Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Kotvičník zemný - zázrak na potenciu

07.11.2018 00:00 Kotvičník zemný

Počuli ste už o tom, čo dokážu afrodiziaká? Ich využitie sa datuje už po tisícročia. Podľa ich účinku môžu byť také, ktoré ovplyvňujú chuť na sex, libido alebo erekciu. Medzi tie, ktoré sa tešia všestrannému využitiu, patrí aj kotvičník zemný, lat. Tribulus terrestris.

Vďaka tomu, že môže pomôcť mužom i ženám, patrí medzi najvyhľadávanejšie prírodné afrodiziaká. Je významnou zložkou doplnkov stravy predovšetkým pre mužov, ktorých trápi nízka hladina mužského pohlavného hormónu sprevádzaná nedostatkom energie, zníženou chuťou na sex či problémami s potenciou. Ženy sa vďaka nemu potešia zvýšenej chuti na sex, ale aj harmonizácii hladiny estrogénu.

Odkiaľ pochádza Kotvičník zemný?

Pôvod Kotvičníka zemného - Tribulus terrestris by sme našli v lesoch Indie, Barmy a niekoľkých ďalších krajín. História jeho využitia je evidovaná už v tradičnej čínskej medicíne a indickej ajurvédskej praxi. Svoje uplatnenie našiel ako prostriedok používaný na pomoc pri sexuálnych poruchách mužov i žien, aj ako liek na erektilnú dysfunkciu u mužov.

Toto sú poznatky súčasnej vedy

Štúdie ukázali, že táto rastlina zvyšuje luteinizačný hormón, čím zvyšuje hladinu voľného mužského pohlavného hormónu u zdravých mužov. Môže zvýšiť sexuálnu túžbu a libido či zlepšiť kvalitu spermií. V niektorých prípadoch pomôže pri náprave erektilnej dysfunkcie a ukázalo sa, že je užitočný aj v prípadoch predčasnej ejakulácie.

Účinky na ženské zdravie a sexualitu - pomoc pri menopauze

V otázke ženského sexuálneho zdravia potvrdil kotvičník zlepšenie sexuálnej výkonnosti a citlivosti u väčšiny žien. Dôležitým faktom je, že kotvičník zmierňuje symptómy menopauzy, ako sú návaly horúčavy, depresia a emočná nestabilita. Pravidelné užívanie tejto bylinky počas menopauzy môže pomôcť riešiť stratu sexuálneho záujmu. Prispeje k sexuálnej túžbe, vzrušeniu a spokojnosti.

Tribulus terrestris a sexuálny život mužov

Hormonálne zmeny, ktoré zaznamenávajú muži po pravidelnom užívaní kotvičníka zemného, priaznivo pôsobia na mužské libido. Chuť na sexuálne aktivity začína u mnohých mužov klesať už po 30-tke, v dôsledku čoho sa môžu vyskytnúť problémy s erekciou.

Táto bylinka dokáže poskytnúť nádej aj párom, ktoré sa už dlhšie márne usilujú o splodenie potomstva. Podľa štúdie harvardských vedcov zvyšuje pohyblivosť a kvalitu spermií a tým prispieva k lepšej plodnosti muža. Užívanie kotvičníka je vhodné aj pre ženy (s výnimkou tehotných a dojčiacich žien).

V akej forme je vhodné užívať Tribulus terrestris?

Ak hľadáte afrodiziakum, vhodné na popíjanie počas celého dňa, odporúčame vám sypaný čaj s obsahom kotvičníka zemného. Denne si môžete dopriať 2-3 šálky tohto nápoja.

Túžite po rýchlejších výsledkoch? Potom je vhodné siahnuť po koncentrovaných doplnkoch stravy rovnako na báze kotvičníka. Príkladom sú tabletky na rýchlu podporu erekcie Zerex Klasik, ktoré sa užívajú hodinu pred pohlavným stykom či výživový doplnok Zerex Ultragold určený na dlhodobé užívanie a podporu sexuálnej kondície.

Kotvičník je navyše možné nájsť aj ako samostatný BIO doplnok výživy, kde v jednej dávke doplníte až 800 mg vysoko koncentrovaného extraktu z plodu kotvičníka (obsahuje až 90 % saponínov). Tabletky Zerex sú voľne dostupné online.

Ďalšie využitie kotvičníka zemného

Kotvičník a jeho účinky na zdravie

Okrem pozitívnych účinkov na výkonnosť a sexuálny život poskytuje kotvičník zemný aj ďalšie benefity. Pozitívne vplýva na zdravie močového ústrojenstva a tráviacej sústavy. Podporuje znižovanie „zlého“ cholesterolu v krvi a pôsobí posilňujúco na imunitu – pomáha telu ľahšie sa vyrovnať s bakteriálnymi a vírusovými infekciami.

Kotvičník zemný dokáže pomôcť pri znižovaní hladiny cukru v krvi. Ľudia trpiaci diabetom, ktorí už užívajú prostriedky na zníženie cukru, by mali sa pred užívaním kotvičníka poradiť s diabetológom.

Kotvičník ako náhrada anabolických steroidov a pomoc pri regenerácii

Táto bylinka, po stáročia tradične užívaná v Ázii, začala intenzívne zaujímať európskych vedcov až v 80-tych rokoch 20. storočia. Tribulus terrestris užívali športovci, a bol u nich zaznamenaný nárast hladiny mužského pohlavného hormónu až o jednu tretinu. Vďaka tomu dokázali podať lepší výkon pri silových športoch.

Ako doplnok je vhodný na šport aj z dôvodu, že obsahuje jeden steroidný saponín - protodioscín, ktorý je považovaný za aktívnu živinu obľúbenú medzi športovcami. Protodioscín podporuje uvoľňovanie oxidu dusnatého.

Rovnako ako prispievanie k zvýšeniu hladiny mužského pohlavného hormónu, kotvičník môže pomôcť zvýšiť výdrž a vytrvalosť počas tréningu. Jeho obrovským benefitom pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia je, že dokáže pomôcť rýchlemu zotaveniu svalov po tréningu.

Po stovkách rokov našiel kotvičník svoje uplatnenie aj mimo ázijských krajín a svoje úspechy žne po celom svete.

obrázok: čaj potencia



potencia plodnosť tribulus terrestris
Magazín arrow
Magazín arrow