Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

10 zaručených rád, ktoré vám uberú na veku

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.02.2018 00:00 elasticita pevnosť pokožky

Poznáte človeka, ktorý by nechcel vyzerať mladšie (možno na pár výnimiek, ktoré to šťastie majú)? A korešponduje váš vek s vekom, na aký sa cítite? Elasticita a pevnosť pokožky je odzrkadlenie životného štýlu, aký vedieme. Výrazné zmeny sa dokážu výrazne prejaviť aj na vašom vzhľade. Poradíme vám ako na to. Proces starnutia je predsa jednoduchšie zvládať lichôtkami typu “na svoj vek vôbec nevyzeráte” namiesto “vyzeráte o dosť staršie”.

1. Elasticita a pevnosť pokožky vďaka pitnému režimu

Voda je jedným z faktorov, ktorý prispieva k celkovému zdraviu. Ovplyvňuje všetky procesy v tele, dáva vám energiu, vyplavuje toxíny a jej dostatok má obrovské účinky na pleť. Chcete vyzerať mladšie a pritom neabsolvovať chirurgický zákrok? Jedným z prostriedkov je dostatočné pitie vody - vnútorná hydratácia bude viditeľná navonok. Hydratovaná pokožka bude prirodzene napnutá.

2. Doplňte potrebné živiny

Pre celkové omladenie je dôležité myslieť na organizmus ako komplex, preto okrem stavu pokožky myslite aj na nechty, vlasy. Kolagén je to najdôležitejší proteín, ktorý zdravá pokožka potrebuje. Dáva jej silu a elasticitu. Ubúda s pribúdajúcim vekom a vznikajú vrásky. Konzumácia potravín bohatých na vitamín C je dôležitým prostriedkom na zvýšenie produkcie kolagénu. Vitamín C bojuje proti oxidačnému stresu spôsobenému napríklad znečisteným prostredím, cigaretovým dymom. Ten zapríčiňuje predčasné stárnutie, ovisnutú kožu aj pigmentové škvrny. Kyselina hyaluronová vyživuje pokožku, pomáha spomaľovať proces starnutia a spoločne s kolagénom sú základnými prvkami kože. Zvyšuje celkovú elasticitu pokožky a udržuje optimálnu hydratáciu. Vyvážený obsah potrebných živín nájdete v prípravku Zerex Zinok, ktorý sa postará o elasticitu a pevnosť pokožky, podporuje zdravý vzhľad a lesk vlasov, ovplyvňuje aj ich rast.  

3. Zdravo sa najedzte

S doplnením živín úzko súvisí aj príjem potravín, ktoré podporia zdravý životný štýl a pomôžu zabrániť predčasnému starnutiu. Ryby obsahujú Omega-3 mastné kyseliny, ktoré prirodzene chránia pred pôsobením slnka a pôsobia protizápalovo. Zelenina, citrusové plody, jahody a kiwi sú bohatým zdrojom vitamínu C, zelený čaj a čučoriedky sú zase bohatým zdrojom dôležitých antioxidantov. Pozor na množstvo cukru, pretože ten starnutie podporuje, keď sa podieľa na poškodzovaní kolagénu a znižovaní elesticity pokožky.  

4. Poriadne sa vyspite

V noci počas spánku sa v našom tele uvoľňuje dôležitý hormón, melatonín. Pôsobí proti starnutiu a má veľa ďalších pozitívnych účinkov (na sexualitu, imunitný systém, srdce). Na to, aby sme mali v tele dostatočnú zásobu melatonínu, sa potrebujeme vyspať. Nie 4,5 alebo 6 hodín. Ideálny čas spánku je 7,5 - 8 hodín, minimálny 7 hodín.    

5. So slnkom to nepreháňajte

Pravdou je, že opálená pokožka pôsobí zdravšie a je “vizuálne príťažlivejšia”. Vystavovanie slnečnému žiareniu má ale za následok predčasné starnutie a vznik hlbších vrások. Rozhodne používajte potrebný krém s ochranným faktorom a pokožku nevystavujte slnku v čase od 11:00 do 15:00, kedy je pôsobenie slnečných lúčov na najvyššej úrovni.   

6. Rozhýbte telo a zacvičte si

Vďaka tomuto kroku budete vo forme, pokožka bude vďaka cvičeniu krásne napnutá. Cvičenie zrýchľuje krvný obeh, čím sa zrýchli aj distribúcia kyslíka a živín do pokožky a potením sa vyplavia škodlivé toxíny. Pri cvičení sa uvoľňujú ďalšie dôležité hormóny, endorfíny - hormóny šťastia. Pozitívne pôsobia na náladu a dokážu “zapríčiniť”, že človek sa viac usmieva. A ktorý už len pôsobí mladšie podľa vás? Zamračený alebo usmiaty?

7. Vyhýbajte sa stresu

Asi nie najjednoduchšia úloha, najmä v dnešnej dobe. Stres sa často nazýva aj “robením si vrások”. Oprávnene. So stúpajúcou stresovou hladinou stúpa aj produkcia stresového hormónu - kortizolu, ktorý oslabuje kolagén a má vplyv aj na metabolické funkcie.

8. Meditujte, relaxujte

Sto ľudí, sto chutí. To môžme povedať aj relaxe, pretože jednotný návod neexistuje. Na internete je nespočetné množstvo meditačných techník, relaxačnej hudby. Dôležité je zastaviť sa, oddýchnuť si, nájsť si čas len pre seba. Znížime tým dopady stresu, spomalí sa nám srdcová frekvencia a následne aj proces starnutia.

9. Starajte sa o svoj chrup

Stav ústnej dutiny dokáže pridať na veku, najmä ak zuby chýbajú, sú pokazené alebo polámané.

10. Zvoľte správny účes a make up

Zdravým vlasom nechýba lesk a pružnosť, s pomocou kaderníčky alebo stylistky nájdete aj účes, ktorý pomôže podporiť omladenie. Vhodný make up pristane zdravej pokožke, nie takej, ktorá sa olupuje alebo je inak vysušená.  Takej, ktorá je zdravá a hydratovaná. Mohlo by Vás zaujímať: Chcete zdravú pleť? Dbajte na životosprávu! Čo do nej patrí a čo nie?



pevnosť a elasticita pokožky omladenie pokožky
Magazín arrow
Magazín arrow