Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ginko biloba - aké sú jeho účinky a skutočne zaberá?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.01.2017 00:00 Ginko biloba - aké sú jeho účinky a skutočne zaberá?

Určite ste ho použili nie raz aj vy na zlepšenie pamäte. Ginko biloba respektíve Ginko dvojlaločné je známou rastlinkou aj v našich končinách. Je národným stromom Číny a v Japonsku sa tento strom pokladá za znak plodnosti. V tom množstve informácií, ktoré dnes máme, je však možné pochybovať o tom, či všetko je pravda a či ginko je skutočne také výnimočné a prospešné pre ľudské zdravie. Ak sa medzi vami nachádzajú takí, čo pochybujú o účinkoch ginka, pomôžeme vám viac sa zorientovať v tejto problematike. Ujasnime si teda, aká je pravda o ginku, skutočne účinkuje a pomáha tak, ako sa o ňom hovorí?

Aká je teda pravda o Ginko biloba?

To, že je ginko jedinečné a liečivé zároveň, dokazujú fakty, že lieky z neho sa využívali už v starovekej čínskej medicíne zhruba pred 5 000 rokmi - najmä na liečbu porúch sústredenia, pamäte, závratov a bolesti hlavy. Obsahuje látky ginkgolides, ktoré nenájdeme nikde inde a práve preto je výnimoučnou rastlinou. Práve tieto látky prospievajú ľudskému organizmu, zabezpečujú ochranu buniek v celom tele. Využívali sa už dávnejšie najmä na skvalitnenie krvného obehu, pri ťažkostiach s kožou, ako aj pri pľúcnych ochoreniach.

Účinné sú najmä listy ginka. Nájdeme v nich najmä fenoly, organické kyseliny, flavoidy a ďalšie prospešné látky. Výnimočnosťou týchto látok je predovšetkým to, že nemajú žiadne vedľajšie škodlivé vplyvy na ľudské telo. Preto môžeme zabudnúť na také ťažkosti, ako sú poruchy trávenia, bolesti brucha, hnačky, či podráždenie žalúdka. Ak by sa aj objavili, tak sa netreba báť, pretože sa jedná len o dočasné ťažkosti, ktorým možno predísť tak, že znížeme množstvo užívaného ginka alebo na istý čas ho nebudeme užívať vôbec.

Na čo všetko je možné použiť ginko?

Asi všetci dobre vieme, že ginko sa používa najčastejšie na posilnenie pamäte a sústredenia v čase väčšieho stresu. Vo svete je ginko biloba a extrakt z ginka najpredávanejším rastlinným extraktom vôbec. Slabší výťažok dosiahneme pri čaji. Ako sme už naznačili, už v dávnej Číne sa používali lieky z ginka na liečbu práve problémov s pamäťou, porúch sústredenia, ale tiež aj na liečbu depresívnych stavov, závratov alebo na bolesti hlavy. Najnovšie výskumy potvrdili, že zoznam ochorení, kde je ginko účinné pri liečbe, je ďaleko rozsiahlejší.

Ginko predstavuje veľmi dôležitý prvok prevencie pred mnohými závažnými chorobami, predovšetkým infarktom myokardu, mozgovou príhodou, Alzheimerovou chorobou, ako aj pred niektorými druhmi rakoviny. Tiež je ho dobré užívať aj pri slabšom krvnom obehu (zlepšuje krvný obeh a cievy), pri tvorbe krvných zrazenín, problémoch so zrakom alebo sluchom, kde problémom je slabé zásobenie krvou, niektorých poruchách potencie, artritíde, reumatizme a rovnako normalizuje krvný tlak.

Prípravky z ginka dokážu ochrániť naše telo tiež aj pred škodlivými vplyvmi znečisteného ovzdušia a problémami súvisiacimi s bytím v takomto prostredí (najmä pri chorobách pľúc, astme, kašli, slabej imunite, alergických reakciách). Pokiaľ vás trápia depresie a nadbytočný stres, ginko sa osvedčilo aj v rámci prevencie pred depresívnymi a stresovými stavmi.

Ďalšie priaznivé účinky ginka

Mysleli ste si, že je to už všetko? Ani zďaleka nie. Ginko vie prekvapiť, potešiť a liečiť toho ešte oveľa viac. Aké sú ďalšie priaznivé účinky ginka?

  • Skvalitňuje prekrvenie a funkciu mozgových buniek,
  • Účinne chráni pred baktériami,
  • Eliminuje vyčerpanosť, malátnosť,
  • Skvalitňuje prekrvenie všetkých končatín,
  • Napomáha činnosti pečene a ľadvín,
  • Zrýchľuje hojenie poranení.

Na čo ale pamätať pri jeho užívaní?

Pamätajte však pred začiatkom užívania na to, že je dobré sa poradiť so svojím lekárom. Totižto pri pravidelnom užívaní ginka hrozí nižšia zrážanlivosť krvi (to môže mať fatálne následky napríklad pri plánovanej operácii. V takomto prípade je potrebné ginko vysadiť v dostatočnom predstihu. Zlepšenie stavu pri užívaní ginka budete značne pociťovať pri pravidelnom užívaním minimálne 4 až 6 týždňov. Nemusíte sa obávať vedľajších účinkov, ak budete dodržiavať odporúčanú dennú dávku doplnku výživy v tabletkách (denná dávka je približne 200 mg suchého výťažku v troch dávkach). Ak chcete užívať ginko dlhodobo, nie je vhodné len pre tehotné ženy a deti do 12 rokov.



ginko biloba
Magazín arrow
Magazín arrow