Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Impotencia u mladých mužov: Čo ju spôsobuje? Ako ju riešiť?

25.08.2020 00:00 impotencia-u-mladych-muzov

Stretávajú vás v posteli nepríjemné stavy a zaoberáte sa otázkou: “Som impotentný”?

Niekoľko ojedinelých zlyhaní v sexuálnej aktivite ešte nemusí predstavovať závažný problém. Ako rozpoznať impotenciu a aké sú jej príčiny? Prečo sa impotencia objavuje aj u mladých mužov?

Kedy už hovoríme o impotencii

Nedostatočná potencia znamená, že muž nedokáže dosiahnuť alebo udržať erekciu, ktorá by bola potrebná na jeho sexuálne uspokojenie. Niektoré zdroje uvádzajú impotenciu aj ako neschopnosť oplodnenia partnerky

Ako zistíte, že ste impotentný?

Položte si nasledujúce otázky:

  • Som schopný dosiahnuť erekciu niekedy, ale nie zakaždým?
  • Som schopný dosiahnuť erekciu, ale nie som schopný ju udržať?
  • Som schopný dosiahnuť erekciu, ale nemám dosť tvrdý penis na prienik počas sexu?

Pokiaľ ste na otázky odpovedali súhlasne a tieto stavy sa pravidelne opakujú, je načase tento problém pomenovať a začať riešiť.

Impotencia a príčiny jej vzniku

Hoci riziko rozvoja impotencie stúpa so zvyšujúcim sa vekom, nemôžeme ju kategorizovať ako “problém starších mužov”. Výskumy ukazujú, že jej prevalencia sa zvyšuje u mladých mužov, a to dokonca aj medzi dvadsiatnikmi.

Ako uvádza Harvardská škola medicíny, posledné štúdie ukazujú, že impotencia je oveľa bežnejším problémom, ako sa kedysi verilo. Mnoho mladších mužov môže mať problémy s erekciou a až u dvoch tretín mužov sa v určitom okamihu svojho života vyvinie impotencia. 

Impotencia u mladých mužov - čo ju vlastne spôsobuje?

Aké sú dôvody rozvoja impotencie?

Uznávaný odborník v oblasti sexuológie MUDr. Václav Urbánek, CSc. uvádza, že pri vzniku výrazných porúch stoporenia penisu, sa môže uplatňovať celý rad rozmanitých príčin, ktoré sa v mnohých prípadoch kombinujú

Psychické príčiny

Nedostatok sebadôvery či nezhody v partnerskom zväzku dokážu byť skutočne dôvodom impotencie. Najčastejšou psychickou príčinou býva stres, ďalšími dôvodmi sú úzkosť, depresia, nevyriešené konflikty.

Fyzické príčiny

Je dobre známy vzťah impotencie so zvýšeným krvným tlakom, cukrovkou alebo aterosklerózou. Fyzickým dôvodom impotencie sú aj ochorenia cievnej sústavy, nervovej sústavy, zápalové ochorenia pohlavných orgánov, stavy po úrazoch, abnormality penisu (napr. príliš krátka uzdička). Problémy sa nevyhýbajú ani silným fajčiarom alebo užívateľom niektorých druhov liekov (napr. na vysoký krvný tlak, antidepresíva).

Podľa prestížnej Yale Medicine, práve vďaka impotencii je možné u mladých mužov zistiť srdcové choroby u mladých mužov.  

Dôvody impotencie u mladých mužov

Štúdia uverejnená v Journal of Sexual Medicine naznačuje, že impotencia je častejšia u mladších mužov, ako sa predtým predpokladalo. Uviedla, že 1 zo 4 mužov mladších ako 40 rokov žiadajú o pomoc v súvislosti s impotenciou, a takmer polovica trpí ťažkou formou.

Medzi bežné dôvody impotencie u mužov v mladom veku patria:

  • obezita - je rizikovým faktorom cukrovky a vysokého krvného tlaku, 
  • užívanie steroidov na budovanie svalovej hmoty
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • užívanie rekreačných drog,
  • neistota z očakávania, výkonová úzkosť a strach z uspokojenia partnera,
  • hormonálne poruchy (nízka hladina testosterónu).

U fajčiarov je vyššie riziko impotencie.

Ako si pomôcť?

Na to, aby sa ťažkosti stali minulosťou, sú potrebné kroky vedúce k zlepšeniu:

Zmeny životného štýlu

Tie by mali predstavovať zníženie vplyvu stresu - zabijaka erekcie, zaradenie telesnej aktivity do dennej rutiny, ale aj skoncovanie s fajčením, či inými legálnymi drogami (napr. alkohol). 

Tabletky na erekciu

Niektoré lieky vám môže odporučiť lekár po dôkladnej prehliadke. Existujú aj doplnky výživy na prírodnej báze, ktoré trh ponúka. Jednou z foriem prírodného doplnku je aj Zerex Klasik. Podporuje libido, priaznivo vplýva na sexuálnu vitalitu, výkon a pevnú erekciu. Pomáha nadobudnúť zdravé sebavedomie. Môže sa tiež pochváliť rýchlym nástupom účinku.

Vyriešenie problematických vzťahov

Veľkú úľavu môže poskytnúť aj vysporiadanie sa s problémami vo vzťahoch. Pomocou môže byť rozhovor s partnerkou, aby ste vymazali prípadný nesúlad vo vnútri vášho zväzku - ktorý môže taktiež stáť za problémom s potenciou.

Tip na záver

Vedeli ste, že existujú aj nápoje, ktoré dokážu priaznivo ovplyvniť kvalitu erekcie? Vyskúšajte napríklad Zerex Shot s príchuťou čiernych ríbezlí.

Zlepšite svoju erekciu so Zerex Klasik!

Vedeli ste, že existuje aj tzv. psychická impotencia? O čo ide a aké sú jej dôvody - to sa dozviete v ďalšom článku:



impotencia u mladych muzov impotencia impotencia priciny
Magazín arrow
Magazín arrow