Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Kedy sa muž neodtiahne

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.06.2014 00:00

Ak muž nie je naučený sa odtiahnuť...

Iný pár muža a ženy boli vo vzťahu už dva roky. Všetko robili spoločne. V žiadnom prípade sa nikdy nerozdelili. Po istej dobe muž začal byť nečinný, mrzutý, nahnevaný, rozmarný a explozívny.

V súkromnom poradenskom centre žena svojmu terapeutovi povedala: „Už nie je taký veselý a vtipný, ako tomu bolo na začiatku. Vyčerpala som už všetky možnosti, aby som ho rozveselila, no nič nepomohlo. Chcela by som, aby sme sa spolu bavili a hrali, chodili na večere do reštaurácií, na párty, či do kina alebo do divadla. Rovnako by som chcela, aby sme veľa cestovali, chodili na nákupy, diskotéky, no on však nič také nechce. Už nerobíme nič. Sledujeme len televíziu, jeme, spíme a chodíme do práce. Usilujem sa o to, aby som ho ľúbila aj naďalej, avšak rozčuľujeme ma to čím ďalej viac a viac. Môj manžel býval čarovný a idealistický, romantiku zbožňoval. Mám pocit, že v súčasnej dobe žijem s typickým leňochom. Už neviem, čo mám robiť. On sa nemieni zmeniť.

Keď sa obaja partneri tohto páru zoznámili s teóriou gumičky (gumičkovým efektom) a mužským cyklom dôvernosti, okamžite si uvedomili, čo sa stalo aj v ich vzťahu. Trávili spolu priveľa času. Títo partneri vyžadovali tráviť viac času každý osobitne.

Ak sa muž priblíži a následne sa neodtiahne (neodvráti sa), vyskytnú sa symptómy ako nervozita, vrtošivosť a zmena nálad, apatia a defenzívna pozícia. Muž nebol naučený sa odvracať. Prežíval pocity previnenia, ak bol osamote. Predpokladal, že sa musí podeliť s manželkou o všetko. Partnerka bola tiež v tom, že musia robiť všetko spoločne.

Terapeut sa na jednom seminári spýtal ženy, z akého dôvodu trávila s mužom tak veľa času. Ona v zápätí odvetila: „Obávala som sa, že sa bude hnevať, ak by som sa bavila bez jeho prítomnosti. V jeden deň som išla nakupovať sama bez neho a on sa vtedy veľmi rozčúlil.

Partner na manželkine slová dodal: „Pamätám si na tento deň. No nebol som rozčúlený kvôli tebe. Rozhnevalo ma, že som stratil jednu zákazku a tým aj peniaze, s ktorými som rátal do budúcnosti pre nás. Úplne si na to spomínam, nakoľko som sa tešil, že som bola doma úplne sám a osamote. Bál som sa ti to povedať, aby som ti neublížil.

A manželka ešte dodala: „A ja som sa domnievala, že nechceš, aby som chodievala von bez teba. Pravdou je, že si bol ako vymenený a vôbec som ťa nespoznávala.

Na tomto príklade je vidieť, ako zdanie klame. Preto je dôležité si premyslieť každý jeden symbol, ktorý dostanete od svojho partnera. Nemusí to byť vždy hneď to najhoršie. Avšak na druhej strane je to okamih, kedy sa každý z nás musí rozhodnúť, bohužiaľ väčšinou nevhodne, či nesprávne. A práve preto sa snažíme vám pomôcť a naučiť sa správnym reakciám na všetky podnety vo vzájomných vzťahoch.

Ako získať a nadobudnúť väčšiu nezávislosť vo vzťahu

S novými vedomosťami sa partnerka pre svojho partnera z predchádzajúceho príkladu sužovala už menej. Partner sa odvrátil a pomohol jej nadobudnúť väčšiu autonómiu a slobodu. Pustila sa do vyššej starostlivosti o seba samú. Odovzdávala sa naplno svojim koníčkom, každú chvíľu sa stretávala so svojimi kamarátkami a bola oveľa pokojnejšia a vyrovnanejšia so všetkým. Jej veľký vzdor voči svojmu partnerovi sa zmenšil.

Pochopila, že od muža žiadala príliš. S tým, že zistila existenciu takzvaného „gumičkového efektu“, uvedomila si, že ich problém len sťažovala. Pochopila, že partner musí byť niekedy osamote. Jej láskavé a ohľaduplné obete mu totižto zabraňovali v procese odvracania a opakovaného približovania, avšak obťažovala ho aj jej závislosť a nesloboda.

Partnerka sa začala baviť bez partnera a uskutočňovala niektoré zo svojich túžob. Jedenkrát išla na večeru s priateľkami, ďalší deň do kina a neskôr aj na diskotéku, či na inú zábavnú akciu. Samotná žena bola prekvapená, ako rýchlo sa ich vzťah premenil a zvrátil. Manžel bol viac vnímavejší a viac prejavoval záujem o ňu.

Uplynulo iba pár týždňov a mesiacov a manžel bol znova taký, akým bol na začiatku ich vzťahu. Chcel sa s manželkou baviť, spoločne plánovali program, čo budú robiť a s kým. Prinavrátila sa mu motivácia, ktorá mu v posledných dňoch tak veľmi chýbala.

Pán manžel na ďalšom stretnutí na seminári prezradil: „Som akýsi ľahší. Pociťujem lásku svojej manželky. Zakaždým, ak prídem domov, je spokojná, veselá pre to, že ma uvidí doma. Chýba mi, ak nie je náhodou doma, je to dobrý pocit. Teším sa z toho, že zasa cítim. Skoro som úplne pozabudol na to, aké to vôbec je. Uplynulé dni v našom živote pripomínali to, ako keby som žiadnu aktivitu nerobil dobre.

A partnerka ešte dodala: „Pochopila som, že som manžela vinila za to, že som nespokojná a smutná. Odvtedy, čo som prebrala do svojich rúk zodpovednosť za svoje šťastie, uvedomila som si, že manžela to povzbudilo a viac si užíva život. Začal mať viac sily a elánu do ďalších spoločných dní. Vyznieva to ako niečo neobyčajné a zvláštne, čo prišlo z jasného neba sem k nám.

Týmto končíme časť, kedy sa muž neodtiahne a začneme ďalšou. Bude sa jednať o zastavení cyklu dôvernosti, respektíve ako ženy prenasledujú svojich partnerov, mužov. O tom viac už v nasledujúcom našom článku.



partnerské problémy o ženách o mužoch partnerské hádky
Magazín arrow
Magazín arrow