Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Frigidita nie je nadávka, ale sexuálna porucha. Ako ju liečiť?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.05.2017 00:00 Frigidita nie je nadávka, ale sexuálna porucha. Ako ju liečiť?

O frigidite zvykneme hovoriť vtedy, keď má žena zníženú chuť na sex, nedokáže si ho dostatočne užiť alebo má problém, dosiahnuť orgazmus. Liečba frigidity u žien je beh na dlhú trať – pomôcť môžu hormonálne lieky, výživové doplnky aj vhodne zvolená psychoterapia.

Príčiny a liečba frigidity u žien

Frigidita u žien môže mať viacero dôvodov a často býva súhrou viacerých faktorov:

  • zdravotné problémy (srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, vysoký krvný tlak, choroby štítnej žľazy, hormonálna nerovnováha, Parkinsonova choroba, urologické a pohlavné ochorenia, zápaly…)
  • chronická únava a prepracovanosť
  • partnerské problémy
  • sexuálne traumy
  • náročný pôrod a jeho následky
  • dojčenie (prirodzené hormonálne zmeny, znižujúce libido)
  • užívanie niektorých skupín liekov (sedatíva, antidepresíva, antipsychotiká, hormonálna antikoncepcia...)
  • kultúrne a sociálne faktory (napr. prísna náboženská výchova).

Dočasné zníženie záujmu o sex nie je zriedkavým javom – v určitej fáze života (napríklad v prvých mesiacoch po pôrode) s ním malo skúsenosť približne 30 % opýtaných žien. Problémom sa stáva vtedy, keď trvá príliš dlho a bráni naplnenému partnerskému vzťahu.

Liečba frigidity u žien by mala začať konzultáciou u lekára, sexuológa alebo psychológa, ktorý zistí, v čom spočíva problém. Okrem liekov, ktoré zlepšujú prekrvenie pohlavných orgánov, existuje aj množstvo ďalších metód na podporu zdravého sexuálneho života – vyskúšať môžete partnerskú psychoterapiu, tantrické techniky, Kegelove cvičenia alebo sexuálne pomôcky, stimulujúce klitoris a bod G či rôzne prírodné afrodiziaká (odporúčame hlavne tie, ktoré obsahujú L-arginín, ktorý vylepšuje libido u mužov aj u žien).

Výživové doplnky pre ženy – ktoré bylinky vo vás znovu prebudia vášeň?

Medzi najúčinnejšie prípravky na zlepšenie sexuálneho života žien patrí Maca peruánska, ktorú si môžete na Slovensku zakúpiť vo forme prášku alebo kapsúl. Patrí medzi superpotraviny, ktoré podporujú celkovú vitalitu a fyzickú aj duševnú výkonnosť. Upravuje hormonálnu hladinu u žien, čím zvyšuje ich chuť na sex, zmierňuje prejavy predmenštruačného syndrómu a zlepšuje plodnosť. Ak toto silné prírodné afrodiziakum nestačí, vyskúšajte niektoré ďalšie možnosti – napríklad Senovku grécku, Ženšen pravý alebo Kotvičník zemný.



energia ženšen l-arginín afrodiziakum
Magazín arrow
Magazín arrow