Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Hormonálne zmeny a menopauza? Takto si pomôžete od jej nepríjemných príznakov

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.10.2018 00:00 menopauza

Nočné prebúdzanie, nepravidelná menštruácia s ťažkým krvácaním či povestné návaly tepla sú spoľahlivým indikátorom nástupu menopauzy. Môžeme si od vyčíňania hormónov nejako pomôcť?

Fyzické zmeny sú zakorenené v hormonálnych zmenách, najmä v zmenách hladiny cirkulujúceho estrogénu. Príznaky sa líšia od ženy k žene a nedá sa presne určiť, do akej miery nám budú znepríjemňovať život. Isté je však to, že obdobie pred menopauzou trvá jeden až štyri roky, u niektorých žien aj dlhšie. Nepodliehajme však panike, tak dlhý čas nemusíme len vyčkávať a čakať, kedy to konečne skončí.

Keď dá prichádzajúca menopauza o sebe vedieť

Rozhodne neprichádza po špičkách a pôsobenie kolísajúcej hladiny estrogénu pocítime snáď v každej časti dňa či pri akejkoľvek aktivite. Prejavy sú nasledovné:

Vaginálna suchosť

Počas našich reprodukčných rokov stúpne množstvo estrogénu v obehu a klesá pomerne predvídateľným spôsobom počas menštruačného cyklu. Jeho prudké ubúdanie v období pred menopauzou však spôsobí, že vaginálne tkanivá sa stávajú suchšími. Sex v tomto období môže byť preto bolestivejší, čo negatívne vplýva na sexuálnu aktivitu a libido ženy.

Ako si od vaginálnej suchosti pomôcť? Pokračujúca sexuálna aktivita pomáha udržiavať vlhkejšie a kyslé prostredie, ktoré ho chráni pred infekciami. Sexu by ste sa preto nemali vyhýbať. Ak existujú prekážky vo forme nedostatku chuti na sex, pomôžu prírodné afrodiziaká.

Nočné prebúdzanie sa, potenie a návaly tepla

Takmer polovica žien trpí práve týmto problémom. Návaly tepla sprevádzané potením, ktoré prídu v nepredvídateľnom čase, často nevhodnom - počas spánku. Niekoľko minút trvajúci pocit, že vám horí pokožka hlavy, tváre, neskôr dekoltu alebo celého tela. Tento nepríjemný pocit môže sprevádzať ženy aj po menopauze.

Neexistujú však jednoznačné štúdie, ktoré by preukázali, že za nočným budením či nespavosťou stoja práve hormóny. Spánkové cykly sa menia s vekom a nespavosť je bežná sťažnosť súvisiaca s vekom u oboch pohlaví.

S pokojným spánkom môže pomôcť čaj na ukľudnenie, ktorý pomôže udržať psychiku v stave pohody a dopomôže k uvoľneniu. Obsah tradičných byliniek udržuje pokojnú myseľ a stimuluje pokojný spánok.

Prudké zmeny nálad a ťažkosti s koncentráciou

Nepredvídateľnosť menopauzy môže pôsobiť stresujúco a vyvolávať podráždenie a úzkosť. Navyše, prispieť k tomu môže aj životný stres, celkový zdravotný stav a aj fakt, ak sa v živote ženy vyskytla pred menopauzou depresia. Mnoho žien sa sťažuje na krátkodobé problémy s pamäťou a ťažkosti s koncentráciou počas prechodu do menopauzy.

Kotvičník zemný je jednou z tradičných bylín, ktoré dokážu pomôcť v období menopauzy. Pôsobenie kotvičníka využívajú ženy na potlačenie nespavosti a napätia, depresie, návalov horúčav, náladovosti a stavu podráždenosti. Okrem toho je to prírodné afrodiziakum, ktoré práve v tomto období môže pomôcť s chuťou na sex.

Vedecký pohľad

Podrobnejším skúmaním obdobia menopauzy sa zaoberali lekári v Indii v Štúdii menopauzálnych symptómov. Priemerný vek dosiahnutia menopauzy bol 48,26 rokov. Prevalencia symptómov u žien bola:

  • emocionálna (90,7 %),
  • bolesť hlavy (72,9 %),
  • letargia (65,4 %),
  • dysuria (58,9 %),
  • zábudlivosť (57 %),
  • bolesť kĺbov, bolesť svalov (53,3 %),
  • sexuálne problémy, znížené libido (31,8 %),
  • genitálne problémy (svrbenie, suchosť vagíny) (9,3 %),
  • zmeny hlasu (8,4 %).



menopauza
Magazín arrow
Magazín arrow