Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Dôvody, prečo by mäta prieporná nemala chýbať ani u vás doma

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.10.2016 00:00 mäta

U nás ju najčastejšie používame na prípravu chutného čaju. Možností jej využitia sú však oveľa širšie. Je možné, že aj vy máte túto bylinku vo svojej záhradke, v blízkosti domčeka alebo rastie voľne práve pred vaším panelákom. Verte, či nie, nechať túto "zázračnú" bylinku bez povšimnutia, by bolo veľkým hriechom. Mäta prieporná je nesmierne liečivou bylinou, ktorá priaznivo vplýva a ochraňuje našu imunitu, tiež telo bráni pred prechladnutím a chrípkou. Prečítajte si viac o tom, na čo všetko je dobrá mäta prieporná, s čím ešte pomáha a prečo by nemala chýbať u nikoho v domácnosti...

Dobre známa aj v čínskej medicíne...

Priaznivé účinky mäty priepornej už niekoľko tisíc rokov pozná a využíva aj svetovo uznávaná čínska medicína. V minulosti bolo zvykom, že sa lístky mäty roztriasali v blízkosti miest určených na relax a odpočinok. Starovekí Rimania ju pridávali do medu, aby im osviežovala dych. V starovekom Grécku bolo zvykom, že sa s masťou s výťažkami mäty potierali boľavé nohy a kĺby. V súčasnosti je mäta známa po celom svete a čoraz viacej prívržencov nachádza aj v našich radoch, čo je veľmi dobré a prospešné aj pre celkové zdravie.

Silná dávka na povzbudenie...

Stačí len raz vyskúšať a rýchlo pochopíte, prečo je mäta dobrá na povzbudenie, zvonka, či zvnútra. Listy mäty majú chladivý vplyv na našu pokožku, či celé telo. Odoberajú mu teplo a preto máme pocit, že nás príjemne chladí a osviežuje zároveň. Tento vplyv mäty priepornej zostáva rovnaký bez ohľadu na to, či si ju doprajeme za studena alebo horúca v čaji, sladenom nápoji, či v podobe masti alebo masážneho oleja. Vzpruženie nášho tela dochádza veľmi rýchlo, bez ohľadu na to, čo robíme. Výborná je aj v čase letných horúčav, ak si ju pridáme do obľúbeného drinku "mojito".

Výborná na trávenie, zlepšenie kondície...

Pokiaľ ste to nevedeli, tak čaj pripravený z mäty priepornej (mätový čaj) podporuje trávenie, respektíve látkovú premenu v našom tele. Je vhodné ho pripraviť aj svojim deťom, keďže im neškodí, najmä pri silnejších bolestiach bruška, či pri pocitoch nafúknutia. Viacero odborníkov a vedcov sa zhodlo na tom, že mäta v čaji podporuje pokles krvného tlaku, kvôli uvoľňujúcemu účinku na steny tepien. Podporuje tiež telesnú kondíciu a posilňuje aj celú nervovú sústavu. Podnecuje činnosť pečene a pankreasu, tlmí bolesť žalúdka a žlčníka. Okrem toho pomáha zlepšiť aj vylučovanie žlče a žalúdočných štiav.

Na rôzne pachy...

Ako sme už naznačili v úvode článku, starí Rimania využívali mätu na potláčanie zápachu z úst. Dnes je to normálne a bežné, že lístky mäty zabraňujú nielen zápachu úst, ale aj rôznym zápalom ústnej dutiny, či dýchacích ciest. V tomto smere je účinné, ak si pripravíme zmes z mäty, šalvie a rumančeka lekárskeho a následne vyplachujeme ústa pravidelne viackrát počas dňa. Ešte predtým túto zmes je treba nechať chvíľu vylúhovať (po prevarení) a precediť.

Výborná v kuchyni, aj do kúpeľa...

Skúste mätu použiť aj vo svojej kuchyni. Jedlo ochutené mätou mu dodá prvky nezvyčajnosti a výnimočnosti. Je známe, že mäta sa používa či už do jedál a pokrmov, ako aj do prípravy rôznych drinkov a nápojov. V našich končinách je skôr tabu využívať mätu do jedál. Najčastejšie ju pridávame práve do nápojov, kde si ju vieme lepšie vychutnať, ako v nejakom jedle. Ale pridávať mätu do jedla má okrem inej chuti ešte ďalšie významy. Mäta bráni vzniku nepríjemných kŕčov v bruchu (v tráviacom systéme). Predchádza aj pocitom nafúknutia, zlepšuje aktivitu žlčníka a pečene. V neposlednom rade zvyšuje chuť do jedla. Najlepšie je ju pridať do omáčok, zemiakov, zeleninových šalátov, polievok, plnky alebo len tak skúsiť okoreniť rybie mäso, či klasické mäso (najmä jahňacie, či baranie mäso). Kombinujte ju so šalviou a saturejkou. Nemusíte sa báť, ak máte doma len sušenú mätu. Využiť môžete aj tú, rovnako ako čerstvú. A čo tak oživiť svoje telo relaxačným mätovým kúpeľom? Nie je nič lepšie na unavené telo, nohy, či reumatické ťažkosti, ako mätový kúpeľ. Výrazná vôňa bylinky dostatočné uvoľní nielen naše telo, ale aj našu myseľ. Skúste aj vy zahodiť všetky svoje starosti a naplno oddať svoje telo výťažkom z mäty priepornej. Uvidíte, čo to s vami spraví, ak budete aj relaxovať s touto zázračnou bylinkou, ktorá má skutočne všestranné využitie v našej domácnosti.

Tip na záver...

Pripravte si doma svojpomocne ovocný nápoj s mätou. Čo budete k tomu potrebovať? Džbán plný vody, pár lístkov mäty priepornej a kúsky jahôd alebo malín, černíc (podľa toho, čo máte po ruke). Všetky tieto ingrediencie vložte do vody a nechajte celý deň odstáť. Na ďalší deň si takto môžete dopriať chutný, osviežujúci a hlavne čisto prírodný zdravý nápoj, bez zbytočného rafinovaného cukru (ktorý na nás číha na každom kroku, najmä v kupovaných nápojoch). Ako máte možnosť vidieť, mäta prieporná je vynikajúcou rastlinkou, ktorej priaznivé účinky nášmu telu môžeme dopriať skutočne viacerými a pestrými spôsobmi. Podporiť si svoje zdravie okrem mäty môžete aj niektorým z našich prírodných produktov.



imunita zdravie relaxácia trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow