Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Lieky na hemeroidy vám poskytne aj príroda. Ktoré sú to?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.10.2016 00:00 hemeroidy

Kto by ich nepoznal. Hovoríme o hemeroidoch, ľudovo nazývaných aj "zlatá žila". Podľa tohto názvu by sa mohlo zdať, že je to vzácne ochorenie a ten, kto má s nimi dočinenia, je bohatým a spokojným jedincom. Avšak kto mal už s hemeroidmi reálne problémy, veľmi dobre vie, aké nepríjemné sú to problémy...

Čo sú to hemeroidy? Ako sa rozdeľujú?

Hemeroidy sú rozšírené žily v análnom kanále a v konečníku. Jedná sa o pomerne často vyskytujúci problém, jednak u mužov, ako aj žien. S vyšším vekom (predovšetkým vo veku nad 50 rokov) rastie riziko tohto ochorenia. Častými prejavmi sú krvácanie v stolici, pálenie ako aj častá bolesť. Poznáme vnútorné a vonkajšie hemeroidy. Vnútorné hemeroidy sa nachádzajú pri vchode análneho kanála. Vonkajšie hemeroidy vznikajú okolo análneho kanála.

4 úrovne hemeroidov

Následne si spresníme štyri konkrétne úrovne hemeroidov. Jedná sa o situácie, keď je napríklad rozšírený žilový pletenec bez závažných problémov alebo rozšírený žilový pletenec sa vysúva do análneho kanála, no vráti sa naspäť, respektíve hemeroidy vychádzajú von z konečníka (dajú sa však ručne zasunúť späť) alebo nakoniec hemeroidy vyčnievajú von z konečníka, nedajú sa zasunúť späť a spôsobujú ťažkosti.

Prečo vôbec vznikajú?

Je veľmi náročné presne určiť a zistiť, prečo vlastne hemeroidy v našom tele vznikajú respektíve problémy a ťažkosti s nimi. Predpokladom lekárov a odborníkov je, že pravou príčinou vzniku hemeroidov sú zväčšený nátlak a napätie na samotné žily v konečníku. Jedným z hlavných dôvodov vzniku hemeroidov je aj takzvaná vrodená porucha spojivého tkaniva v tele.

Čo spôsobuje vznik hemeroidov?

Existuje viacero činiteľov spôsobujúcich vznik hemeroidov. Ako prvý činiteľ môžeme spomenúť vyšší vek (predovšetkým vek nad 50 rokov). Okrem toho hemeroidy môže zapríčiniť aj choroba pečene, nadváha, chronická zápcha, sedavý spôsob života (sedavé zamestnanie, či pasívny spôsob života aj vo voľnom čase), u žien tlaky na žily pri tehotenstve alebo po pôrode, infekcie konečníka, zlá análna hygiena, či genetika (ak sa hemeroidy objavujú v rodine, je zrejmé, že ich výskyt sa bude vyskytovať u všetkých alebo niektorých členov rodiny).

Prejavy hemeroidov

Ako jednoducho zistiť, že nás trápia hemeroidy? Existuje zoznam príznakov a prejavov, na základe ktorých môžeme jednoducho a s istotou tvrdiť, že máme problémy práve so spomínanými hemeroidmi. Ide predovšetkým o pravidelné krvácanie v stolici, pálenie, svrbenie, zápal, opuchy, hrčky rozličnej veľkosti v okolí konečníka (análneho otvoru). Je potrebné poznamenať, že u každého pacienta sa prejavy hemeroidov môžu líšiť.

Včasná diagnostika problémov rozhoduje

Pri hemeroidoch je dobré si zapamätať nasledovné pravidlo: Pokiaľ hemoroidy krvácajú alebo spôsobujú neznesiteľnú bolesť, je bezodkladne potrebné navštíviť svojho lekára, aby vám diagnostikova závažnosť problému. Nemusíte sa ničoho báť. Vopred sa pripravte na otázky týkajúce sa predovšetkým príznakov, či typu bolesti a ťažkostí. Následne vám bude vyšetrený detailnejšie aj konečník, kde problémy vznikajú. Myslite na to, že samotné krvácanie v stolici nemusí vždy značiť len problémy s hemeroidmi, ale možno aj iné závažnejšie ochorenie (kiežby to nikdy nebola pravda). Ak odhalíte čo najskôr hlavnú príčinu vašich problémov, je možné skôr aj pristúpiť k účinnému liečeniu a definitívnemu odstráneniu a eliminovaniu svojich intímnych problémov.

Ako liečiť?

Hemeroidy je možné liečiť viacerými spôsobmi. Niekedy bude stačiť upraviť len svoj životný štýl. Možno bude potrebné pristúpiť k istej forme liečby. Buď ku konzervatívnej (lokálnej alebo celkovej) liečbe alebo až k chirurgickej liečbe, pretože lokálna liečba zmierni len následky, ale príčina choroby zostáva. Pokiaľ vám hemeroidy (zlatá žila) neznižujú pohodlie v živote, nespôsobujú žiadne väčšie ťažkosti alebo nepríjemnú bolesť, tak sa môžete s lekárom dohodnúť na lokálnej terapii, pozostávajúcu napríklad z liečby prírodnými tabletkami, masťami, tampónmi na znižovanie zápalov. Lokálna terapia je spojená aj nutnosťou úpravy svojho zaužívaného životného štýlu (ktorý je evidentne nevhodný, ak sa problémy vôbec objavili). V tomto smere pomáha úprava stravy, ktorá bude bohatšia najmä na viaceré vitamíny a vlákninu (pre ňu je potrebný pravidelný príjem čerstvej zeleniny). Potrebný bude aj pravidelný pitný režim, aby sa zjemnila samotná stolica. Ak k tomu pridáte aj pravidelný pohyb, budete sa vyhýbať sedavému spôsobu života, nebudete tlačiť na stolicu (ani ju nebudete zadržiavať), máte možnosť zlepšiť aktuálny stav so svojimi "problémovými" hemeroidmi (zdravie.sk). Okrem toho sa oplatí skúsiť aj rozličné prírodné lieky a rastliny na problematické hemeroidy. Pomôcť môže napríklad kapsička lekárska, lastovičník väčší, masť z nechtíka lekárskeho, rebríček obyčajný, praslička roľná či rumanček pravý. Samotné bylinky je najlepšie použiť či už na vnútorné užitie na výplach čriev, alebo aj na vonkajší kúpeľ alebo umývanie. Znova opakujeme, vopred sa poraďte so svojím lekárom ohľadne liečby svojich problémov s hemeroidmi ako aj samotných liekov na hemeroidy. Ak máte svoje vlastné úspešné triky na "boľavé" hemeroidy, podeľte sa s nimi v diskusii pod článkom.



zdravie hemeroidy
Magazín arrow
Magazín arrow