Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Kto je zodpovedný za vašu nechuť na sex?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 04.09.2017 00:00 nechuť na sex

Na túto otázku vám možno napadne odpoveď veľmi rýchlo. Kto alebo čo spôsobuje vašu nechuť na sex? Moja partnerka/partner. Šéf, čo ma v práci zaplavuje úlohami tak, že už mi neostáva energia. Doktor, ktorý mi nevie dať liek na moju chronickú únavu. Sused, čo mi strpčuje život a cez víkend vŕta panely… Komu by však napadlo, pozrieť sa do zrkadla a hľadať príčiny v sebe? Áno, trpká pravda znie: za nechuť na sex si skutočne do veľkej miery môžeme sami.

Nechuť na sex - príčiny

Oboznámte sa s najčastejšími príčinami, ktoré môžu zapríčiňovať problémy v posteli spojené s nechuťou na sex tak u mužov, ako aj u žien.

Pokles libida zväčša spôsobujú tieto tri príčiny:

  1. nestaráme sa dostatočne o zdravie svojho tela
  2. zanedbávame psychohygienu
  3. nepracujeme na našom partnerskom vzťahu.

Dobrá správa je, že sa s tým vždy dá niečo urobiť

Je na čase s výhovorkami raz a navždy skoncovať. Odstráňte ich zo svojho intímneho života a vzťahu. Začnite sa skutočne venovať jeden druhému, reálne a naplno!

Zdravie na prvom mieste

Za zníženou chuťou na sex môže byť hormonálna nerovnováha (napr. nízka hladina mužského pohlavného hormónu), nediagnostikované duševné ochorenie (napr. depresia) alebo chronická únava. Znížené libido môže byť spôsobené aj užívaním určitých skupín liekov, ktoré tlmia sexuálne funkcie. Navštívte vášho ošetrujúceho lekára, ktorý vám dá presnú diagnózu a predpíše lieky, ktoré vo vás nebudú vzbudzovať nechuť na sex. Nárast libida podporia aj doplnky výživy pre mužov, ktoré sú vyrobené na prírodnej báze a obsahujú výťažky z Kotvičníka zemného.

Work-life balance

Rovnováha medzi prácou a osobným životom je veľmi dôležitá – práci venujete plnohodnotných 8 hodín, a preto by ste rovnako plnohodnotných 8 hodín mali venovať aj spánku a relaxu. Doprajte si dostatok času a príležitostí na „dotankovanie“ energie, ktorú ste vynaložili v zamestnaní. Keď sa budete cítiť svieži a oddýchnutí nielen cez víkendy ale každý deň, vaša nechuť na sex, ako aj celková životná frustrácia sa určite zmenší.

Romantika 

Možno ste už vo vzťahu veľmi dlho a vkradla sa doňho rutina. Možno vás sex už akosi prestal baviť a partnerka vám to patrične dáva najavo. Čo sa v takej situácii dá urobiť? Otvorte sa zmene. Navštívte spolu s vašou polovičkou párové masáže či tantrický seminár.

Oprášte Kámasútru alebo nakúpte netradičné sexuálne hračky, ktoré stimulujú fantáziu. Vyberte sa na dovolenku a skúste sa milovať na netradičných miestach. Uvarte si spoločne afrodiziakálne jedlo. Vždy si vyznávajte lásku a svoj záujem navzájom. Choďte na rande ako za starých dobrých čias – do kina, na kávu či na diskotéku. Dobrá nálada a chuť na milovanie kráčajú ruka v ruke. 

Záverom

Aj toto sú spôsoby, ako sa dopracovať k intenzívnejšiemu milovaniu a sexu vôbec. Nestačí si určiť jeden deň v týždni na pravidelné „sexuálne hry“. Ak to robíte tak, iste vás po čase zastihne stereotyp a nuda. Musíte priniesť do vášho milovania nový impulz. Inak sa sex z vášho vzťahu vytratí a nebude vám chýbať vôbec. Ak si vytvoríte k nemu vzájomný pozitívny vzťah, vedzte, že vám bude chýbať a budete po ňom túžiť opakovane. 

P.S.: Ak chcete vedieť, ako tento problém riešia iné páry, prečítajte si rady sexuológa MUDr. Václava Urbánka, CSc. v našej odbornej poradni. Zvýšte si libido a porazte nechuť na sex



stres nechuť na sex pokes libida znížené libido sexuológ
Magazín arrow
Magazín arrow