Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Delená strava na chudnutie a lepšie trávenie

Autor článku: redakcia Zerex.sk 11.07.2018 00:00 delená strava

Kombinovanie potravín alias delená strava nie je v oblasti zdravého stravovania žiadnou novinkou. Už pred viac ako sto rokmi prišiel s nápadom doktor William Howard Hay, ktorý oddelil potraviny na kyslé, alkalické alebo neutrálne. Toto rozdelenie si získalo fanúšikov po celom svete. Ako to funguje?

Táto forma diéty vďačí za svoj vznik práve zdravotným problémom Dr. Haya. V roku 1904 začal pod vplyvom problémov so srdcom vyvíjať kombinácie jedál, ktoré by pomohli so zdravotnými problémami. U neho to bola konkrétne Brightova choroba a vysoký krvný tlak. Za obdobie približne troch mesiacov stratil 22,7 kilogramu a podarilo sa mu zotaviť. Pozreli sme sa na základné princípy a vedecké pohľady na to, či má toto stravovanie z dlhodobého hľadiska perspektívu a aký má dopad na celkové zdravie.

Prečo vôbec deliť stravu?

Dr. Hay navrhol výživový plán na liečbu príznakov spojených s obezitou. Veril, že zmena stravovacích návykov je lepšia pri liečení srdcových ochorení a rôznych ďalších chorôb a porúch ako užívanie liekov. Veril, že nesprávne kombinovanie potravín je významným faktorom v mnohých problémoch žalúdka, ako je plynatosť, pálenie záhy, a podobne. Všetky tieto príznaky sú výsledkom zlého trávenia, ktoré tiež prispieva k podvýžive, dokonca aj keď jete zdravé jedlo. Prečítajte si aj:  Príčiny, ktoré spôsobujú bolesť žalúdka

Primárne zameranie kombinácie potravín

Základné pravidlá kombinácie potravín: žiadne proteíny a škroby v rámci toho istého jedla a žiadne ovocie a zelenina v tom istom jedle. Spôsob, ako zabezpečiť zdravé trávenie, je ich oddeliť o 2 až 3 hodiny. To znamená, že pri konzumácii škrobov čakajte 2 hodiny pred tým, ako začnete s akýmkoľvek proteínom. Platí to, samozrejme, aj naopak. Po požití bielkovín počkajte 3 celé hodiny pred spotrebovaním škrobu. Strava sa rozdeľuje na tri kategórie: bielkoviny, škroby a neutrálne potraviny. Povolenými kombináciami sú proteíny + neutrálne potraviny alebo škroby + neutrálne potraviny. Kombinácií škrobov a proteínov sa však musíte vyhnúť.

Kategória proteínov (alebo kategória kyslých bielkovinových potravín)

Táto skupina pozostáva najmä z mäsa, hydiny, rýb, vajec a mliečnych výrobkov. Väčšina druhov menej sladkého ovocia je uvedená v tejto kategórii: jablko, marhule, bobule, čerešňa, egreše, grapefruity, hrozno, kiwi, citrón, limetka, lychee, mango, nektarinky, pomaranče, hrušky ananás, slivky, maliny, jahody, guava a mandarínky. Zo zeleniny je to šošovica, fazuľa, sójové bôby.

Neutrálna kategória

Zelenina (okrem tej, ktorá je uvedená v ostatných dvoch kategóriách), tuky vrátane masla, smotany, vaječných žĺtkov a olivového oleja, orechy (okrem arašidov), z alkoholu je to whisky a gin.

Kategória škrobov (inak kategória cukrov resp. zásaditých potravín)

Zahŕňa obilniny, ryžu a celé zrná (pšenica, ovos, kukurica a jačmeň), zelenina vyššiu v škrobe ako sú zemiaky, sladké zemiaky, tekvica. Zahŕňa tiež sladké ovocie: hrozienka, figy, sladké hrozno a zrelé banány. Z alkoholických nápojov sem zaraďujeme pivo.

Aký názor majú odporcovia delenej stravy?

Nie všetci súhlasia so stravou, ktorá spája teóriu oddeľovania bielkovín od uhľohydrátov. V roku 1935 ukázal Stewart Baxter, že pankreas vylučuje tráviace enzýmy súčasne bez ohľadu na to, či sú jedlom uhľohydráty alebo bielkoviny. V skutočnosti je známe, že náš žalúdok je kyslý a naše črevá sú alkalické, čo znamená, že obidva proteíny a uhľohydráty sa môžu súčasne tráviť.

Chudnutie a podpora trávenia prírodným spôsobom

Prispieť ku strate telesnej hmotnosti a zamerať sa čisto na prírodné spôsoby môžete aj s pomocou superpotraviny Maqui berry. Podporuje prirodzenú funkciu metabolizmu, prispieva k udržaniu zdravej hladiny cholesterolu a podieľa sa tiež na odstránení únavového syndrómu. Je bohatým zdrojom vlákniny, minerálov (železo, vápnik), vitamínov (C, B), nenasýtených mastných kyselín a bielkovín. Celkový proces trávenia a správnu funkciu pečene dokážu ovplyvniť aj nasledovné rastliny:

  • Púpava lekárska pôsobí ako probiotikum, podporuje peristaltiku čriev a znižuje cholesterol.
  • Skorocel indický (psyllium) dodáva vlákninu, ktorá napomáha k redukcii hmotnosti, čistí črevá a udržiava optimálnu hladinu cukru.
  • Sladkovodná riasa Chlorella pyrenoidoza detoxikuje a čistí hrubé črevo. Podporuje prirodzenú mikroflóru v tráviacej sústave, odstraňuje zápchu a nadúvanie.
  • Pestrec mariánsky stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov a žlče. Regeneruje pečeňové bunky a chráni ich pred jedmi.
  • Aloe Vera detoxikuje a pomáha pri akútnej hnačke, žalúdočných bolestiach a pri zápche.
  • Rakytník rešetliakový posilňuje pečeň, pomáha čistiť tráviacu sústavu.
  • Čierne korenie zvyšuje vylučovanie tráviacich kyselín a urýchľuje metabolizmus, stimuluje pankreas, zbavuje nadúvania, hnačky aj zápchy. Kombináciu týchto vysoko účinných prírodných zložiek spája prostriedok Zerex Enzemax. Obsahuje extrakty z týchto bylín v optimálnom pomere, čím efektívne upravuje a podporuje činnosť tráviacej sústavy.

Mohlo by vás zaujímať: Toto sú najspoľahlivejšie prírodné spaľovače tukov



chudnutie trávenie plynatosť nadúvanie
Magazín arrow
Magazín arrow