliny nevzťahoval. Ľudia sa totiž dožívali oveľa nižšieho veku, ako je tomu dnes.

Súčasne dokáže maca pozitívne vplývať zníženie systolického a diastolického krvného tlaku. Maca obsahuje vysoké množstvá draslíka, ktorý je dôležitou živinou na zníženie rizika hypertenzie.

Maca peruánska. Spoznajte 10 dôvodov, prečo ju zaradiť do vášho jedálnička

Zlepšenie parametrov sexuálnej výkonnosti

Sexuálnej výkonnosti pod vplyvom macy sa venovala aj Katedra biomedicínskych vied Univerzity v Modene a Reggio nell'Emilia (Modena, Taliansko). Štúdia dospela k záveru, že podávanie macy môže významne zlepšiť parametre sexuálnej výkonnosti.

Maca si vďaka tomu získala svojich priaznivcov po celom svete a v dnešnej dobe nie je prekvapením, keď ju nájdeme ako súčasť tabletiek na erekciu či doplnkov na podporu výkonu.

Zníženie erektilnej dysfunkcie

Ďalší talianski vedci sa venovali výskumu vplyvu macy peruánskej na 50 mužoch postihnutých miernou erektilnou dysfunkciou. Podávali im 2400 mg macy alebo placebo. A aký bol záver?

Po 12 týždňoch podávania macy u mužov, ktorým bola podávaná maca, výraznejšie narástol index erekčnej funkcie. Navyše došlo k významnému zlepšeniu skóre spojeného s fyzickou a sociálnou výkonnosťou v porovnaní s východiskovou hodnotou. Muži s miernou erektilnou dysfunkciou subjektívne vnímali zlepšenie všeobecného a sexuálneho blaha.

Vplyv na zlepšenie plodnosti

Kórejskí vedci preskúmali dôkazy o účinnosti macy pri zlepšovaní kvality spermií. Zo štúdií uskutočnených od ich začiatku až do marca 2016 zahrnuli všetky klinické skúšky zamerané na zlepšenie parametrov kvality spermií u neplodných a zdravých mužov. Zistili, že viacero štúdií potvrdilo priaznivé účinky maky na:

  1. mobilitu spermií u neplodných mužov,
  2. kvalitu spermy u zdravých mužov.

Aj vďaka týmto záverom sa maca stáva súčasťou doplnkov výživy na prírodnej báze, ktoré majú slúžiť mužom plánujúcim potomstvo. Zerex Ultragold obsahuje okrem macy aj extrakty z ďalších tradičných bylín (schizandra čínska, kotvičník zemný) a vitamíny, ktoré prispievajú k udržaniu sexuálnej kondície a vitality v každom veku. Vďaka vysoko koncentrovanému zloženiu účinných látok priaznivo pôsobí na udržanie správnej funkcie reprodukčného ústrojenstva.

Zerex Ultragold

Vedľajšie účinky a toxicita

Ako uvádzajú závery štúdií, používanie macy je bezpečné a neboli zaznamenané žiadne toxické účinky. Maca nie je v súčasnosti spojená so žiadnymi zdravotnými rizikami a je nepravdepodobné, že by v miernych dávkach spôsobila akékoľvek vedľajšie účinky.

 

Prečítajte si aj o ďalšom zázraku z prírody, ktorý vplýva na funkciu prostaty a močového ústrojenstva:



maca peruánska maca peruánska skúsenosti
Magazín arrow
Magazín arrow