Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Kapusta: Výborná zdravá voľba! Posilnite si imunitu, trávenie a začnite skutočne chudnúť! A nielen to...

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.03.2015 00:00 kapusta

Už o pár dní začne jarné obdobie. To je čas, kedy bývame častokrát unavení kvôli jarnej únave. Ak neviete proti tomuto nepríjemného stavu úspešne bojovať inak ako bez liekov, vedzte, že sa to dá aj iným spôsobom. Skúste to s kapustou. Dnes si povieme viac informácií o tejto zázračnej zelenine, ktorá je aj našou najstaršie pestovanou zeleninou. Kapusta dokáže pomôcť unavenému telu po náročnejšom zimnom období. Ale toto nie je jediná priaznivá vlastnosť kapusty na ľudský organizmus. Venujte pozornosť tejto zelenine v rámci nášho obľúbeného magazínu aj vy a dozviete sa viac o ďalších pozitívach tejto zázračnej zeleniny.

Kapusta - čo o nej potrebujete vedieť

     Viete o tom, že sto gramov kapusty má iba necelých osemnásť kalórií? Je skutočne zdravou pochúťkou, ktorú si môžete dopriať aj vo väčších dávkach a pritom sa nebudete musieť báť, že priberiete. Skvelou správou zostáva, že je stále pomerne lacnou a veľmi dostupnou komoditou a potravinou. Takže oplatí sa ju začať konzumovať viac ako doposiaľ aj v tomto období, kedy sa možno cítite unavene. Istotne sa to vyplatí.

Veľa prospešných vitamínov, stopových prvkov a minerálov

    Začnime vysokou dávkou vitamínu C. Okrem toho je bohatá aj na vitamíny skupiny B a vitamín K. Aby toho nebolo málo, kapusta obsahuje aj ďalšie prospešné látky (prvky), predovšetkým draslík, horčík, železo, flór, fosfor, enzýmy a baktérie kyseliny mliečnej.

    Ešte výnimočnejšou je šťava zo samotnej kapusty. Toto je liek ešte z dávnych dôb, o ktorom vedeli naše staré mamy. Šťava z kapusty lieči činnosť čriev a zlepšuje samotné prostredie pre tvorbu dobrých baktérií v črevách. Ozdravte svoje telo a trávenie práve kapustovou šťavou a cíťte sa lepšie už dnes.

Žiadne vírusy, lepšia tvorba krvi, lepší krvný tlak a lepšia nálada

    Aby toho nebolo málo, kapusta zabíja vírusy a zlé baktérie. Je výborným prostriedkom prevencie proti nachladnutiu a chrípke. Skvalitňuje proces tvorby krvi a podieľa sa na úprave krvného tlaku. V neposlednom rade úspešne bojuje proti častej vyčerpanosti a únave, nehovoriac o zlepšení nálady, ktorú zatemňuje stres a napätie.

Zatočí aj s nádorovými bunkami a rakovinou

    Významné odborné škandinávske výskumy sa zhodli na tom, že kapusta je účinným prostriedkom rovnako aj v boji pred zákernými onkologickými chorobami  (predovšetkým u žien sa riziko rakoviny prsníka znižuje až o 70 percent). Ale takisto ako účinný liek je lekármi odporúčaná v rámci prevencie pred rakovinou hrubého čreva, pečene, či pľúc.

Kapusta je nápomocná aj pri chudnutí, či diéte

   Skúšali ste kapustu počas svojich dní, keď sa usilujete zhodiť to kilečko navyše? Alebo ako potravinu v rámci diétneho režimu? Nič s ňou nepokazíte, ak ju zaradíte do svojho jedálnička práve v tomto období (len pripoíname, že 100 g kapusty = iba necelých osemnásť kalórií). Kapusta vám a vášmu telu pomôže schudnúť a navyše udržať správnu hladinu cholesterolu v krvi. Rovnako sa vám zlepší celkový metabolizmus. Navyše telo sa očistí  od škodlivých toxických látok, ktoré sa v ňom nahromadili a môžu spôsobovať nemalé zdravotné problémy.

    Ako ste mali možnosť sa dočítať, kapusta je tou správnou potravinou, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku. Jednak na lepšiu imunitu, trávenie, či chudutie. Navyše má ďalšiu výhodu, je možné si ju dopriať na viacero spôsobov. Vyzdvihujeme  z nej pripravenú výbornú pochúťku na kyslý spôsob. Alebo jednoducho ako čerstvú prílohu, či ako dusenú, varenú v polievke alebo v mäse, či dokonca pomiešanú v cestovinách. Existuje veľa možností, ako si kapustu môžete dopriať aj každý deň a to na iný spôsob. Ani nebudete vedieť ako a začnete ju konzumovať vo väčších dávkach, pretože vám vždy bude chutiť viac a viac. A nehovoriac o tom, že sa vám vaše telo veľmi poďakuje za to, že mu pomáhate najlepšie, ako je to možné a prírodnou cestou. Všetko prírodné, je najzdravšie a najvhodnejšie pre váš organizmus, rovnako ako produkty zdravej medicíny.

FOTO: http://www.vyvazenezdravi.cz/



imunita zdravie chudnutie vitamíny trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow