Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Doba stresová. Ako čeliť stresu? | Podcast

04.02.2021 00:00 doba-stresova

Ak sa neustále niekam ponáhľate, cítite nátlak okolia a neutíchajúci pocit zodpovednosti, akoby ste sa nemohli ani nadýchnuť, tak máte pravdepodobne stres. Ono tých príznakov je omnoho viac. Napríklad: Stalo sa vám, že ste počas letnej dovolenky neustále pracovali? Neviete vypnúť! Zopár praktických tipov na stratenú rovnováhu sme sa dozvedeli od Zuzany Líškovej, odborníčky na zdravú výživu.

So stresom ďalej nezájdeš

Stres sa stal takpovediac “normálnym” v našom živote – ale ono to nie je úplne normálne a vaše telo sa necíti normálne. Vymazať všetky stresové faktory zo života však nie je vôbec jednoduché. A preto si povieme, ako čeliť stresu a ako s ním poriadne zabojovať. V podcaste (Z)dravo sa dozviete aj to, aký je rozdiel medzi pozitívnym a negatívnym stresom. Zaspomíname si na staré dobré školské časy, keď nám stres zviera žalúdok. A čo s tým. 

Stres v chladničke

Keď sa napríklad ženy rozídu so svojou (v tom čase zdanlivo pravou) láskou väčšinou smútia tým, že vyjedajú chladničku, priberú zopár kíl a sami si zničia zdravie. Ale naša dnešná hosťka v tom vidí skôr možnosť na nový začiatok a tento stres treba vedieť otočiť na pozitívne zmeny – začnem športovať, lepšie jesť a stratená láska zistí, o čo prišla. A príde na kolenách naspäť. Ale, samozrejme obrazne povedané. Ak sa trápime, nemôžeme sa posúvať ešte väčšmi ku dnu, treba všetko využiť ako šancu na nový začiatok. 

Žena, ktorá zmenila mnohým život k lepšiemu

Dnešnou hostkou audiopodcastu je Zuzana Líšková, odborníčka na zdravú výživu, ktorá mnohé poznatky získala počas štúdia v zahraničí, je majiteľka Medibalance, webu Zdravý portál a mnohým svojim klientom pomáha s kilami navyše, ale aj s tým, ako sa “odstresovať” a nájsť v živote vytúženú rovnováhu. So Zuzanou Líškovou sa stretneme aj v ďalších podcastoch, má ešte mnoho zaujímavých informácií, ktoré nám môže odovzdať. Inak, keby ste si pozreli jej fotografiu na internete, keďže je aj autorkou kníh Stravovanie bez výčitiek, povedali by ste si, asi ako aj ja počas rozhovorov: Dokelu, ako táto žena môže tak dobre vyzerať?” No a veľa z toho, čo pre to robí, vlastne porozpráva počas celého rozhovoru, stačí počúvať.

Hamburger v pravej ruke a v ľavej telefón

Povieme si aj o vystresovaných obedoch. Poznáte to. Idete na rýchly obed počas pauzy v práci a nahádžete do seba čokoľvek, a do toho vám ešte aj počas pauzy volá šéf... a potom vám je zle, pretože ste jedli v panike a najmä hlúposti. Odborníčka na výživu vám poradí, čo zaženie hlad a čo je lepšia voľba ako vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou, prípadne hamburger.

Ako zničiť stres

A ešte k tomu stresu: nezabudneme ani na vitamíny, najmä C v tomto prípade a pohyb, dostaneme sa aj k ďalším možnostiam, ako ho eliminovať. Je to téma, ku ktorej sa ešte určite vrátime, pretože stres je v dnešnej dobe nekončiaci, neutíchajúci element – ale my sa o to aspoň pokúsime, čo poviete? 

Naučte sa oddychovať počas celého roka a aj na dovolenke!

Mnohí z nás sa tešia na letnú dovolenku. Plánujú výlety a sľubujú manželom, manželkám a deťom, že konečne budú spolu a oddýchnu si. Nakoniec je to o práci, ktorá sa bez vás nespraví. A o tom, aby ste potom videli čo najrýchlejšie najviac pamiatok, vyčiarkli ich zo zoznamu a dovolenka je za nami. Lenže, to nie je oddych, to je stres. Aj o tom sme sa rozprávali, ako si začleniť pohodu do života.

Celý rozhovor si môžete zapnúť aj tu. Príjemné počúvanie!

Nájdete nás naozaj všade, vyberte si platformu, ktorá vám najlepšie sedí:

Takisto nás môžete sledovať na Instagrame či Facebooku.



Magazín arrow
Magazín arrow