Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Kŕče, bolesť brucha: Čo robiť, keď sa ohlási zápal žalúdka?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 23.04.2019 00:00 zapal-zaludka

Bolesti žalúdka poznáme všetci. Keď sa však dostavia, začína sa rozbiehať pátranie, čo je toho príčinou. Ide o zápal žalúdka?

Kedy hovoríme o zápale žalúdka?

Gastritída je všeobecný termín pre skupinu stavov, ktoré spája spoločný menovateľ - zápal sliznice žalúdka. Pre väčšinu ľudí nie je závažným stavom a liečba stav pomerne rýchlo zlepšuje. Človek môže zaznamenať akútny (náhly) alebo chronický dlhodobo prebiehajúci stav.

Takto sa prejavuje

Príznaky zápalu netreba brať na ľahkú váhu, keďže v niektorých prípadoch môže tento zápal viesť k vredom a zvýšenému riziku rakoviny žalúdka. Medzi najbežnejšie príznaky patria:

  • nadúvanie,
  • bolesti brucha,
  • zvracanie,
  • zažívacie ťažkosti,
  • pálenie záhy,
  • štikútanie,
  • strata chuti do jedla,
  • čierna stolica.

U niektorých ľudí sa však zápal nemusí navonok nijako viditeľne prejavovať.

Príčiny

Žalúdočné problémy sú najčastejšie výsledkom infekcie baktériami (Helicobacter pylori) a vírusmi, spôsobiť ju však môže aj pravidelné užívanie určitých liekov proti bolesti. Bohato prispieť k nepríjemnému stavu môže aj obsah vášho taniera, neprimerané užívanie alkoholu ako aj nadmerný stres.

Ako si môžeme pomôcť od nepríjemných prejavov zápalu žalúdka?

Zmeny v stravovaní

Neexistuje jedna konkrétna “diéta” alebo predpísaná strava, ktorá by bola najvhodnejšou prevenciou zápalu žalúdka. Existujú však potraviny, ktoré bývajú častou príčinou uvedených problémov. Ide o potraviny spracované a konzervované:

  • s vysokým obsahom soli,
  • s vysokým obsahom lepku,
  • s vysokým obsahom cukru.

Výskumy naznačujú, že pridanie brokolice a čerstvých čučoriedok do vašej stravy môže podporiť vaše telo v boji proti gastritíde.

V štúdii Lekárskej univerzity vo Varšave s názvom Strava a infekcia Helicobacter pylori sa uvádza, že naša strava obsahuje mnoho látok so silným antibakteriálnym účinkom proti Helicobacter pylori. V súčasnosti väčšina údajov potvrdzuje antibakteriálnu aktivitu brokolice, šťavy z čučoriedok a niektorých druhov rastlinných olejov.

Podpora s doplnkami výživy

Výživový doplnok Zerex Enzemax obsahuje výťažky z rastlín, ktoré podporujú celkový proces trávenia a prispievajú k správnej funkcii pečene:

  • púpava lekárska pôsobí ako probiotikum, podporuje peristaltiku čriev a znižuje cholesterol,
  • skorocel indický (psyllium) dodáva vlákninu, ktorá napomáha k redukcii hmotnosti, čistí črevá a udržiava optimálnu hladinu cukru,
  • sladkovodná riasa chlorella pyrenoidoza podporuje prirodzenú mikroflóru v tráviacej sústave, odstraňuje zápchu a nadúvanie,
  • pestrec mariánsky stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov a žlče,
  • aloe vera pomáha pri akútnej hnačke, žalúdočných bolestiach a pri zápche,
  • rakytník rešetliakový posilňuje pečeň, pomáha čistiť tráviacu sústavu,
  • čierne korenie zvyšuje vylučovanie tráviacich kyselín a urýchľuje metabolizmus, stimuluje pankreas, zbavuje nadúvania, hnačky aj zápchy.

Probiotiká

Probiotiká môžu zlepšiť vaše trávenie a udržiavať pravidelné pohyby čriev. Baktérie obsiahnuté v probiotikách by mali pomôcť zastaviť šírenie Helicobacter pylori a pomôcť začať proces hojenia čriev. Prirodzené probiotiká obsahuje napríklad kyslá kapusta, jogurty, kefír či púpava lekárska.

Teplý čaj alebo voda

Pitie teplej vody môže upokojiť tráviaci trakt a uľahčiť trávenie. Podľa novej štúdie, pitie zeleného čaju sa spája s nižšou mierou chronického zápalu žalúdka. (zdroj: UCLA Fielding School of Public Health).

Veľkosť porcie

Symptómy zápalu žalúdka sa nemusia zhoršovať len zložením, ale aj množstvom zjedenej stravy. Potrebné je preto uľahčiť prácu žalúdku a črevám. Zmenšenie veľkosti porcií a ich následné rozloženie počas celého dňa umožní tráviacemu traktu lepšie ich premeniť na energiu a odpad.

Zmeny životného štýlu

Opäť to tu máme: obmedzenie fajčenia a alkoholu by malo pomôcť zlepšiť vaše príznaky zápalu žalúdka. Rozhodne si nepomôžete, ak boľavý žalúdok “spláchnete” dvomi pohármi vína a vyúdite ho niekoľkými cigaretami. Uvedomte si, že tieto dva neduhy môžu vaše problémy premeniť na chronické.

Kedy navštíviť svojho lekára

Ak zápal žalúdka pretrváva viac ako týždeň, zaznamenali ste krv v stolici alebo počas zvracania, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.



zápal žalúdka
Magazín arrow
Magazín arrow