Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Hrozno: Jeho sila aj pri detoxe!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 11.06.2015 00:00 hrozno

Blíži sa leto a s ním aj dostupnosť chutného a navyše veľmi zdravého ovocia – hrozna. Bobule hrozna sú dostupné u nás v obchodoch najmä v lete, od augusta do konca októbra. Vtedy je hlavná sezóna dozrievania. Hrozno je zázračným ovocím, ktoré by nemalo chýbať v jedálničku každého z nás. Pýtať  sa, prečo sa ideme zaoberať práve týmto ovocím, je asi zbytočné. Sila zdravia obsiahnutá v bobuľkách hrozna, sa dá využiť v rámci detoxikácie a chudnutia. Poďme na to si povedať viac o hrozne v nasledujúcich riadkoch tohto článku.   

Všestranné využitie hrozna

     Hrozno poskytuje jednak veľmi zdravú nevykvasenú hroznovú šťavu, ako aj iné produkty určené prevažne na popíjanie, ktorých vyberáme napríklad sekt (šampanské), ako aj biele, ružové, či červené vínka. Aj pre tieto vynikajúce druhy tekutín majú mnohí z vás v obľube  práve toto super letné a jesenné „ovocíčko“. Jeden aj druhý spôsob znamenajú zdraviu prospešné a pestré možnosti, ktoré poskytuje práve hrozno (samozrejme len pri tej druhej alternatíve musíte dbať na optimálne množstvo prijatého hrozna, inak sa ľahko môže stať, že telu viac uškodíte ako pomôžete).

Leto je rozhodujúcim obdobím

     Slnko je zdrojom pre prírodné zázračné priaznivé účinky, ktorými hrozno ako také disponuje. Dužinaté (šťavnaté) plody hrozna si žiadajú dostatočné množstvo slnka. Čím viac sú bobuľky hrozna väčšie, tým majú viac šťavy a arómy. V lete a v prvej polovici jesene naberajú dôležité látky a tvoria vitamíny na povzbudenie samotných plodov (bobúľ) hrozna. Niet sa čo čudovať. Hrozno je prospešné a má priaznivý vplyv nielen na človeka a jeho zdravie, ale dokonca aj pre zvieratá. Veľa vtákov to aj zákonite využíva a prijímajú jeho bobule najmä pred náročným obdobím zimy.

Hroznová šupka a jej účinky

     Predstavme si šupku samotnej bobule hrozna. Tá má v sebe veľké množstvo prospešnej vlákniny podporujúcej dobré trávenie a eliminuje zápchu. Zároveň zbavuje telo prebytku vody, taktiež podporuje chudnutie a tiež aj správnu detoxikáciu organizmu.

Hrozno zlepšuje procesy v tele

     Hrozno je odporúčaným ovocím viacerými odborníkmi, konkrétne lekármi, predovšetkým v jesennom čase ako vhodné ovocie v rámci vitamínovej liečby. Napomáha produkcii moču a zrýchľuje jeho prietok cez obličky, následne močovým mechúrom a močovými cestami. Hrozno okrem iného takto odstraňuje škodlivé látky (baktérie) von z tela a účinne tlmí nepríjemné zápaly močových ciest a obličiek.

Množstvo efektných látok

     Ak by sme detailnejšie skúmali látky obsiahnuté v hrozne, tak by sme zistili, že je to zásobáreň na vitamíny, konkrétne vitamíny typu B (mimo vitamínu B12), vitamín C. Ďalšou výnimočnou látkou, nachádzajúcou sa v hrozne, je látka menom resveratrol, ktorú obsahuje predovšetkým šupka a jadierka modrého viniča (predovšetkým, ak je hrozno ešte v štádiu dozrievania). Resveratrol disponuje silnými antioxidačnými účinkami a ich množstvo prevyšuje aj také silné látky, ako sú vitamín C a E. Okrem iného táto látka pomáha ľudskému organizmu predovšetkým v situáciách, ak je nepriaznivé počasie, v prípadoch boja s vírusmi, baktériami, či plesňami. Vďaka tejto látke je možné dosiahnuť priaznivé výsledky v prevencii rakoviny prostaty.

     Fruktóza je ovocný cukor, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokiaľ vám hladina cukru v krvi klesne, ste náchylnejší na nepriaznivé stavy depresie a stresu, zníži sa vám schopnosť dokonalej koncentrácie a sústredenia sa. Nesmieme zabudnúť vyzdvihnúť vysoké množstvo kyseliny listovej obsiahnutej v plodoch hrozna, ktorá má veľký význam pri tvorbe krvi. Okrem tohto všetkého, hrozno má zásoby prvkov ako draslíka, mangánu a horčíka. Všetky tieto stopové prvky majú opodstatnenie pre zdravie človeka.

Priaznivé účinky hrozna

Na záver si teda ešte zhrňme celý rad priaznivých účinkov hrozna. Spomenieme iba tie najhlavnejšie, ktoré stoja za našu pozornosť: 1. Podporuje detoxikáciu organizmu. 2. Napomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti, respektíve pri chudnutí. 3. Zrýchľuje priechod čriev a zbavuje tela porúch črevnej činnosti (tuhej stolice). 4. Očisťuje dôležité orgány v tele, predovšetkým obličky, močový mechúr a močové cesty. 5. Eliminuje vyčerpanosť, stres a depresiu.   FOTO: Thinkstock



antioxidant chudnutie resveratrol detox
Magazín arrow
Magazín arrow