Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Guarana opäť boduje: Aj ako náhrada kávy.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 28.05.2015 00:00 guarana

Výraz juhoamerických indiánov, v preklade malý krík alebo strom. K jeho rastu sa vyžaduje podpora ďalších rastlín. Azda aj preto má guarana obrovské množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Okrem ginka si aj guarana nachádza uplatnenie v našich končinách čoraz viac. Prečo by ste si ju mali dopriať aj vy a čo by ste mali o nej ešte vedieť?

Guarana a jej miesta výskytu

     Guarana pochádza z Venezuely a severnej Brazílie. Obsahuje podpornú látku, ktorú môžeme prirovnať k známej látke kofeín. V súčasnej dobe sa jej priaznivé vplyvy podarilo dokázať a sú k dispozícii viaceré klinické štúdie a testy. Niet pochýb, že táto rastlina je výnimočnou vo svojej triede.

Dávka priaznivých vplyvov

     Guarana sa vyznačuje tým, že má veľmi účinné priaznivé vplyvy na ľudský organizmus a čo je najdôležitejšie, bez akýchkoľvek ďalších vedľajších vplyvov. Zachováva sústredenie (pozornosť) a ostražitosť, eliminuje vyčerpanosť a slabosť. Podporuje celkovo zdravú činnosť mozgu a ostatných mozgových činností a úloh. Pokiaľ mávate často pocity únavy a nedostatok energie, guarana vám zaručene pomôže. Veľmi váženou sa stala aj vďaka podpore chuti do učenia a udržiavania koncentrácie nielen pri učení, ale aj pri vykonávaní náročných povolaní a profesií. V neposlednom rade napomáha imunite a obranyschopnosti organizmu a robí lepším prietok krvi v tele.

Guarana kontra káva

     Ako už bolo viackrát zdôraznené, samotná rastlinka guarana si získala najviac ocenenia vďaka vlastnosti povzbudiť a „nakopnúť“ ľudský organizmus. Ako rieši únavu a vyčerpanosť väčšina z nás? Práve šálkou, či šálkami silnej kávy s množstvom cukru. Takto si do tela napumpujeme približne 20 až 100 miligramov kofeínu. Ale pri väčšom počte šálok kávy sa táto dávka buď zdvojnásobí, trojnásobí a podobne.

     No existuje v dnešnej dobe aj prijateľnejšia a zdravšia alternatíva, ako si telo povzbudiť a prijateľnejším spôsobom. Práve guaranou, pri užívaní ktorej nemusíte myslieť na vedľajšie účinky, ktoré sú typické práve pri vyššej dávke kávy. Ide najmä o bolesti hlavy, nervozitu, srdcový kolaps alebo problémy so spánkom. Prejdite na pitie napríklad guaranového čaju. Z jednej lyžičky guarany dokážete si pripraviť až liter čaju, ktorý obsahuje asi 50 miligramov kofeínu, no tento sa do tela bude dostávať primeraným spôsobom a rovnomerne.

Nebezpečenstvo predávkovania ...

     Aj napriek prírodnej ceste existuje aj v prípade rastlinky guarana možnosť predávkovania sa. Avšak dobrou správou je, že iba vo výnimočných prípadoch sa môžete predávkovať. K otráveniu kofeínom môže prísť vtedy, ak prijmete nadmerné množstvo tejto povzbudzujúcej látky. Ak hovoríme o káve, k takémuto prípade dochádza pri vypití približne päť až desať šálok kávy vo veľmi rýchlo slede. U guarany hrozí riziko otravy pri množstve viac ako dvadsať gramov guarany, či prášku z nej.

     V prípade, že ste sa už predávkovali, samotné symptómy sú najmä podráždenosť, nevoľnosť, väčšia potreba močenia, častejšie a silnejšie bolesti hlavy. Výnimkou nie sú ani kŕče, či problémy s videním alebo hučaním v ušiach. Typická je aj zvýšená činnosť srdca. Nemusíte sa však báť trvalých následkov. Z predávkovania kofeínom sa vyliečite najneskôr do 24 hodín. Počas predávkovania dbajte na pravidelný príjem tekutín s cieľom vyvarovania sa dehydratácii.

      Tak čo, začnete aj vy bodovať práve s guaranou a doprajete si túto prírodnú a zdravú náhradu kávy a kofeínu?

FOTO: http://www.beinmag.com/



imunita energia guarana káva kofeín
Magazín arrow
Magazín arrow