Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Vôňou zvádzala už aj Kleopatra. Poznáte históriu afrodiziak?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.05.2017 00:00 afrodiziak

Parfumy nie sú ani zďaleka vynálezom modernej doby – poznali ich už starí Egypťania a Gréci. Nejedno prírodné afrodiziakum, zahrnuté v zložení súčasných parfumov, je overené stáročiami až tisícročiami…

Ruža – top afrodiziakum všetkých čias

Kým v starovekom Grécku bola populárna vôňa levandule, materinej dúšky a irisov, v Egypte bola najobľúbenejšou vôňou ruža. Ružovými lupeňmi sa napríklad nechala obsypať slávna Kleopatra v tú osudnú noc, keď sa jej podarilo zviesť Marka Antónia. Okrem ruží údajne obľubovala aj vonné olejčeky, obsahujúce škoricu, šafran, majoránku a kardamóm. Egyptská kráľovná Nefertiti pre zmenu milovala vôňu santalového dreva, ktorá je aj dnes obľúbenou súčasťou parfumov.

Nevšedné využitie parfumov

Napriek tomu, že dnes používame parfumy ako kozmetický doplnok (a mnohí aj ako afrodiziakum), nie vždy bol ich účel práve takýto – mnohé kultúry využívali špecifické vône napríklad pri náboženských rituáloch alebo ako liek. Počas morových epidémií nosili stredovekí lekári špeciálne masky, pripomínajúce vtáčie hlavy so zobákom – táto špicatá časť masky obsahovala vo vnútri levanduľovú esenciu, ktorá mala pôsobiť ako prevencia pred nákazou.

Francúzska „voňavá revolúcia“

Parfumérskou veľmocou sa v 17. storočí stalo Francúzsko – voňavé vody, púdre, olejčeky a mlieka sa používali predovšetkým na prekrytie telesného pachu v časoch, keď hygiena nebola samozrejmosťou ani u príslušníkov najvyšších spoločenských vrstiev. Mária Antoinetta mala slabosť pre parfumy a údajne obľubovala najmä vôňu jazmínu, kadidla, vanilky, pačuli, bergamotu, škorice a ruží. V provensálskom meste Grasse vyrástlo prvé parfumérske laboratórium, ktoré sa venovalo spracovaniu levandule, ruží, myrty a kvetov pomarančovníka – vonných rastlín, typických pre tento región. Dnes sa tu nachádza Medzinárodné múzeum parfumérstva.

Moderné parfumy otvárajú brány kreativite

V 20. storočí sa parfumy stali bežnou súčasťou života širokých más ľudí – ako doplnok hygieny, nie jej náhrada. Od čisto prírodných ingrediencií sa prešlo k syntetickej chémii, čo umožnilo výrobcom experimentovať. Mnohé svetové módne značky vyvíjali vlastné parfumy – príkladom je Coco Chanel a jej kultová vôňa Chanel N° 5. Súčasné pánske parfumy sú často obohacované o nové prvky – napríklad o drevité, tabakové či kožené tóny. Základ však stále tvoria rokmi overené vône z prírody, ktoré pôsobia ako prirodzené afrodiziakum – kvetinové, citrusové a exotické arómy ako sú ruže, pivonky, fialky, konvalinky, kvety pomarančovníka, kardamóm, santal a škorica. Dámske parfumy sú často obohatené o mladistvú ovocnú a zvodnú medovú zložku. Bez ohľadu na to, ktorá vôňa je vaša obľúbená, neberte si príklad z dôb dávno minulých – namiesto „francúzskej sprchy“ pred odchodom do práce stačí aplikovať par kvapiek parfumu na pulzné body na tele (za ucho, na krk, na predlaktie…). Zaujíma vás čo vonia ženám a čo pánom? Čítajte viac o arómach pôsobiacich afrodiziakálne. zdroj foto: anestra.net



zvádzanie vzrušenie afrodiziakum vášeň
Magazín arrow
Magazín arrow