Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Frigidita je čoraz častejší problém

Autor článku: redakcia Zerex.sk 09.04.2018 00:00 frigidita

“Frigidus” čiže chladný, je výstižným opisom stavu. Hoci prichádzajú stimuly, aj dostatočná nežnosť zo strany partnera, človek trpí takmer úplnou absenciou sexuálnej túžby. Týka sa frigidita aj vás alebo vašej polovičky? Čoraz častejšie sa však stávame svedkami toho, že už to prestal byť len problém žien, ktoré sa v minulosti obávali bolestivého styku alebo otehotnenia. Keď sa z muža - lovca, ktorý doposiaľ často premýšľal nielen hlavou, stane muž s nedostatkom libida, hovoríme o mužskej frigidite. Dá sa tento stav zvrátiť?  

Frigidita mužská vs. ženská

Frigidita sa môže vyvinúť z rôznych psychických alebo emocionálnych problémov. Zapríčiňuje ju hlavne stres, únava, úzkosť, depresia, či strach zo zlyhania v posteli. Môže sa tiež rozvinúť pod vplyvom užívania alkoholu, liekov alebo drog. Kým žena trpiaca nedostatkom záujmu o sex môže svoju frigiditu držať v tajnosti, je stále schopná uspokojiť svojho partnera, muži nedostatok sexuálnej túžby neskryjú. Prezradí ich chýbajúca alebo slabá erekcia alebo neschopnosť ejakulácie. Tento problém však v každom prípade musí byť riešený, či už sa jedná o muža, či o ženu.

V niektorých prípadoch je príčinou prirodzený úbytok záujmu o sex. Dôsledkom tohto poklesu túžby býva, že dlhoročný partnerský vzťah upadol do rutiny a sexuálne radovánky sa obmedzia len na víkendy, či dovolenky. Prípadne sa môže dostaviť v čase plánovania tehotenstva, keď sa zo sexu stáva honba za plodením potomka.  

Hlavné príčiny frigidity

Mužské dôvody

Muž väčšinou “ospravedlňuje” pokles libida únavou stresujúcim dňom, potrebou spánku pred prácou. Tie však nemusia byť v skutočnosti základom tohto problému. Medzi najdôležitejšie dôsledky mužskej frigidity patrí sexuálna disharmónia vo vzťahu a nespokojnosť. V dôsledku tejto nespokojnosti sú aj pozitívne emocionálne udalosti - vrátane sexu - pre muža únavné.

Potom nasledujú tieto faktory:

  • prepracovanie
  • negatívne skúsenosti so ženami
  • pocit tlaku na dosiahnutie úspechu v práci
  • nové požiadavky vyplývajúce z technologického pokroku a potreba držať s nimi krok
  • vysoké psychické zaťaženie  

Dôvody u žien sú trochu rozdielne

Vyplývajú väčšinou z:

  • nadváhy, obezity
  • choroby
  • narodenia dieťaťa a zameraním sa na starostlivosť
  • nespokojnosti s vlastným vzhľadom
  • vzniknutých nárokov na prácu, rodinné záležitosti, domáce práce
  • neochoty partnera sexuálne ju stimulovať
  • nespokojnosti v konkrétnom vzťahu  

Návod: Ako získať svoje libido späť

Pracujte na zlepšení svojho vzťahu

Základom je komunikácia. Hovorte s partnerom o tom, akým spôsobom by ste mohli svoj vzťah zlepšiť - dostatok času venovaného jeden druhému, doriešenie sporov z minulosti. Vyjdite si na večeru s priateľmi. Túžba sa rodí z nových pocitov, dajte si možnosť zažiť spolu nové zážitky. Na náraste sexuálnej túžby pracujte spoločne.  

Zacvičte si. Znížite stres a povzbudíte libido

Cvičenie pomôže v niekoľkých ohľadoch. Okrem znižovania stresu cvičenie uvoľní hormóny šťastia, zlepší telesnú konštrukciu, sebavedomie a zároveň môže pozitívne ovplyvniť vaše libido.   Mohlo by vás zaujímať aj: Nervozita je zodpovedná za väčšinu chorôb. Ako sa jej môžete zbaviť?

Povzbuďte sa afrodiziakami

Podporiť svoju sexuálnu žiadostivosť môžete aj s pomocou prírody. Maca peruánska, Kotvičník zemný aj Ženšen sú silné prírodné afrodiziaká, ktoré s vašim libidom urobia doslova zázraky. Vyskúšajte napríklad výživové doplnky s obsahom bylinných afrodiziák ako napríklad:

Maca (žerucha peruánska) je výborným prostriedkom na posilňovanie libida. Nie nadarmo má prezývku “peruánska viagra”. Okrem toho sa tiež podieľa na udržaní správneho fungovania ženského aj mužského hormonálneho systému. Mnohé štúdie zaoberajúce sa účinkami na povzbudenie libida potvrdzujú silu Macy. Jednou z nich je aj štúdia Subjektívne účinky extraktu Lepidium meyenii (Maca) na blaho a sexuálnu výkonnosť u pacientov s miernou erektilnou dysfunkciou.

Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) sa bežne používa mužmi na zlepšenie výkonu, a rast svalovej hmoty. U mužov i žien sa využíva na podporu plodnosti, optimalizáciu hormonálnej sústavy a zvýšenie libida. Podľa výsledkov štúdie s názvom Klinické hodnotenie extraktu Tribulus terrestris pri liečbe ženskej sexuálnej dysfunkcie 88% žien so sexuálnou dysfunkciou zaznamenalo zvýšené sexuálne uspokojenie po tom, ako užívalo 250 mg Tribulusu denne počas 90 dní. V ďalšej štúdií Tribulus terrestris na liečbu sexuálnej dysfunkcie u žien skupina výskumníkov skúmala účinok Kotvičníka u žien s sexuálnou dysfunkciou tým, že im poskytla 7,5 mg extraktu denne. Po štyroch týždňoch ženy, hlásili významne vyššie úrovne túžby, vzrušenia, a spokojnosti s orgazmom.

Ženšen koreň (Panax ginseng) sa podieľa na rýchlejšom prekrvení pohlavných orgánov. Je skvelým povzbudzovačom potencie a podporuje aj plodnosť. L-arginín prispieva k zlepšeniu zásobovania organizmu krvou, a to aj v pohlavných orgánoch. Napomáha pevnej erekcii.

Vedeli ste, že...

  • približne 15% mužov a až 32% žien trpí nedostatkom záujmu o sex?
  • až 43% žien trpí nejakou formou sexuálnej dysfunkcie?  

Prečítajte si aj: Stratili ste chuť? Tu sú tie najúčinnejšie afrodiziaká pre neho aj pre ňu



frigidita prírodné afrodiziaká libido chuť na sex
Magazín arrow
Magazín arrow