Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ktoré bylinky priaznivo pôsobia na prostatu?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 10.01.2019 00:00 bylinky-na-prostatu

Rozmermi malá ako vlašský orech, no keď s ňou začnú byť problémy, trpí “celý človek”. Prostata je žľaza, o ktorej existencii veľmi dobre vedia najmä muži po päťdesiatke. V prírode sa našťastie nájdu aj účinné bylinky na prostatu, ktoré vedia v prípade potreby zasiahnuť - a pomôcť.

Šanca, že sa muži stretnú v čakárni pred urologickou ambulanciou v dôsledku spomenutých ťažkostí, sa zvyšuje priamo úmerne s vekom. Prirodzene, niektoré ďalšie faktory prispievajú k tomu, že prostata dáva o sebe vedieť. Okrem rodinnej anamnézy k tomu môže prispieť aj rasa (vyššia šanca u afroameričanov) či strava.

Najčastejšie problémy s prostatou

● zväčšenie prostaty,

● prostatitída (zápal prostaty),

● rakovina prostaty.

Zväčšená prostata

Časté močenie a pocit neúplného vyprázdnenia mechúra sú prvými a najciteľnejšími príznakmi. Doplnené môžu byť o slabý tok moču a náhlou, priam naliehavou potrebou na močenie. Až každý tretí muž sa po päťdesiatke stretáva s týmito problémami.

Prostatitída a chronická bakteriálna prostatitída

Zápaly prostaty postihujú najčastejšie mužov vo veku medzi tridsiatkou a päťdesiatkou, avšak stretávajú sa s nimi muži rôznych vekových kategórií. Prejavujú sa bolesťami panvy a genitálií, dokonca bolestivou ejakuláciou . Po určení diagnózy lekári siahajú po liečbe tzv. alfa-blokátormi v kombinácii s liekmi proti bolesti. Trvá to niekoľko týždňov, avšak muž je znovu vo svojej forme.

Neustále sa vracajúce zápaly prostaty spôsobené baktériami, lekári klasifikujú ako chronickú bakteriálnu prostatitídu.

Rakovina prostaty

O ochorení akým je rakovina, sa hovorí vždy ťažko. Rakovina prostaty však na rozdiel od iných typov rakoviny postupuje veľmi pomaly. Je to typ choroby, ktorá môže byť “len” dlhodobo monitorovaná a nebude na ňu aplikovaná ďalšia liečba. Len prípadné zhoršenie stavu môže byť dôvodom na predpísanie liekov.

Príznaky rakoviny prostaty môžu zahŕňať:

● krv v moči alebo sperme,

● náhlenie na močenie a to aj v noci,

● problémy na začiatku (aj počas) močenia,

● dlhý čas na močenie aj v dôsledku prerušovania,

● slabý tok moču,

● pocit, že močový mechúr nie je úplne vyprázdnený.

Keď je čas navštíviť lekára?

Aj keď sa mnoho mužov bráni navštíviť svojho lekára, pri nasledovných príznakoch by svoje váhanie prehodnotiť:

● časté nutkanie na močenie,

● potreba vstávať počas noci na močenie (aj viackrát),

● krv v moči alebo v sperme,

● bolesť alebo pálenie pri močení,

● bolestivá ejakulácia,

● neustále sa vracajúce bolesti alebo stuhnutosť v oblasti dolnej časti chrbta, bokov, oblasti panvy alebo konečníka alebo horných stehien,

● prerušovaný tok moču.

Poskytnutie úľavy alebo prevencia? Toto pomáha prostate:

  1. konzumácia paradajok - vďaka obsahu silného antioxidantu lykopénu;
  2. primeraná dávka kávy - tri až štyri šálky kávy denne môžu znížiť riziko rakoviny prostaty. Vysoké dávky však môžu predstavovať zvýšené riziko srdcových chorôb a ďalšie zdravotné komplikácie;
  3. bylinky na prostatu.

Serenoa plazivá (Saw palmetto)

Táto bylinka na prostatu mužom výrazne pomôže najmä s príznakmi, ktoré sprevádzajú prostatitídu, zväčšenú prostatu, ale aj rakovinu prostaty. Zmierňuje opuchy, čím uľahčí močenie. Zmierňuje bolesti, ktoré muži zaznamenávajú pri močení.

Pŕhľava dvojdomá

Obrovský prínos pre prostatu má práve pŕhľava. Po stáročia sa používa na zmiernenie problémov s močovými cestami a prostatou. Má protizápalové a diuretické vlastnosti. V kombinácii so serenoou sa skvele dopĺňajú nielen proti nepríjemným príznakom ťažkostí, ale aj ako skvelá prevencia proti problémom s prostatou. Spoločne so zinkom tvoria súčasť doplnku výživy a tabletiek na prostatu Prostanax.

Zelený čaj

Štúdia japonských vedcov ukázala, že muži, ktorí pijú zelený čaj, sú vystavení nižšiemu riziku, že sa u nich pokročí/zväčší karcinóm prostaty .

Zbohom fajčenie

Zahodiť krabičku s cigaretami a nikdy sa ku nej nevracať je tou najlepšou medicínou pre celý organizmus, vrátane prostaty.

Tuky pod kontrolou

A to nielen tých na tanieri, ale aj telesných. V niektorých štúdiách mali muži, ktorí jedli vyššie množstvo tuku každý deň, zvýšené riziko rakoviny prostaty (Zdroj: Mayo Clinic).



bylinky na prostatu
Magazín arrow
Magazín arrow