Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Fitness trendy na letnú sezónu 2018. Vyberte si to pravé pre vás

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.05.2018 00:00 fitness trendy

Vyzerá to tak, že rok 2018 praje ľuďom, ktorí sa venujú “kultu vlastného tela” a radi skúšajú nové formy cvičenia, neustále vylepšované a účinnejšie. Aké fitness trendy prináša rok 2018?

HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning)

Intervalový tréning s vysokou intenzitou (HIIT) nie je síce žiadnou novinkou, jeho úspech však pretrváva už štvrtý rok. Trvá zvyčajne iba 30 minút alebo menej, ale za túto dobu zažijete vysoko účinné cvičenie. Niekoľko minút intenzívneho cvičenia striedajú krátke obdobia oddychu, zotavenia. Zapájať môžete rôzne formy cvičenia od behu, plávania, a ďalších. Cvičenie je vysoko efektívne, pretože bez toho, aby ste potrebovali veľa času, spálite vysoké množstvo kalórií. Cvičenia môžu prebiehať skupinovo a rovnako tak aj individuálne.

Tabata

Skupinová forma HIIT tréningu, ktorá už pár rokov rezonuje v slovenských fitness centrách. Trénuje sa prevažne na princípe 20 sekundovej záťaže a 10 sekundového oddychu, pričom cviky sa po určitom počte sérií (6 - 8) menia.  

Skupinové cvičenia a tréningy

Salsation

Tento tanečný fitness program je založený na funkčnom tréningu s veľmi silným zameraním na muzikálnosť a lyrický výraz, ktorý nevyžaduje predchádzajúce skúsenosti s tancom. Tréning je zameraný na tanečné pohyby, ktoré zabezpečujú, že sa telo pohybuje prirodzeným a zdravým spôsobom. Program sľubuje jednoduchosť a zábavu, zvýšenie vitality a energie a to pre každého bez rozdielu veku. Ak milujete pohyb a hudbu, je určený pre vás.

Tréning s vlastnou váhou

Tento tréning je tiež obľúbený už dlhý čas, v posledných niekoľkých rokoch sa opäť dostáva do popredia. Populárny je aj vďaka tomu, že nepotrebujete žiadne vybavenie a len minimálny priestor. Cvičiť je možné kedykoľvek a kdekoľvek. Vaše vlastné telo je ideálnym tréningovým. Drepy, plank, kliky a ďalšie môžu byť náročným a zároveň efektívnym spôsobom, ako vypracovať svaly.

Body art

Táto forma funkčného tréningu je založená na prvkoch čínskej medicíny a vzdeláva ľudskú bytosť ako jednotu tela, mysle a duše. Zameriava sa na plynulé pohyby, relaxačné prvky, ktoré vedú k telesnej pohode v každodennom živote. Podporuje sa pružnosť svalov, uvoľňuje sa svalové napätie, mobilizujú sa štruktúry kĺbov a zlepšuje sa tok energie v tele. Pozitívom tohoto cvičenia zapájajúceho celé telo je, že slúži k lepšej schopnosti regenerácie a mentálnej rovnováhe. Prečítajte si aj: Dbajte na regeneráciu po športovom výkone

Vysoko intenzívny vodný tréning

Tento tréning v bazéne využíva vodné tréningové pomôcky, napr. dosku, ktorá zvyšuje intenzitu cvičenia prostredníctvom odporu. Približne 75% cvikov, ktoré sa vykonávajú (tradičné cviky ako drepy, push-upy) sú odcvičené vysoko intenzívnym spôsobom. Pohyby vykonané vo vode sú však menej namáhavé na telo, ktoré sa rýchlejšie zregeneruje.

Jóga

Je to štýl cvičenia, ktorý sa doslova traduje stovky rokov. Jógové techniky majú zvyšovať kvalitu života a prispieť k integrácií osobnosti. Dnešná jóga sa však líši v niekoľkých smeroch oproti tej, ktorá bola vykonaná pred mnohými rokmi. V priebehu rokov (aj desaťročí) sa vyvinuli nové štýly, ktoré dnes môžete cvičiť doma alebo skupinovo na hodinách jógy. Aké sú “jógové” trendy roku 2018?

Power jóga

Nie je žiadnou novinkou, aj tak sa však teší veľkej obľube. Nájdete v nej spojenie aktivity, ktorou sa dá účinne bojovať proti stresu a súčasne proti obezite. Ku klasickým prvkom a jógovým cvičebným postupom pribudli aj aeróbne cviky. Ak sa vám klasické cvičenie jógy zdá málo dynamické, v power jóge možno nájdete to, čo hľadáte.    

Fly fit

Pohybová aktivita, určená pre všetky vekové aj váhové kategórie (hoci na prvý pohľad vyzerá, že akrobatické cviky vyžadujú vysokú fyzickú zdatnosť). Využívajú sa v ňom závesné siete a pohyby z pilatesu, jógy, gymnastiky aj silového stréningu.

Silový tréning

Pomáha predchádzať poklesu svalovej hmoty súvisiacemu s vekom, udržuje zdravé kosti a srdce, pomáha predchádzať bolesti a zraneniu v každodennom živote. Svalová hmota tiež hrá úlohu pri udržiavaní zdravého metabolizmu. Aj keď drasticky nespálite počet kalórií, má svoj význam.

Nezabúdajte na stravu

Výber správnej aktivity, ktorá vás bude dlhodobo sprevádzať je dôležitá. Pre získanie a udržanie krásnej postavy potrebujete cvičenie doplniť o vyváženú stravu. Tá sa totiž podieľa vo vysokej miere na tom, ako bude vaša postava vyzerať a ako sa budete cítiť. Zabezpečíte ňou dostatok energie, regeneráciu po cvičení, či doplnenie látok potrebných k budovaniu vašej svalovej hmoty. Pokiaľ sa usilujete schudnúť a zbaviť sa prebytočných kilogramov, potrebujete podporiť proces trávenia a urýchliť metabolizmus. Strava tvorí až 70% vášho úspechu, preto je dôležité, aby ste nepodcenili jej správne zloženie. Ak si na vytvorenie jeádlnička na chudnutie netrúfate sami, môžete osloviť odborníka. Mohlo by vás zaujímať: Bielkovinová diéta – ideálna voľba chudnutia?



chudnutie cvičenie tanec joga hiit
Magazín arrow
Magazín arrow