Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Intolerancie a alergie - Ako s nimi zatočiť? Hosť: dietologička Zuzana Líšková | Podcast

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.10.2021 00:00

Mnohí žijeme vo svete: Toto nemôžem jesť, ani tamto… Ale dá sa tomu vyhnúť. Dá sa nájsť rovnováha, a je možné nenechať sa intoleranciami a alergiami zničiť. 

Alergie a intolerancie - v čom je rozdiel?

Intolerancie a alergie sa stali veľmi aktuálnou témou, pričom počet ľudí, ktorí nimi trpia, stále rastie. “V súčasnosti má intoleranciu na určité potraviny až 60% populácie. Dôležité je uvedomiť si, že alergie máme už od detstva, pričom intolerancie môžeme získať počas života” upresňuje Zuzana. 

Kto za to môže? 

Dôvodom je často najmä nevyvážená strava. Lokálne potraviny sa zmenili na supermarkety s obrovským výberom, kde nájdeme množstvo polotovarov s pridanými emulgátormi, farbivami či dochucovadlami. Tým, že konzumujeme modifikovanú stravu stravu, neustále prekračujeme dennú dávku “toxínov”, s ktorými sa náš organizmus vie vysporiadať. Na tento jav reaguje náš imunitný systém, ktorý spomínané látky jednoducho prestáva tolerovať. 

Stres nie je kamarát

Stres a nepravidelné stravovanie môžu taktiež vyvolať intolerancie. Nemusíte však zúfať, pretože ako tvrdí Zuzana: “Všetky intolerancie sa dajú liečiť”. Takže ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako týmto problémom predísť, vypočujte si novú epizódu podcastu (Z)dravo s názvom: Intolerancie a alergie - Ako s nimi zatočiť? Hosť: dietologička Zuzana Líšková.

Túto epizódu nájdete aj na:



alergia potraviny zdravie zdravá strava diéta
Magazín arrow
Magazín arrow