Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Jedálniček na chudnutie, vďaka ktorému zhadzujú aj celebrity

Autor článku: redakcia Zerex.sk 14.05.2018 00:00 jedálniček na chudnutie

Každý rok pred zahájením letnej sezóny sa médiá začnú predbiehať v tom, kto príde s lepšou a efektívnejšou diétou. Držite nejakú aj vy? Čo tak vyskúšať jedálniček na chudnutie, ktorý sľubuje fit postavu bez jojo efektu? Pozreli sme sa na obľúbenú techniku chudnutia holywoodskych celebrít a známych hviezd, ktoré na ňu už niekoľko rokov nedajú dopustiť, napr. Nicole Kidman, Hugh Jackman alebo Miranda Kerr. Zoznámte sa s osem hodinovou diétou.  

Aj pôvodca diéty je známa osobnosť v oblasti zdravia

Už samotný “otec” a propagátor tejto diéty David Zinczenko je celebrita sama o sebe. Že ste o ňom ešte nepočuli? Je to americký spisovateľ, vydavateľ, autor, obchodník, televízna osobnosť. Je zakladateľom a výkonným riaditeľom spoločnosti Galvanized Media, globálnej zdravotnej a wellnessovej spoločnosti. Predtým bol generálnym riaditeľom Men's Health (dnes je redakčným riaditeľom) a Women's Health, editor Nutrition and Wellness v ABC News.  

Princíp je jednoduchý

Táto “diéta” alebo lepšie povedané spôsob stravovania sľubuje, že aj keď budete jesť to, čo doteraz, môžete výrazne schudnúť. Princíp stojí na teórií, že ľudské telo je predurčené pre obdobie, kedy treba jesť, po ktorom nasleduje obdobie pôstu. Teda zahŕňa konzumáciu jedla počas 8 hodín, po ktorom nasleduje 16 hodín pôstu. Počas 16-hodinoveho časového úseku sa má telo zamerať na opravu a odpočinok, nie na trvalé trávenie potravy. Všetky denné kalórie sa musia konzumovať len počas svojho preddefinovaného 8-hodinového stravovacieho okienka. Ak je napríklad vaše kalorické okno od 9:00 do 17:00, môžete jesť len počas tejto doby. Začať môžete pozvoľnejšie tromi dňami v týždni a postupne pridávať až na sedem. Osem hodinové okienko je možné upraviť v závislosti od rozvrhu a môže sa líšiť v rôznych dňoch v týždni.  

Môžete a nemôžete

Počas tohto stravovania nie je zakázané žiadne jedlo a neexistuje ani žiadny limit kalórií, ale odporúča sa, aby táto strava nebola výhovorkou na prejedanie. Veľkosť porcie musí byť vždy braná do úvahy. Jedlo môže byť konzumované kedykoľvek počas vyhradeného 8-hodinového času. Diéta odporúča zamerať sa na zdravšie potraviny namiesto spracovaných a rafinovaných potravín, pretože to môže dramaticky zvýšiť účinnosť stravy a celkovo pôsobiť na dobré zdravie. Jedinou výnimkou z tohto pravidla sú sladké nápoje, pretože tie v 8-hodinovej diéte nenašli svoje miesto. Sem patria ochutené (a sladené) minerálky, vysokokalorické cafe latte, mliečne koktejly a obľúbené sladké sýtené nápoje.  

Na čo si treba dať pozor

Musíme zabezpečiť, aby konzumované potraviny poskytli potrebnú nutričnú rovnováhu a zabránilo sa tak nízkym hladinám kľúčových mikroživín. Inak by sme čelili prejedaniu a nedokázali by sme potlačiť chuť do jedla.

Výhody

  1. Na základe princípov 8-hodinovej diéty je vaše telo nútené začať spaľovať tuky, aby získalo energiu a tiež spaľovať tuk počas spánku.
  2. Maximalizuje sa energetický výkon, spomaľuje starnutie a minimalizuje sa riziko srdcových chorôb, cukrovky a dokonca aj Alzheimerovej choroby.
  3. Môžete ju dodržiavať dlhodobo alebo len počas niektorých dní v týždni.

Urýchliť látkovú výmenu vám pomôže aj Maqui berry, zdroj vlákniny, minerálov, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Na naštartovanie chudnutia a lepší efekt pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov môžu pomôcť aj ďalšie bylinky: L-karnitín, Garnícia kambodžská, zelený čaj a káva, pomarančovník horký, či čierne korenie.

Nevýhody

  1. Nebude vás inšpirovať k tomu, aby ste si vyberali výživné jedlá - skôr to znie, ako by ste mohli jesť všetko, čo sa vám páči, pokiaľ je to v rámci 8-hodinového limitu.
  2. Nevedie vás k dlhodobým návykom, ktoré vám pomôžu udržať váhu.

Výskum dokazuje, že pôst na určité časové obdobie môže urýchliť recykláciu a regeneráciu buniek. Znamená to, že vďaka pôstu človek čelí nižšej pravdepodobnosti ochorení a nižším rizikom srdcových chorôb, cukrovky a prejavov starnutia.  

Komu je tento jedálniček na chudnutie určený?

Zaneprázdneným ľuďom, ktorí nemajú čas na počítanie kalórií, vedia si však postrážiť čas. Prečítajte si aj: Toto sú 3 základné princípy chudnutia



chudnutie jedálniček na chudnutie 8hodinová diéta chudnutie podľa celebrít
Magazín arrow
Magazín arrow