Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Jete MÜSLI? Aká je pravda?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.11.2014 00:00 musli
Aj vy si často na olovrant doprajete radšej müsli tyčinku v domnienke, že takto podporujete zdravší variant sladkej maškrty? Alebo sa snažíte každé ráno raňajkovať „zdravé“ cereálie (müsli)? Je skutočne pravda to, čo o „müsli“ počujeme z každej strany? Alebo sa snažia médiá nanútiť nám do hláv niečo, čo vôbec nie je založené na pravde? V tomto článku odhalíme tajomstvo, či je alebo nie je müsli tak zdravé, ako sa o ňom hovorí na verejnosti a v médiách.

Müsli, zdravá pochúťka?

Mnohí naň nedajú dopustiť. Možno ste aj vy zástancami toho názoru, že müsli je zdravá pochúťka, bez ktorej si nedokážete predstaviť svoj zdravý životný štýl. Ale zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo ak všetko okolo tejto pochúťky je iba reklamný ťah, ktorého snahou je zvýšiť predajnosť týchto výrobkov? Môžeme vás ubezpečiť, že klasické a pôvodné müsli, vyrobené z pravých ovsených vločiek, orechov, lyžičky medu a kúskov ovocia, je naozaj zdravou pochúťkou. Samozrejme bez pridania umelých látok, cukrov a konzervantov. Bohužiaľ, komerčnosť prenikla aj do tohto segmentu a niektoré dnešné produkty sa iba podobajú na túto zdravú pochúťku. Väčšina obsahuje veľké množstvo látok, ktoré majú veľmi ďaleko od zdravého životného štýlu.

Cukry, veľa sušeného ovocia, farbív a čokolády ...

Práve prísady typu cukry, veľké množstvo kalorického sušeného ovocia, čokolády a farbív, robia niektoré druhy „müsli“ pochúťok nezdravými. Avšak i napriek tomu každé müsli obsahuje v sebe aj tak veľké množstvo prospešnej vlákniny, vitamínov, sacharidov, bielkovín, aminokyselín a zdravých tukov. Práve kvôli všetkým prospešným látkam, ktoré sme spomenuli, má müsli viac priaznivejších účinkov na zdravie človeka.

Domáce müsli nadovšetko ...

Ak chcete mať skutočne záruku, že budete jesť len a len zdravé müsli, vyrobte si ho doma. Použite iba potraviny, ktoré tvoria túto pochúťku skutočne zdravou. Vyhnite sa zbytočným cukrom, farbivám a tukom. Práve tým látkam, ktoré znehodnocujú müsli a ktoré dnes nájdeme v našich obchodoch. Bohužiaľ, niektorí z nás zabúdajú, že musia dôkladne preverovať produkty, čo kupujú. A platí to aj pri „müsli“ pochúťkach a maškrtách. Nestačí si kúpiť akékoľvek müsli, ale dbať na kúpu takého, ktoré neobsahuje zbytočné kalórie, cukry a tuky.

Tip na záver ...

Zmiešajte šálku ovsených vločiek (zaliatych mliekom) s lyžicou medu. Pridajte do taniera aj kúsky ovocia (čerstvého alebo sušeného), tiež orechov a súčasne aj lyžičku citrónovej šťavy. Vynechať nemusíte ani kúsky čokolády (samozrejme s mierou). Všetko premiešajte, nechajte chvíľku postáť. Následne ochutnajte túto maškrtu. Toto je spôsob, ako jesť skutočne zdravú dobrotu, ktorá je dnes veľmi obľúbenou po celom svete v rámci zdravého životného štýlu. Želáme dobrú chuť!


müsli zdravie trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow