Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Hemoroidy: Boj s nimi prírodnou cestou!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.12.2018 00:00 hemoroidy

Nepríjemné svrbenie, bolesti, či dokonca krvácanie - to sú niektoré z príznakov, ktoré zaznamenávajú ľudia postihnutí hemoroidmi. A že ich nie je málo. Hemoroidy sa zaraďujú k najrozšírenejším chorobám a podľa štatistík počas života postihujú až 75 % dospelej populácie. Existuje prírodná liečba hemoroidov, bylinky, ktoré pomôžu?

Dobrou správou je, že existujú. Jednou z ciest “ako na hemoroidy”, je práve prírodná forma - prírodnými produktmi a bylinkami. Zoznámte sa práve s tými, ktoré vám pomôžu pri boji s hemoroidmi.

Hemoroidy: aké je to vlastne ochorenie?

Podľa Mayo Clinic sú to opuchnuté žily v konečníku, ktoré majú množstvo príčin. Môžu sa vyvinúť z namáhania počas črevných pohybov alebo zo zvýšeného tlaku na tieto žily počas tehotenstva. Hemoroidy môžu byť umiestnené vo vnútri konečníka (vnútorné hemoroidy), alebo sa môžu vyvinúť pod kožou v okolí konečníka (vonkajšie hemoroidy).

Našťastie existuje veľa účinných možností liečby hemoroidov. Mnoho ľudí môže získať úľavu z príznakov s domácou liečbou a zmenami životného štýlu.

Príznaky

Medzi nepríjemné znaky prítomnosti hemoroidov patria:

svrbenie v oblasti konečníka,

opuch, bolesť alebo celkové nepohodlie,

krvácanie spozorované na toalete sprevádzané jasne červenou krvou,

● celkové nepohodlie v análnej oblasti.

Dôvody, prečo môžu hemoroidy vzniknúť

● rodinné predispozície,

tehotenstvo (zväčšujúca sa maternica tlačí na žily),

● praktizovanie análneho sexu,

● fyzicky náročná práca,

obezita,

nedostatok vlákniny v strave,

● dlhodobé sedenie alebo státie,

● “vysedávanie” na toalete počas dlhej doby.

Účinná prírodná liečba hemoroidov? Skúste bylinky!

Získať úľavu pri väčšine z hemoroidných príznakov je možné s niekoľkými jednoduchými krokmi.

Zaraďte do jedálnička viac vlákniny - pomôže Psyllium

Psyllium je právom označovaný ako nekalorický zdroj vlákniny. Dennodenná zdravá stolica predstavuje základ zdravého čistého organizmu a aj celkového zdravia. Jedná sa o bylinku, ktorá má je známa predovšetkým z indickej medicíny, kde ju využívajú už viac ako dvetisíc rokov.

Využíva sa predovšetkým pri často sa opakujúcich prípadoch zápchy a nadúvania. Podporuje priechod čriev a napomáha ich zdraviu. Očisťuje črevá a pomáha udržiavať v dobrom stave celkovo tráviace ústrojenstvo, ako aj hemoroidy, a efektívne pomáha pri vredovom zápale hrubého čreva. Okrem toho upravuje úroveň cukru a cholesterolu v krvnom obehu.

Objavte Repík lekársky, poznali ho už naše prababičky

protizápalové účinky. Rovnako je dobré si ho pridať do sedacieho kúpeľa, po ktorom sa môže zmierniť bolesť na požadovaných miestach.

Skorocel kopijovitý

Ďalšia zázračná bylinka. Nachádza sa v ňom allantoín - upokojujúca látka na nepríjemné príznaky hemoroidov, podporuje hojenie. Stačí si spraviť odvar, potom namočiť vreckovku alebo inú látku, priložiť na boľavé miesta s hemoroidmi. Tiež je možné pomliaždené lístky tejto bylinky prikladať na postihnuté miesta.

Rumanček kamilkový

Rumanček kamilkový pozná snáď každý. Charakterizujú ho protizápalové účinky, je preto vhodný aj na hemoroidy. Stačí si uvariť väčšie množstvo silnejšieho odvaru (2 až 3 litre). Následne si sadnite do takýmto spôsobom pripraveného liečivého kúpeľa.

Kostihoj lekársky

Takisto ako skorocel sa v ňom nachádza účinná látka allantoin, liečivá látka, ktorá účinne bojuje proti zápalom všetkého druhu. Táto bylinka podporuje aj rýchlejšie obnovovanie pokožky na ľudskom tele. Stačí, ak si lístky z kostihoja pretlačíte a na chvíľku priložíte na boľavé miesto.

Aloe vera

Aloe vera je rastlina, o ktorej existujú viac ako 6000 ročné záznamy. V Egypte bola rastlina znázornená na kamenných rezbách a je známa ako "rastlina nesmrteľnosti". Azda preto bolo aloe súčasťou pohrebných darov faraónom. Z histórie vieme, že sa používalo na hojenie rán, vypadávanie vlasov a hemoroidy. Vďačí za to svojím protizápalovým a hojivým účinkom. V súčasnosti nachádza obrovské využitie najmä v kozmetickom priemysle.

Vedci z lekárskej fakulty Mazandaranskej univerzity lekárskych vied v Sari (Irán) potvrdili prostredníctvom štúdie účinky Aloe vera a jeho podporu hojenia rán po otvorenej hemoroidektómii.

Gingko biloba

Niektoré štúdie ukazujú, že ginkgo je účinné pri liečbe pacientov s akútnymi hemoroidálnymi záchvatmi. Jednou z nich je aj štúdia thajských vedcov na fakulte medicíny, Univerzity Mahidol v Bangkoku.

Nemusíte potichu trpieť a zmieriť sa s nepríjemnými príznakmi ochorenia. Prírodná liečba bylinkami je skvelý spôsob, ktorý môžete vyskúšať v pohodlí domova.

Tip na záver

Aloe vera nie je pomocníčkou iba pri hemoroidoch. Ak by ste radi zlepšili a upokojili svoje trávenie, môžete vyskúšať aj tabletky na prírodnej báze Zerex Enzemax. Nájdete ich v internetovom obchode Zerex.sk. Okrem spomínaného Aloe sa v ňom spájajú výťažky:

  • čierneho korenia a rakytníka rešetliakového - tie prispejú k normálnemu tráveniu,
  • skorocela indického - ktorý podporuje správnu funkciu čriev a tráviaceho traktu,
  • púpavy lekárskej a pestreca mariánskeho - tie poporia prirodzené funkcie pečene.

 

Naučte sa s nami čítať z hodnôt cholesterolu:



zdravie vláknina trávenie hemeroidy črevá
Magazín arrow
Magazín arrow