Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Je hypersenzitivita pokožky dôvodom predčasnej ejakulácie?

14.11.2019 00:00 je-hypersenzitivita-pokozky-dovodom-predcasnej-ejakulacie

Ejakulácia je žiadaným zavŕšením intímností, ktoré partneri medzi sebou majú. Ale čo ak príde až príliš zavčasu?

Jedna z tabuizovaných tém, ktorá nie je v spoločnosti dostatočne diskutovaná a je súčasne jedným z dôvodov nespokojnosti so sexuálnym životom, je predčasná ejakulácia. Až jedna tretina mužov sa s ňou stretne počas svojho života. Pocity znepokojenia a bezmocnosti vtedy vyvolávajú množstvo otázok. Čo ju spôsobuje a ako s ňou súvisí citlivosť penisu?

Čo je hypersenzitivita penisu?

Ak má muž zvýšenú penilnú citlivosť, prejavuje sa tak, že aj najmenší dotyk alebo trenie žaluďa predstavuje vysokú pravdepodobnosť rýchlej ejakulácie. Štúdia z roku 2017 vykonaná na 420 mužoch preukázala súvislosť medzi predčasnou ejakuláciou a zvýšenou precitlivenosťou na penis.

Aplikácia lokálne znecitlivejúcich prostriedkov obvykle pomáha znižovať citlivosť penisu, netreba však zabúdať, že z penisu sa môže činidlo preniesť na partnerku. Tá môže byť “vďaka” podobnému účinku ochudobnená o orgazmus (a opäť nebude minimálne jedna strana spokojná).

Ďalšie faktory ovplyvňujúce urýchlenie ejakulácie

Nielen citlivosť pokožky môže byť príčinou nežiaduceho stavu. Na vine sú často aj psychologické dôvody, kvôli ktorým sa muži často potýkajú s predčasným koncom. Môže ísť o:

  1. príliš skoré sexuálne skúsenosti,
  2. úzkosť, depresiu, stres,
  3. sexuálne zneužívanie,
  4. nedostatočnú sebadôveru,
  5. pocity viny voči partnerovi spôsobené neverou,
  6. prílišnú starosť o vyvrcholenie a jeho priebeh. 

Prirodzene, ejakulácii nemusia prospievať ani zmeny zdravotného stavu a biologické faktory, ako napríklad:

  1. urýchlenie ejakulácie, keď je medzi sexuálnymi stykmi dlhé časové obdobie,
  2. abnormálna hladina hormónov,
  3. problémy s prostatou,
  4. chronické ochorenia a ich liečba,
  5. infekcie močových ciest.

Ako si možno pomôcť bez lekárskeho zásahu?

Existuje niekoľko možností, po ktorých môžu muži siahnuť a pokúsiť sa o zvrátenie negatívneho stavu a oddialenie ejakulácie.

Odborník radí

Uznávaný odborník v oblasti sexuológie MUDr. Václav Urbánek, CSc. mužom odporúča pravidelnosť a dostatočnú častosť stykov, a to niekoľkokrát týždenne. “Pokiaľ totiž vznikne medzi jednotlivými ejakulačnými vybitiami týždňový alebo dlhší časový výpadok, tak pri následnom pohlavnom styku potom u každého muža nastúpi k urýchleniu ejakulácie. To prosím nie je žiadna porucha, ale fyziologická zákonitosť,” dodáva sexuológ.

Naše odporúčania

  1. Zmeňte dĺžku a formu predohry, venujte sa viac vzájomným dotykom a odďaľujte styk, poprípade objavte výhody orálneho sexu;
  2. Pokúste sa využiť techniku štart - stop, ktorá sa osvedčila viacerým mužom a postupne sa dopracovali ku žiadúcej dĺžke styku;
  3. Podporte predĺženie styku doplnkami výživy Zerex Extralong na prírodnej báze, ktoré slúžia primárne na tento účel a majú priaznivý vplyv na dĺžku a kvalitu styku;
  4. Porozprávajte sa s partnerkou na túto tému a nesnažte sa svoj problém zatajovať - k pozitívnej zmene môžete prispieť hlavne vzájomnou spoluprácou;
  5. Používajte kondóm - v prípade, že sa práve nesnažíte počať dieťa, môže kondóm predstavovať mierne utlmenie a zjemnenie citlivosti.

 

V nasledujúcom článku sa dozvieš o spôsoboch, ktoré pomôžu oddialiť "prirýchly koniec":



predčasná ejakulácia hypersenzitivita precitlivelosť penisu
Magazín arrow
Magazín arrow