Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Kotvičník zemný, dar z prírody

Autor článku: redakcia Zerex.sk 07.12.2018 00:00 Kotvičník zemný: Dar z prírody podporujúci potenciu a celkové zdravie

Jednou z rastlín, ktorá sa teší svojej obľube už stovky rokov, je kotvičník zemný. Viete, prečo si tak dlho zachováva svoju popularitu?

Ako sa dostal Kotvičník do povedomia?

Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) je bylinka, ktorej použitie má základy už v tradičnej čínskej aj indickej ayurvedskej medicíne. Jeho meno sa väčšinou skloňuje v súvislosti s mužským telom, najmä v súvislosti s potenciou, mužnosťou a vitalitou. Bežne sa využíva ako doplnok pre vlastnosti zlepšujúce libido a potenciu.

Práve pre tieto vlastnosti sa stáva súčasť čajov na potenciu a povzbudenie alebo tabletiek na erekciu. Rôzne štúdie totiž potvrdili jeho blahodárne pôsobenie na zvýšenie sexuálnej pohody a erektilnej funkcie. Nie nadarmo si kotvičník vyslúžil aj lichotivú prezývku “zelená Viagra”. Pôsobí aj na zdravie močového ústrojenstva.

Rastlinu nájdeme v Európe, Ázii aj Afrike.

Kotvičník zemný a hormóny

Pôsobenie hormónov na ľudské telo cíti najmä mladá generácia v období dospievania, ale aj ženy v období pred a počas obdobia menopauzy. Testosterón spôsobuje, že chlapci získavajú mužskejšie črty a hrubne im hlas. Avšak vo veku po tridsiatom roku veku nastáva prirodzený úbytok tohto dôležitého hormónu. To môže vo veľkej miere ovplyvniť erekciu muža.

Ženy sa tiež potýkajú s výkyvmi hormónov v určitých etapách života. Práve kotvičník môže pomôcť udržiavať potrebné hladiny pohlavných hormónov, a to ako testosterónu u mužov, tak aj estrogénu u žien. Kotvičník je jednou z rastlín, ktorý môže hormonálne zmeny v menopauze v značnej miere ovplyvniť.

Podpora plodnosti

Usilujete sa o dieťatko a zatiaľ sa nedarí?

Kotvičník má možnosti, o ktorých ste možno netušili. Štúdia harvardských vedcov potvrdzuje, že kotvičník zvyšuje pohyblivosť a kvalitu spermií a tým prispieva k lepšej plodnosti muža. Užívanie kotvičníka je vhodné aj pre ženy (s výnimkou tehotných a dojčiacich žien).

Kotvičník proti vysokému cukru v krvi

Ďalšia štúdia skúmala účinky užívania kotvičníka denne u 98 žien s diabetom 2. typu. Po troch mesiacoch zaznamenali ženy, ktoré užívali doplnok, nižšiu hladinu cukru v krvi a cholesterolu v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

Z toho vyplýva, že kotvičník môže mať priaznivý vplyv aj vtedy, keď sa snažíte znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Ochrana orgánov pred oxidačným poškodením

Výskumy na zvieratách potvrdili, že kotvičník môže pomáhať chrániť orgány - pečeň a obličky - pred oxidačnými poškodeniami v primerane nízkych dávkach. Tiež pôsobí proti stresu. Tribulus terrestris teda možno považovať za adaptogén.

Kotvičník ako súčasť doplnkov výživy

Vďaka týmto priaznivým účinkom je kotvičník využívaný aj ako zložka vo výživových doplnkoch. Jedným z nich je aj doplnok stravy "Kotvičník zemný: pre aktívny život v každom veku." Práve ten podporuje tvorbu mužských a ženských pohlavných hormónov, napomáha udržiavať zdravú prostatu a močové cesty či pozitívne ovplyvňuje zrážanlivosť krvi. 



kotvičník zemný
Magazín arrow
Magazín arrow