Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Kedy ukončiť milenecký vzťah?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 07.08.2018 00:00 Kedy ukončiť milenecký vzťah?

Bežným úmyslom človeka, ktorý vstupuje do vzťahu, nie je nevera alebo podvádzanie. Napriek tomu sa milenecký vzťah často v živote mnohých párov objavuje. Nevera poukazuje na potenciálnu krehkosť našich najdôležitejších vzťahov. Aktérom sa môže zdať, že vďaka nej našli riešenie vzťahového problému. Stojí však za to, aby zničil vaše manželstvo (či iný partnerský vzťah) aj váš život?

Očami vedy: kto má milenecký vzťah a prečo?

Tieto otázky trápia ľudí od nepamäti a snažia sa na ne hľadať odpovede aj formou vedy. Zaoberala sa nimi aj štúdia, ktorá sa týkala rizikového sexuálneho správania v 10 regiónoch sveta: diferenciálne osobnostné asociácie sexuálnej promiskuity a nevera vzťahov. Účastníkov štúdie bolo 16362 a to z 52 rôznych krajín sveta. Najzávažnejšími dôvodmi je nízka úroveň spokojnosti naplnenia vzťahu a svedomitosti.

Je pravdepodobné, že neverní budú skôr muži než ženy, a to predovšetkým kvôli mužskému pohlavnému hormónu, ktorý je zodpovedný za silnú túžbu po sexe. Výskumníci zistili, že ženy s najväčšou pravdepodobnosťou podvádzajú po šiestich až desiatich rokoch vzťahu, muži približne po 11 rokoch.

Najčastejšie dôvody nevery žien

  • nedostatok lásky zo strany partnera a emočnej intimity
  • nedostatočná komunikácia s partnerom
  • únava
  • negatívne skúsenosti so sexom alebo zneužívaním
  • nedostatok záujmu o sex so súčasným partnerom

Najčastejšie dôvody nevery mužov

  • nedostatočná komunikácia medzi partnermi
  • stres
  • sexuálna dysfunkcia (napr. nedostatočná erekcia) prejavujúca sa pri súčasnej partnerke a nedostatok sexu celkovo
  • nedostatok lásky zo strany partnerky a emočnej intimity
  • únava alebo chronické vyčerpanie

Zerex klasik na podporu erekcie

Ďalšie dôvody, ktoré môžu smerovať k nevere

  1. Posilnenie sebavedomia - štúdia z januára 2018 zverejnená v časopise Journal of Sex Research vďaka dotazníku odhalila zaujímavé skutočnosti. Výskum použil online dotazník a požiadal 495 dospelých , ktorí v minulosti podvádzali, aby objasnili, prečo tak urobili. 57 percent účastníkov priznalo, že podvádzali, aby posilnili svoje vlastné sebavedomie až 70 percent účastníkov uviedlo, že sa cítili zanedbaní zo strany súčasného partnera.
  2. Atraktivita - partner, ktorí je atraktívny, dobre vyzerajúci, zábavný a zaujímavý, má oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že podvedie ako priemerne vyzerajúci a nudný.
  3. Príležitosti - čím viac času trávi partner bez vás, tým väčšia pravdepodobnosť, že sa naskytne príležitosť k podvádzaniu.
  4. Sexuálna závislosť - niektorí ľudia sa nezastavia pred ničím, chcú mať sexu tak veľa, ako sa len dá. U partnera so sexuálnou závislosťou je riziko nevery vysoké.
  5. Manipulátorstvo - cieľom manipulátora je získať emocionálnu kontrolu nad citmi svojho partnera. Ak je váš partner jedným z týchto ľudí, bude podvádzať, a veľa. Jediné, čo je totiž pre neho lepšie, ako manipulovať s jednou osobou, je manipulovať s dvoma (alebo viacerými).
  6. Cybersex - ak sa partner oddáva virtuálnej simulácií reálneho sexu, je pravdepodobné, že simulácie prestanú časom stačiť.  
  7. Dlhodobo oddelené páry - napr. z dôvodu vojenských, či iných pracovných povinností.
  8. Podvedení partneri túžiaci po pomste - hoci teoreticky to nemá žiadny význam, v praxi sa objaví úľava. Na chvíľu.

Stojí za to udržiavať milenecký vzťah?

