Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Je káva zdravá? Toto ste o nej nevedeli!

26.01.2021 00:00 je-kava-zdrava-toto-ste-o-nej-nevedeli

Pôžitok, ranné povzbudenie, nakopnutie pri nedostatku energie: aj takto môžeme charakterizovať jeden z najobľúbenejších nápojov sveta. Čo by sme o nej mali vedieť a aké sú jej účinky na zdravie?

Koľko šálok kávy denne je v poriadku?

Niekoľko zdrojov naznačuje, že 400 mg kofeínu denne, čo je ekvivalent približne 4 šálok, je bezpečné pre väčšinu zdravých dospelých osôb (Healthline). Je však rozdiel, či si pripravíte kávu doma alebo sa po ňu zastavíte v obľúbenej kaviarni. Rovnako je rozdiel, či uprednostňujete silné espresso kávové nápoje s mliekom (cappuccino, latte a podobne).

Pozitívny účinok kávy na zdravie

Vďaka obsahu antioxidantov dokáže káva pomáhať v boji proti voľným radikálom. To z nej robí viacúčelový prostriedok, ktorý dokáže poskytnúť benefity aj v starostlivosti o pleť. Veľké množstvo kozmetických prípravkov využíva práve silu antioxidantov a kofeínu:

  • krémy proti vráskam,
  • gély proti celulitíde, 
  • šampóny proti vypadávaniu vlasov, 
  • kozmetika na liečbu akné.

Náš tip: Peeling na vyhladenie pokožky

Pitie kávy predstavuje väčšinou príjemný zážitok s pozitívnymi účinkami na organizmus. To sa končí vypitím horúceho nápoja. Nasleduje odstránenie kávovej usadeniny zo šálky a jej následné umytie. Zrniečka je však možné použiť aj na domáci vyhladzujúci peeling. Stačí ich zmiešať s hnedým cukrom a kokosovým olejom v mierke 1:1:1. Použiť ho viete na tvári, ale aj na tele.

Výťažky z kávy sa tiež často objavujú aj v prípravkoch na chudnutie, keďže kofeín je jedna z mála prírodných látok, ktorá pomáha pri spaľovaní tukov.

Káva tiež disponuje pomerne slušným spektrom vitamínov ako sú B2, B3, B5, obsahuje tiež mangán a draslík. 

Účinky kávy na krvný tlak

Podľa Mayo Clinic môže kofeín spôsobiť krátke, ale dramatické zvýšenie krvného tlaku. Niektorí ľudia, ktorí pravidelne pijú kofeínové nápoje, majú vyšší priemerný krvný tlak ako tí, ktorí žiadny nepijú. U ostatných, ktorí pravidelne pijú kofeínové nápoje, sa vyvinie tolerancia voči kofeínu. Výsledkom je, že kofeín nemá dlhodobý vplyv na ich krvný tlak.

Zaujímavé je zistenie harvardských vedcov. V dvojročnej štúdii so 45 589 mužmi vo veku od 40 do 75 rokov nezistili žiadnu súvislosť medzi konzumáciou kávy a rizikom ischemickej choroby srdca alebo cievnej mozgovej príhody, a to ani u alkoholikov. Aj keď sa ukázalo, že bežná káva je neškodná, kofeín sa spájal s mierne zvýšeným rizikom srdcových chorôb, hoci spojenie bolo slabé.

Káva a tehotenstvo

Jedna z prvých vecí, ktorej sa budúca mamička väčšinou zbaví, je káva s obsahom kofeínu. Svojho obľúbeného nápoja sa však nemusí úplne vzdať, keďže existujú aj chutné bezkofeínové verzie, ktoré si zachovávajú príjemnú chuť.

Podľa výsledkov štúdie uverejnenej v The Guardian, tehotné ženy by mali úplne prestať piť kávu s kofeínom, aby sa zabránilo potratu, nízkej pôrodnej hmotnosti a narodeniu mŕtveho dieťaťa. 

Káva prospeje aj vašej záhrade

Podľa odborníkov na záhradu obsahuje kávová usadenina aj niektoré dôležité minerály pre rastliny - dusík, vápnik, draslík, železo, fosfor, horčík a chróm. Vedia tiež pomôcť absorbovať ťažké kovy, ktoré môžu kontaminovať pôdu (Healthline).


Dostali ste chuť na tento lahodný nápoj? Na e-shope Zerex nájdete kávy z celého sveta od značky Coffee Sheep, ktoré sú pražené nie skôr než 48 hodín pred ich odoslaním.



Magazín arrow
Magazín arrow