Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Jesenná detoxikácia tela: S bylinkami sa to dá tiež!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 30.09.2015 00:00 bylinkami

Už je to raz tak. Horúce letné dni a večery vystriedalo zase chladné a sychravejšie jesenné počasie. Je potrebné si dávať väčší pozor na to, čo zjeme, ako sa oblečieme a ako sa ochránime pred nebezpečnými vírusmi a baktériami, číhajúcimi na nás z každej strany. Všetko bude správne fungovať iba vtedy, ak budeme mať dostatok kvalitných živín v tele. Účinnou formou v tomto smere je práve detoxikácia bylinkami.

Čas na detoxikáciu

Dnes nie je ničím výnimočným, že sa v našej strave nachádzajú okrem prospešných a potrebných látok aj nebezpečné látky. Toxíny sú tie látky, ktoré naše telo ohrozujú a sú pre správne fungovanie tela nebezpečné. Je potrebné sa ich zbaviť čo najskôr. A práve jeseň je obdobím, kedy sa najlepšie detoxikuje naše telo. Okrem jesene je dobrou voľbou jar, čiže obdobie po zime, kedy je najväčší predpoklad, že sme telu dodali množstvo ťažkých a nezdravých pokrmov.

Prečo detox na jeseň?

Jeseň je vhodná najmä preto, že sa uskutočňujú v tomto čase oberačky a zber množstva čerstvej zeleniny a ovocia. Rovnako je k dispozícii aj veľa byliniek. Tieto potraviny je výborné využiť práve pre proces detoxikácie.

Možno sa pýtate, koľkokrát je dobré detoxikovať telo počas roka? Z preventívneho hľadiska aspoň raz za rok. Alebo vždy, ak pociťujete silný a častý príval vyčerpanosti, slabosti a nepríjemnej bolesti.

Symptómy podnecujúce detox

Dnes sa môžeme veľmi jednoducho dozvedieť, na základne určitých symptómov vychádzajúcich z nášho tela, keby je čas detoxikovať organizmus. Pre lepšie pochopenie uvádzame súhrn najčastejších symptómov:

  • veľa hnevu a prejavov zlosti (negatívneho) reagovania;

  • častá migréna;

  • bežné pocity slabosti, vyčerpania, menej energie, celková malátnosť a slabosť;

  • hemeroidy, nafukovanie, zápcha;

  • obezita;

  • biele fliačky na jazyku;

  • vypadávanie vlasov, vysoká lámavosť nechtov;

  • očné zápaly.

Druhy detoxikácie

Svoje telo je možné detoxikovať krátky čas (pár dní), ako aj dlhodobo (niekoľko týždňov). Všetko závisí aj od toho, ako máme telo upchané nebezpečnými toxínmi. V súvislosti s lepšou očistou tela vedia pomôcť aj rýchla hladovka, pôst, vďaka čomu dosiahnete rýchlejšie svoj cieľ nápravy telesnej hmotnosti, prekonania pocitov vyčerpanosti, prepracovanosti, stresových a depresívnych stavov nehovoriac.

V tomto smere je potrebné poznamenať, že v každom veku sa musí dbať na správnu voľbu formy samotnej detoxikácie. Preto sa vždy poraďte so svojím lekárom, ak sa chcete radikálnejšie pustiť do proces očisty svojho tela.

Vo všeobecnosti platí, že pri detoxikáciách každého druhu sa musí dbať na správny pitný režim, v rámci ktorého je dobré vsadiť na čistú vodu, šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny, bylinkové čaje. Zabudnúť sa má na sladké nápoje, alkohol, sladké pečivá a zákusky a iné druhy nezdravých pokrmov a pečiva.

My sa viac v našom článku pristavíme pri detoxikácii bylinkami, ktorá predstavuje ďalší druh formy očisty tela.

Bylinky a detoxikácia

Predstavme si najúčinnejšie bylinky na očistu ľudského tela:

Echinacea purpurová – najúčinnejšia pri liečení prostaty a žalúdočných vredov.

Mäta prieporná – eliminuje zvýšenú plynatosť a tvorbu kŕčov.

Pestrec mariánsky – pri obnove veľmi poškodenej pečene; výborný na zlepšenie stavu tela po chemoterapii.

Benedikt lekársky – udržiava lepšiu imunitu a odolnosť voči tvorbe hnilobných procesov v čreve.

Žihľava dvojdomá – čistí krv a krvný obeh, prečisťuje močové cesty a pomáha pri liečbe zápalov obličiek.

Rozmarín lekársky – podporuje regeneráciu pečene.

Ďalšie nástroje pri detoxikácii

Popri vnútornej detoxikácii odporúčame vzniknuté škodlivé látky odstrániť z tela i prostredníctvom vonkajších orgánov, predovšetkým pomocou kože. V tomto smere môže pomôcť sauna, najmä parná, suchá, sauna s bylinkami. Okrem sauny odporúčame kúpele, či detoxikačnú masáž s využitím medu.

Pozor na stravu!

K očiste organizmu je potrebná aj nenáročnejšia strava. Vychádzajme z minulosti a z toho, čo prevažne konzumovali naši predkovia. Držme sa toho a istotne pokročíme na ceste za svojím vysnívaným zdravým telom za každého ročného obdobia. V jedálnom lístku prevládala najmä zeleniny typu mrkva, kapusta, strukoviny, z pečiva celozrnný chlieb a na pitie čistá voda. Toto je cesta, ako si aj formou stravy očistiť svoje telo. Vyhýbať sa ťažkým a mastným jedlám, to je základ. Môžete si ich dopriať, ale menej a už len vo výnimočných situáciách.

Slovo na záver

Pravdou zostáva, že v minulosti sa žilo inak a aj dnes sa žije zase inak. Rovnako ako sa zmenila doba, zmenil sa aj životný štýl a spôsob stravovania. Všetko má svoje výhody, ale aj nevýhody. Najväčšou z nevýhod je zhoršenie zdravotného stavu. Ten vyplýva najmä z nevhodnej stravy a zlého životného štýlu. Nech sa rozhodnete ísť za svojím zdravím ako chcete, urobte jednoduchším svoj spôsob života a začnite brať viacej úvahy rôznorodé atribúty, ktoré vás obklopujú.



detox detoxikácia
Magazín arrow
Magazín arrow