Mira Kirshenbaum, riaditeľka inštitútu Chestnut Hill Institute, centra pre vzťahovú terapiu a výskum v Bostone pripúšťa, že nevera je kontroverznou témou. Tiež však tvrdí, že mnohí ľudia, ktorí podvádzajú, trpia a musia sa zbaviť pocitu viny a hanby, pretože tieto emócie ich paralyzujú. Hľadajú skutočné šťastie a lásku vo svojom živote. "Niekedy môže byť nevera najlepšou cestou pre osobu, ktorá bola neverná, aby dostala podnet na zmenu".

Ďalej tvrdí: “Je to náhľad, že niečo nefunguje a musí sa zmeniť." Keď páry uviaznu na nejakom mieste a nevedia, ako z neho von, môže niektorí z nich hľadať uspokojenie svojich potrieb mimo svojho manželstva/vzťahu. Vtedy je dôležité, aby sa okamžite podnikli kroky, skôr ako sa dostanú do bodu bez návratu.

Neverní muži sa nerozvádzajú, neverné ženy áno. Prečo?

Mužský pohľad

  1. Načo sa rozvádzať, keď má všetko? Má dve ženy, ktoré dávajú všetko, čo potrebuje: na jednej strane úžasný sex, na druhej strane čisté oblečenie, teplé jedlo, deti, občasný sex.
  2. Miluje svoju ženu. Znie to paradoxne v súvislosti s neverou, ale je to tak. Tento typ neverníka často milenke sľubuje, že ženu opustí, ale v skutočnosti sa vždy vráti domov. Nie je ochotný obetovať svoju rodinu, aby čelil následkom. Dopĺňa si len sexuálnu medzeru.
  3. Hľadí na svoje deti. Napriek podvádzaniu zostávajú muži v manželskom zväzku, aby mohli dať svojim deťom stabilnú rodinu. Deje sa to najmä vtedy, ak sami vyrastali v neúplnej rodine alebo doma čelili otcovej nevere.
  4. Rozvod je príliš nepríjemný. Nechce si prejsť tú bolesť, delenie majetku, spoločenskú blamáž, ak nemusí. Ak dokáže skrývať svoju milenku a pokračovať ako navonok ako “ctihodný občan”, prečo by sa chcel rozviesť?
  5. Chce si len užiť. Na milenku sa muž pozerá tak, že si dopraje potešenie zo sexu bez akejkoľvek formy pripútania sa. Nehľadá lásku.

Ženský pohľad

  1. Venuje svoj čas a energiu novému a zdravému vzťahu. Nechce už tráviť svoj čas vo svojom súčasnom (mizernom) manželstve, keď nový vzťah ju robí šťastnou.
  2. Nevypĺňa len medzeru. Nájde celkom nový “model” partnerského zväzku a ten starý už na nič neslúži. Preto už nemá dôvod udržiavať ho pri živote.

Ako zachovať vaše manželstvo

Nezahadzujte svoj vzťah

Zaviazali ste sa na dobré časy a zlé. Ak práve teraz prežívate to zlé, prišiel čas zabezpečiť si “tie dobré”. Pracujte na tom.

Naučte sa vyjadrovať svoje pocity, potreby

A to takým spôsobom, aby ste mohli na nich vzájomne pracovať.

Vytvorte emocionálne bezpečný vzťah

Taký, v ktorom môžete byť obaja navzájom otvorení.

Investujte svoj čas a energiu do oživenia vášho vzťahu

Robte veci inak. Zmeňte miesto, skúste niečo nové, zmeňte zaužívané sexuálne návyky. Vzťah tak môže vstať z popola ako Fénix. Nečakajte, že pôjdete z nuly na stošesťdesiat od krízy po vyriešenie. Ale dajte tomu čas.

Tip: Na zmenu v sexuálnej oblasti pomôže inšpirácia v podobe novodobej sexuálnej priručky s názvom Zerexsutra. Ak vaše libido po dlhoročnom vzťahu ochablo, a spolu s ním aj erekcia či vzrušivosť nevyhnutná pri dosahovaní uspokojenia vyskúšajte prírodné afrodiziaká vhodné pre neho aj pre ňu. Vyskúšajte napríklad výživový doplnok na prírodnej báze Zenvia Hotness, alebo tabletky na posilnenie erekcie pre mužov Zerex Klasik.



ako odhaliť neveru nevera
Magazín arrow
Magazín arrow