Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Dôvody, pre ktoré sa vám nemusí dariť zdravo stravovať

Autor článku: redakcia Zerex.sk 12.08.2014 00:00 zdravá strava

Všetci dobre viete, ako by mal vyzerať zdravý životný štýl v tom pravom slova zmysle. Väčšina pozná aj to, aké sú primárne pravidlá zdravej výživy, čo zo svojho jedálnička obmedziť a čo do jedálnička zasa prihodiť. Informácie máte skutočne dosť. Zelenina a ovocie sú zdravými potravinami. Mali by sme konzumovať menšie porcie a častejšie, ale kde je teda ten hlavný problém, ktorý nás brzdí a robí nám celú našu snahu náročnejšou na lepší výsledok?

Spoznajte s nami, prečo môžete byť neúspešní v zdravom stravovaní...

Pociťujete to aj vy, že sa do väčšiny svojich diét musíte donucovať, i keď viete, že iba takto dosiahnete to, po čom ste túžili? Jednoducho zhrešíte hneď, ako ste schudli a nevydržíte už viac v tom, v čom ste začali už predtým. Máte problém s výdržou a sebazapieraním? Stres a vypätie sú tými najväčšími nepriateľmi, ktorí vám bránia dosiahnuť váš vytúžený cieľ? Skúsme si na základe tvrdení viacerých odborníkov priblížiť najhlavnejšie dôvody, prečo je tomu tak:

Dostatočne nepozorujete svoje telo

Malé pocity smädu a hladu neberiete vážne, podceňujete ich, lebo máte dôležitejšiu prácu a nemáte na to čas. Namiesto toho, aby ste dodali telu potrebné živiny a látky, odkladáte túto základnú fyziologickú potrebu na neskoršie. Postrehnete iba veľký pocit hladu, ktorý už nedokážete ignorovať, pretože už ďalej nevládzete o hlade a smäde. Konáte, ako keby ste mali vypnutý mozog a hlavne prudko a výbušne. Veľmi rýchlo jeme, dobre to nepožujeme a všetko rad za radom, bez ohľadu na to, či je to zdravé, alebo nie a v akej výživovej hodnote. Znova sa vám sebaovládanie vymkýna takto spod kontroly. Organizmus koná tak, aby prežil a preto máte pocit, že musíte zjesť všetko a vo veľkých dávkach.

Máte emočný dlh

Ako ste na tom počas dňa s peknými (príjemnými) a nepeknými (nepríjemnými) pocitmi? Pozorujete tieto pocity? Zlosť, žiaľ, úzkosť, napätie, prázdno, stres, vypätie, ... koľkokrát počas dňa sa objavia u vás? Koľko tých príjemnejších prežijete? Zlé pocity eliminujeme tými krajšími, to je ľahká metóda, ako sa s tými zlými vyrovnať lepšie. Vynikajúca chuť a plné bruško. Jeme oveľa viac, až do úplnej sýtosti. Predsa sme uvoľnení a telo si stále pýta jesť. Telo si dokáže poradiť i za nás, samo sa dokáže dostať do rovnovážneho stavu.

Zvyklosť a pohodlnosť

Prečo by sme niečo zmenili? Predsa to nezdravšie je vždy chutnejšie. Vieme, že vyprážané je nezdravšie, no predsa to jeme, lebo je to rýchlejšie ako dusené, či varené. Konzumujeme produkty rýchleho občerstvenia, pretože sú rýchlo spravené a môžeme samotné jedlo rýchlejšie skonzumovať. Robiť to, čo poznáte, je príjemnejšie, ako robiť to, čo nepoznáte. Pohodlnosť nemá hraníc. A z toho nezdravšieho vyprážaného mäsa sa predsa lepšie najete, ako z niečoho zdravšieho zeleninového.

Kvalita verzus cena

Snáď nebudeme klamať, ak povieme, že každý sa snaží ušetriť. A veľmi často sa stáva, že na úkor kvality. Budú mať drahšie potraviny lepšiu kvalitu v porovnaní s tými lacnejšími? V daktorých prípadoch aj áno. V zimnom čase je kvalitná zelenina istotne drahšia ako v letných mesiacoch, nakoľko sa dováža z južných krajín. Mäso z overenej domácej farmy bude drahšie, ako to ktoré bolo vyšľachtené rôznymi nepovolenými látkami. Menšie bio obchodíky majú vyššie ceny ako supermarkety, či hypermarkety. Skôr sa všetci spoľahneme na väčšie porcie menej kvalitného jedla, ako siahnuť po menších porciách zdravej a vyváženej stravy.

Stresové stavy a nedostatok času

Usilujeme sa ušetriť čas, ako sa dá a to aj na úkor osobného cvičenia, či športovania. Je to bežné, určite to poznáte. Radi zabudnete na večerné cvičenie, či ranný beh, pretože si poviete, že nemáte čas. Stres a čas sú nepravou a vymyslenou príčinou, ktorou zastierate pravú príčinu. Ale kto dnes má čas na všetko? Ak však budete zanedbávať telo, rovnako ako pri jedle, aj v tomto prípade vás donúti, aby ste sa mu venovali. A to už môže byť neskoro a istotne sa vám to nebude páčiť. Naučte sa upraviť svoj životný štýl a zaručene schudnete a budete sa cítiť dobre a fit. A v neposlednom rade sa naučte poraziť stres. Ak však chcete svoje telo posilniť kvalitnými prírodnými produktmi, navštívte náš eShop zerex.sk. S nami sa naučíte oveľa viac, ako len konzumovať zdravé produkty výživy.



zdravie zdravé stravovanie stres
Magazín arrow
Magazín arrow