Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Extrakt z kotvičníka vs. potencia: V čom spočíva jeho sila?

28.10.2019 00:00 extrakt-z-kotvicnika-vs-potencia-v-com-spociva-jeho-sila

Malá jednoročná bylinka, ktorej vzhľad nie je príliš nápadný, ale jej účinok vie ohromiť. Aké je tajomstvo extraktu z kotvičníka? 

O účinkoch extraktu z kotvičníka sa dočítame na športových weboch, internetových stránkach pre pánov, ale aj pre dámy, ktoré pociťujú nedostatok libida. Vieme, že poskytuje nádej pre páry, ktorých plodnosť je ohrozená málo pohyblivými spermiami. Čo ďalšie ešte kotvičník dokáže v súvislosti s potenciou?

Sila je v jeho listoch

Fytochemické štúdie portvrdili, že kotvičník (tribulus terrestris) obsahuje vysoko účinné zložky ako:

  • saponíny,
  • flavonoidy,
  • flavonolglykozidy,
  • triesloviny, 
  • alkaloidy.

Tradičné medicíny (čínska, ajurvédska), v ktorých sa kotvičník objavuje už po stovky rokov, odporúčajú jeho konzumáciu. Prečo? Už v dávnych časoch totiž existovali dôkazy jeho pozitívneho vplyvu potenciu, pohlavné zdravie a sexualitu u mužov i žien.

Rozruch vo vedeckých kruhoch od sedemdesiatych rokov

Tribulus Terrestris dosiahol prielom v sedemdesiatych rokoch vďaka bulharsko-talianskej štúdii, v ktorej sa zistilo, že 80 % zo všetkých zúčastnených mužov hlásilo po užívaní kotvičníka prekvapivé výsledky. Po 12-týždňovom pozorovacom období vedci zaznamenali významné zlepšenie sexuálnej túžby a erektilnej funkcie u mužov s miernou až stredne ťažkou erektilnou dysfunkciou.

V roku 2013 uskutočnili talianski a srbskí vedci ďalšiu zaujímavú štúdiu. V nej sa snažili zistiť účinky kotvičníka (tribulus terrestris) a riasy Alga Ecklonia na erektilnú funkciu. Počas troch mesiacov sledovali 177 pacientov s erektilnou dysfunkciou, ktorým boli extrakty podávané. Vedci pozorovali výrazné zmeny oproti východiskovej hodnote, čím sa opäť potvrdilo, že kotvičník môže pozitívne vplývať na zlepšenie erektilnej a ejakulačnej funkcie a kvalitu sexuálneho života muža.

Vplyv na sexualitu žien

Nádej existuje dokonca i vtedy, ak je sexuálny život partnerov ohrozený nielen erektilnou dysfunkciou muža, ale aj nedostatočným libidom ženy. Opäť to potvrdzujú vedci. Iránski výskumníci sa v štúdii venovali vplyvu podávania kotvičníka ženám so sexuálnou poruchou. Na konci štvrtého týždňa došlo u pozorovaných pacientok k významnému zlepšeniu ich túžby, vzrušenia a celkovej sexuálnej spokojnosti. Kotvičník môže teda bezpečne a efektívne zvýšiť túžbu u žien s poruchou sexuálnej túžby.

Vplyv nielen na sexualitu

Cukor v krvi a ochrana ciev pred poškodením

Ďalšia štúdia skúmala účinky užívania u žien s cukrovkou 2. typu. Po troch mesiacoch sa uskutočnili merania, ktoré potvrdili, že užívanie kotvičníka má vplyv na znižovanie hladinu cukru v krvi. Tribulus terrestris môže mať vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi, môže pomáhať chrániť pred poškodením krvných ciev a predchádzať zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Napomáhanie plodnosti mužov

Kotvičník má moc pozitívne ovplyvniť kvalitu spermií. “Lenivé” a málo pohyblivé spermie tak môže dostať do pohybu. Potvrdzuje to aj štúdia nachádzajúca sa na stránke prestížnej Harvardskej univerzity s názvom Tribulus terrestris s mužská plodnosť. Hovorí o tom, že je preukázaný účinok užívania kotvičníka, ktorý zvyšuje pohyblivosť a kvalitu spermií a tým prispieva k lepšej plodnosti mužov.

Nie je preto žiadna náhoda, že sa kotvičník nachádza aj v doplnkoch výživy určených pre mužov. Väčšina z nich je určená na spevnenie erekcie - alebo na udržanie sexuálnej kondície a vitality.

 

Prečítajte si zaujímavé fakty o pevnej erekcii:



extrakt z kotvičníka zemného kotvičník zemný potencia
Magazín arrow
Magazín arrow